Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nec nie czyta DVD-R a samsung tak-dlaczego? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nie-czyta-dvd-r-samsung-tak-dlaczego-56565/)

Yearman 13.09.2005 22:49

Nec nie czyta DVD-R a samsung tak-dlaczego?

Posiadam gre(kopia dvd-r), ktora na nowym sprzecie NEC -(nagrywarkaDVD) nie chce sie odpalac a na laptopie samsung z nagrywarka nie ma najmniejszych problemow. Co moze byc przyczyna ze na PC-cie nie odpala ani autorun ani nic...nawet nie mozna skopiować na dysk pomimo tego ze ikonka gry w napedzie jest ale kazda proba otworzenia konczy sie zamuleniem sprzetu.Bede wdzieczny za wskazowki...szczegolnie za te celne.

Yarozelsky 13.09.2005 23:14

Jakiej marki płyta i na czym nagrywana??

edit:
U mnie nec ma problemy z niektorymi plytami nagrywanymi na liteonie[objawy jak u ciebie]Zrob kopie tej gry najlepiej na DVDRW[nagrywarka w laptopie] potem zobacz czy nec zaskoczy jak tak to na nim wypal ponownie na jakies markowej plycie np.Verbatim albo Tdk.
edit2: może również pomóc aktualizacja biosu neca

Yearman 13.09.2005 23:30

Płyta Esperanza ale nie wiem na czym nagrywana... ???

Yarozelsky 13.09.2005 23:40

Cytat:

Napisany przez Yearman
Płyta Esperanza ale nie wiem na czym nagrywana... ???

Jeśli masz dostep do innej nagrywarki dvd to zrób kopie tej gry najlepiej na DVDRW potem zobacz czy nec zaskoczy jak tak to na nim wypal ponownie na jakies markowej plycie np.Verbatim albo Tdk

Yearman 14.09.2005 10:13

A czy mozliwym jest ze problem tkwi w tym ze bios płyty głównej byl resetowany??

VIZZARD 14.09.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez Yearman
A czy mozliwym jest ze problem tkwi w tym ze bios płyty głównej byl resetowany??

Tak!

Ale tylko wtedy gdy bios został zresetowany w tym samym czasie także i w równoległym wymiarze

A na dworze była burza i pod wpływem braku odpowiedniego zabezpieczenia ( UPS, LESTAR, DUREX, TAMPAX)

Przy pomocy ładunków elektrostatycznych wkradły się do EEproma jakieś anomalia

Odpowiedzialne za odczyt płyt DVD-R :czytaj:

:czar:

Yearman 14.09.2005 22:58

Dokladnie tak...Byla burza i poprzez karte sieciowa(zostala uwalona) komp troszke zjechal.Potem po resecie biosu zreszta dzisiaj tez zrobilem upgrade biosa i calej plyty i dalej ch***.Na chcwile obecna przegralem zawartosc plyty na dysk w laptopie i tam wypalilem plyte DVD (wszystkie pliki w katalogu) co pozwolilo mi odpalic ja na PC-cie na NEC-u co z kolei wskazuje na problemy odtwarzania plyt z AUTORUN-em.Na dzien dzisiejszy skonczyly mi sie pomysly wiec bede ogromnie wdzieczny za wszelkie sugestie

oddwor 14.09.2005 23:14

nec ma słabą korekcję błędów, nie potrafi odczytać niektórych nośników (szczególnie nagrywanych na litku:)) i tyle.

Yearman 25.09.2005 10:58

NO niestety to nie jest kwestia korekcji bleow.ientyczna Nagrywarka u kumpla czyta bez problemu.Problem tkwi gdzies w plycie glownej VIA Niestety nie moge cholerstwa namierzyc(sterowniki wszystkie nowe...)rece opadaja.

Bueno 25.09.2005 14:23

Uaktualniales bios w nagrywarce , jezeli tak to naped do odstrzalu. NEC to tylko nec , nic nadzwyczajnego :) ...

Yearman 26.09.2005 12:24

Nec czy nie Nec. Problem nie tkwi w samej nagrywarce.Probowalem jeszcze nieco starszy LG i jest ten sam problem. NEC odtwarza plyty DVD jest po prostu problem przy plycie DVD-r z autorunem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:33.