Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Charczenie karty muzycznej (https://forum.cdrinfo.pl/f5/charczenie-karty-muzycznej-56556/)

mikas 13.09.2005 20:04

Charczenie karty muzycznej

Miałem ostatnio karte Audigy i czasami charczał mi dzwięk . Sprzedałem ją wraz z głośnikami i została mi karta na płycie głównej. I widze że też czasmi trzeszczy . Najlepiej to słychać na gg jak ktoś staje się dostępny , charczy jak cholera. Mam w chwili obecnej słuchawki . Co może być przyczną.

NeoFighter 13.09.2005 23:41

stery kx i nic nie charczy

Xavery 13.09.2005 23:44

Przesterowanie. Mi sie tak robilo z filmami jak mialem zainstalowane Nico's Codec Pack - nie dalo sie ogladac.
Ale nie wiem co tutaj mogloby byc przyczyna. Moze sprobuj (w regulacji glosnosci) zmniejszyc glosnosc do 75%, a pozniej regulowac tym pokretlem przy sluchawkach lub glosnikach.

mikas 14.09.2005 06:40

W tym problem że raz charczy a raz nie . Może to winna instalacji elektrycznej , jakieś zakłócenia . Na audigi i karcie z płyty jest to samo . Więc trochę dziwne.

Ormianin 15.09.2005 01:19

Cytat:

Napisany przez NeoFighter
stery kx i nic nie charczy

nie zawsze stery kx sa dobrym rozwiazaniem dla kart SB Live i Audigy... charczenie moze byc - jak zostalo juz zasugerowane - kwestia przesterowania kanalow... warto wiedziec w jakim programie sluchasz muzyki i ogladasz filmy, moze one generuja takie zjawisko? Jesli uzywasz sterow creative oni maja tam rozne opcje poglosowe - EAX itp moze to to?

MQs 15.09.2005 04:21

Sterowniki - nie zostały po starej karcie ? (albo jakiś soft - EAXa raczej karta nie ma)
Przesterowanie - Pokombinuj z głośnościami systemu (generalnie to zmniejsz).
Nie działa? - Sprawdź kabelki
Dalej nie działa? - podejrzewam gruźlicę u karty dźwiękowej idź do lekarza z nią póki nie prątkuje :P;) (serio, to nie wiem co jeszcze moze być)

mikas 15.09.2005 06:35

Ale ja już nie mam Audigy tylko zintegrowana kartę muzyczną na płycie i jest to samo co na audigi . Wcześniej charczało na głośnikach teraz mam słuchawki i jest to samo.

Ormianin 15.09.2005 07:53

Cytat:

Napisany przez mikas
Ale ja już nie mam Audigy tylko zintegrowana kartę muzyczną na płycie i jest to samo co na audigi . Wcześniej charczało na głośnikach teraz mam słuchawki i jest to samo.

jesli nie jest to kwestia systemu - jakis blad oraz sterownikow, to szczerze mowiac nie wiem co moze wywolywac taki problem... trudno tutaj Ciebie namawiac na reinstalacje systemu windows jesli pozostala czesc chodzi dobrze

andrzejj9 15.09.2005 08:58

Kiedyś coś takiego miałem, jak komputer był za mało wydajny i przy jednoczesnym wyświetlaniu grafiki i odtwarzaniu muzyki, po prostu nie dawał rady i muzyka zaczynała harczeć.. Z tym, że to było jeszcze za czasów AMD K6-2 500MHz.. :)

mikas 15.09.2005 18:16

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kiedyś coś takiego miałem, jak komputer był za mało wydajny i przy jednoczesnym wyświetlaniu grafiki i odtwarzaniu muzyki, po prostu nie dawał rady i muzyka zaczynała harczeć.. Z tym, że to było jeszcze za czasów AMD K6-2 500MHz.. :)

Właśnie ostatnio miałem zepsutą kartę graficzną i pożyczyłem od kolesia jakąś starą na Pci. Wtedy to dopiero charczał dźwięk na maxa. Ale jak był jakiś program otwarty to wtedy a jak go spuściłem na dół to przestawało charczeć.

andrzejj9 15.09.2005 18:30

Cytat:

Napisany przez mikas
Właśnie ostatnio miałem zepsutą kartę graficzną i pożyczyłem od kolesia jakąś starą na Pci. Wtedy to dopiero charczał dźwięk na maxa. Ale jak był jakiś program otwarty to wtedy a jak go spuściłem na dół to przestawało charczeć.

To powiem ci szczerze, że mi właśnie na to wygląda, bo miałem bardzo podobne objawy.. A jaki masz sprzęt?

mikas 15.09.2005 19:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
To powiem ci szczerze, że mi właśnie na to wygląda, bo miałem bardzo podobne objawy.. A jaki masz sprzęt?

Athlona 2000 ,786 MB Ram , GeForce 6800

andrzejj9 15.09.2005 19:39

Czyli raczej można o tej przyczynie zapomnieć.. chociaż objawy są cholernie podobne.. ale to musiałbyś mieć jakiś konflikt sprzętowy, albo coś.. Ale to wszystko zgadywanie.

NeoFighter 15.09.2005 21:20

nie rozumiem jak mozna zrezygnowac z Audigy i glosnikow na rzecz karty zintegrowanej i sluchawek???

ale jakby to pomoglo to jest wtyka do winampa, ktora w 100% eliminuje trzaski (tylko w winampie rzecz jasna) oto wtyka

mikas 15.09.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez NeoFighter
nie rozumiem jak mozna zrezygnowac z Audigy i glosnikow na rzecz karty zintegrowanej i sluchawek???

ale jakby to pomoglo to jest wtyka do winampa, ktora w 100% eliminuje trzaski (tylko w winampie rzecz jasna) oto wtyka

Sprzedałem bo chcę kupić Sound Blaster X-Fi i głośniki Logitech X-530

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:19.