![]() |
Fat32 Czy Ntfs
Jak mam sformatowany dysk na FAT32 CZY NTFS :O to ma jakieś znaczenie przy wypalaniu płyt DVD?
|
Cytat:
druga sprawa NTFS jest nowszy, bezpieczniejsze, lepszy. a w necie opisów pełno. |
@ed hunter
czyli ty masz NTFS tak? |
Cytat:
|
A ja mam ntfs 2x i 2x ex3 + swap :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
fat32 jest szybszy i warto go stosować na osobną partycję pliku wymiany dla XP.
reszta oczywiście w bezpieczniejszym - choć wolniejszym - ntfs pozdrawiam. |
Fat jest szybszy jak używasz starego/słabego komputera, na każdym nowszym sprzęcie różnice są co najwyżej w granicach błędu pomiarowego, a oddzielna partycja na plik wymiany, niezależnie od systemu plików, przyśpieszy w jakimś stopniu jego działanie, szczególnie jeśli jest na początku dysku (tam są najlepsze transfery), bo znikają problemy z fragmentacją.
|
Cytat:
Do niedawna miałem partycje systemową na fat32, ostatnio po świezym formaciku zmieniłem na ntfs i zastanawiam się czasami nad powrotem do fat32 - jest odczuwalnie wolniej. No ale bezpieczniej ....... Acha, żeby nie było że to przez słaby komp: A64 + 1GB ramu + Maxtor 10 200GB + Hitachi 80 GB. popey7 Nie wiem jaki masz dysk (dyski), ale połączenie bezpieczeństwa i szybkości to np: 1 partycja z systemem ( 6 - 10 GB) - ntfs 2 partycja na plik wymiany ( < 2 GB) - fat16 (lub po prostu fat - jest najszybszy). A najlepiej, żeby plik wymiany był na 2-gim dysku 3 - x partycje to ntfs lub fat32, z zastrzeżeniem, że do przegrywania dvd, gdzie pliki mogą być większe niż 4 GB to TYLKO ntfs. |
Cytat:
|
Cytat:
poza tym, XP i FAT32 to jak Diesel na oleju opałowym :| ;) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:49. |