![]() |
zgrałem materiał z karty TV na HDD i co dalej ???
Witam Wszystkich
Proszę zorientowanych o kilka wskazówek... Przechwyciłem za pomocą iuVCR ze swojej karty TV odrobinę materiału na HDD i prawde mówiąc nie do końca wiem co dalej mam z nim zrobić gdyż moja sytuacja nie do końca jest standardowa. Zacznę od tego, że podczas przechwytywania nie zastosowałem kompresji (90 minut = 120 GB), ponieważ mam słaby sprzęt i jeżeli zastosuje kodek MJPEG lub inny, to procesor nie wyrabia się i rwie co kilka sekund obraz. Zastosowałem natomiast takie parametry przechwytywania (nie do końca wiem czy dobre): frame size: 768 x 576 color format / compression: YUY2 frame rate: 25 fps PCM 48,000 kHz / 16 bit / stereo master stream: audio Następna sprawa... Mam stacjonarny DVD Pioneer'a model DV 360 który (niestety) nie czyta DIVX'ów i tym podobnych (brak możliwosci zmiany softu), a jedynie DVD, VCD, SVCD itp. oraz w kompie nagrywerkę LITE-ON DVDRW SOHW 1653S. Chciałbym mieć możliwość oglądania materiału na moim Pionku więc muszę w jakiś sposób stworzyć płytkę, jednak nie wiem jak i za pomocą czego. Czy mogę prosić o porady ??? Oczywiście Wszystkim z góry dziekuję. Pozdrawiam Grzegorz |
Ależ proszę Ciebię bardzo :)
W wielkim skrocie to wyglada tak, ze najpierw wrzucasz plik wejsciowy do enkodera MPEG2 (np. TMPGEnc lub CCE) i kodujesz go zgodnie z specyfikacjami DVD-Video. Nastepnie dokonujesz authoringu płyty DVD przez program do tego służący (np. DVDlab). Bym ci dal link do guide, ale doom9 padł, więc nic z tego ;) |
WItam i dzięki za odpowiedź :)
Cytat:
Cytat:
I jeszcze jedno pytanie. Dokonałem w przechwyconym materiale drobnej obróbki za pomocą VD - wycięte reklamy i inne wredne paści. Chciałem jeszcze wstawić na początku materiału i na końcu napisy, czyli na początku tytuł, a na końcu wykonawców. Jak i czym dokonać takich cudów i czy jest do tego jakaś instrukacja. A może jest do obróbki materiału jakiś dobry uniwersalny soft, który posiada dużą ilość możliwości ??? Wszystko najlepiej w PL - kiepski jestem w angielskim. Pozdrawiam Grzegorz |
Możesz jakieś podstawowe napisy wstawić nawet w VD korzystając z filtrów typu Subtitler, czy Vobsub. Większe możliwości edycyjne masz w programach do edycji wideo typu Adobe Premiere, Edius, czy Sony Vegas.
Co do pozostałych pytań - polecam zapoznanie się z artykułem o konwersji DV do DVD, lektura powinna wiele wyjaśnić (http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvtodvd/) |
Ostatnio spotkał się pewien początkujący amator obróbki video z takim problemem i najszybciej nauczyłem go tworzyć płyty DVD ze zgromadzonego materiału na dysku za pomocą Nero Vision Express 3.
Jest to dość proste i przyjemne, no i nie było problemu z odtworzeniem nagranej płyty na stacjonarnym DVD. |
Witam ponownie :)
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzięki i jeżeli można prosić jeszcze o kilka zdań, będę wdzieczny. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:37. |