Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z filmami - poziome kreski (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-filmami-poziome-kreski-56325/)

Thetus 06.09.2005 20:39

Problem z filmami - poziome kreski

Witam,
W czasie odtwarzania filmow na telewizorze wystepuja poziome kreski (nie jak przeplot) jakies 3-5. Problem dotyczy filmow dvd/vcd. Na monitorze wszystko gra, czego to moze byc przyczyna ?

VIZZARD 06.09.2005 22:50

Cytat:

Napisany przez Thetus
Witam,
W czasie odtwarzania filmow na telewizorze wystepuja poziome kreski (nie jak przeplot) jakies 3-5. Problem dotyczy filmow dvd/vcd. Na monitorze wszystko gra, czego to moze byc przyczyna ?

Może to zabezpieczenie Macrovision? :idea:

Poza tym więcej danych !!! :poddaje:

Thetus 06.09.2005 23:02

Eh, to chyba wina klonowania obrazu a raczej sterownikow nvidi :/

VIZZARD 06.09.2005 23:04

Cytat:

Napisany przez Thetus
Eh, to chyba wina klonowania obrazu a raczej sterownikow nvidi :/

To twój TV chodzi na sterach nVidii? ???

:O

Wniosek z tego taki:

Kupuj zawsze TV na chipsecie ATI :czytaj:

:taktak:

Thetus 06.09.2005 23:25

Hehe, bardzo smieszne ;P
nvidia nie jest zla... tylko stery do niej to masakra, jedne dobrze klonuja obraz, drugie daja wiecej fps...

VIZZARD 06.09.2005 23:33

Cytat:

Napisany przez Thetus
Hehe, bardzo smieszne ;P
nvidia nie jest zla... tylko stery do niej to masakra, jedne dobrze klonuja obraz, drugie daja wiecej fps...

No ale jeżeli na kompie jest dobrze - a na TV źle - to chyba nie kwestia kodowania?

Bo tak - materiał po zakodowaniu i skrzaczeniu go - i na monitorze kiepski chyba bedzie, no nie? :idea:

:D

Pierwszy 06.09.2005 23:42

może sygnał w kablu antenowym (jeśli wogóle podpięty pod tv...) powoduje zakłucenia albo słaba jakość kabla komp< - >tv lub za długi

Thetus 08.09.2005 12:45

Chyba sobie poradzilem z problemem. Przy klonowaniu obrazu ustawienia byly takie: monitor-tv, zmienilem na tv-monitor. Odswiezanie na monitorze spada do 60hz ale przynajmiej nie ma poziomych kresek. Dziwne ze filmy w dvix chodza normalnie.

alien666 08.09.2005 17:06

Cytat:

Napisany przez Thetus
Chyba sobie poradzilem z problemem. Przy klonowaniu obrazu ustawienia byly takie: monitor-tv, zmienilem na tv-monitor. Odswiezanie na monitorze spada do 60hz ale przynajmiej nie ma poziomych kresek. Dziwne ze filmy w dvix chodza normalnie.

dziwny masz problem, ja także używam lukania na telewizorku i daję klonowanie obrazu(bez zmiany odświeżania monitora)no i zależy czym odtwarzasz...ja divixy odpalam allplayerem bo ma doskonałe przekierowywanie na tiwi, a do dvd windvd6 platinum ed..
wcześniej miałem powerdvd ale on stwarzał problemy.
a próbowałeś wyjąć kabel antenowy czy może z kablówki podczas odtwarzania? mi poprawia to jakość filmu bo w innym wypadku mam zakłócenia w obrazie(takie cieniutkie linie)....wcześniej ktoś napisał o długości kabla...umnie akurat długość nie sprawia żadnych problemów, mało że mam ponad 15 metrów kabelka to jeszcze kupiłem go na targu po 50 groszy za metr!! ...i działa bez zarzutu...........pozdrawiam ||

Thetus 08.09.2005 21:53

Tak to wyglada

alien666 08.09.2005 23:55

Cytat:

Napisany przez Thetus

a próbowałeś na świeżym systemie?
może masz już bałaganik i z czymś kolidują stery do obrazowania.
masz jakieś inne aplikacje do odpalania filmów na tiwi np. TVTOOL lub TVSWITCH(prawdopodobnie),osobiście z takim problemem nie spotkałem się jeszcze.
może to wina telewizora, apróbowałeśkompa podpiąć u kolegi do telewizorni? jak nie to spróbuj, wtedy może się dowiesz,że to telewizor, kable lub...coś innego :)
a jeszcze...jaka to karta graficzna dokładnie i jakie masz sterowniki

Thetus 09.09.2005 08:55

Karta Leadtek'a gf 4200 ti, stery modowane 76.41 (to pewnie ich wina)
Czy programy typu tvtool uzywaja sterownikow karty do klonowania ? czy maja jakies swoje ?

alien666 09.09.2005 13:54

Cytat:

Napisany przez Thetus
Karta Leadtek'a gf 4200 ti, stery modowane 76.41 (to pewnie ich wina)
Czy programy typu tvtool uzywaja sterownikow karty do klonowania ? czy maja jakies swoje ?

i tu mnie masz bo nie mam pojęcia czy mają swoje sterowniki ale podejrzewam, że używają choćby wjaiejś części nvidiowych sterów, jak się czegoś dowiem dam znać

a właśnie wyczytałem, że tvtool do wersji 4.6 jest free więc zamiast nvidiowego włączania mógłbyś spróbować tego softu....kiedyś używałem go u znajomego bo za holere nie szło obrazu przekierować zamiast nvidiowego klimatu, a jak już był to strasznie zniekształcony....polecam

http://tvtool.info/index_e.htm

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:18.