![]() |
Nec nie czyta DVD-R a samsung tak-dlaczego?
Posiadam gre(kopia dvd-r), ktora na nowym sprzecie NEC -(nagrywarkaDVD) nie chce sie odpalac a na laptopie samsung z nagrywarka nie ma najmniejszych problemow. Co moze byc przyczyna ze na PC-cie nie odpala ani autorun ani nic...nawet nie mozna skopiować na dysk pomimo tego ze ikonka gry w napedzie jest ale kazda proba otworzenia konczy sie zamuleniem sprzetu.Bede wdzieczny za wskazowki...szczegolnie za te celne.
|
Jakiej marki płyta i na czym nagrywana??
edit: U mnie nec ma problemy z niektorymi plytami nagrywanymi na liteonie[objawy jak u ciebie]Zrob kopie tej gry najlepiej na DVDRW[nagrywarka w laptopie] potem zobacz czy nec zaskoczy jak tak to na nim wypal ponownie na jakies markowej plycie np.Verbatim albo Tdk. edit2: może również pomóc aktualizacja biosu neca |
Płyta Esperanza ale nie wiem na czym nagrywana... ???
|
Cytat:
|
A czy mozliwym jest ze problem tkwi w tym ze bios płyty głównej byl resetowany??
|
Cytat:
Ale tylko wtedy gdy bios został zresetowany w tym samym czasie także i w równoległym wymiarze A na dworze była burza i pod wpływem braku odpowiedniego zabezpieczenia ( UPS, LESTAR, DUREX, TAMPAX) Przy pomocy ładunków elektrostatycznych wkradły się do EEproma jakieś anomalia Odpowiedzialne za odczyt płyt DVD-R :czytaj: :czar: |
Dokladnie tak...Byla burza i poprzez karte sieciowa(zostala uwalona) komp troszke zjechal.Potem po resecie biosu zreszta dzisiaj tez zrobilem upgrade biosa i calej plyty i dalej ch***.Na chcwile obecna przegralem zawartosc plyty na dysk w laptopie i tam wypalilem plyte DVD (wszystkie pliki w katalogu) co pozwolilo mi odpalic ja na PC-cie na NEC-u co z kolei wskazuje na problemy odtwarzania plyt z AUTORUN-em.Na dzien dzisiejszy skonczyly mi sie pomysly wiec bede ogromnie wdzieczny za wszelkie sugestie
|
nec ma słabą korekcję błędów, nie potrafi odczytać niektórych nośników (szczególnie nagrywanych na litku:)) i tyle.
|
NO niestety to nie jest kwestia korekcji bleow.ientyczna Nagrywarka u kumpla czyta bez problemu.Problem tkwi gdzies w plycie glownej VIA Niestety nie moge cholerstwa namierzyc(sterowniki wszystkie nowe...)rece opadaja.
|
Uaktualniales bios w nagrywarce , jezeli tak to naped do odstrzalu. NEC to tylko nec , nic nadzwyczajnego :) ...
|
Nec czy nie Nec. Problem nie tkwi w samej nagrywarce.Probowalem jeszcze nieco starszy LG i jest ten sam problem. NEC odtwarza plyty DVD jest po prostu problem przy plycie DVD-r z autorunem.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:33. |