Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   DYLEMAT LITEON, NEC czy BENQ ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dylemat-liteon-nec-czy-benq-56583/)

Saiko Kila 15.09.2005 23:21

Cytat:

Napisany przez weronica
Btw. warto kupować Crystal Super Azo DL+ jesli Nero Info Tool pokazuje: manufacturer - Verbatim ? co to jest wogole... Mitsubishi??

Niektóre progsy identyfikują z nieznanego mi powodu niektóre Mitsubishi Chemicals jako Verbatim. Nieważne czy to prawdziwy Verbatim czy Memorex (BTW Memorex wybiera zwykle dobrych dostawców i warto IMHO w niego celować jeśli jest tańszy od Verbatimowych odpowiedników).

Takim programem jest na przykład Nero CD-DVD Speed. W Nero Info Tool tego nie zauważyłem bo moja wersja podaje tylko ID wytwórcy a nie jego nazwę. :)

Jeśli chodzi o DVD Identifiera to prawda, nadaje się tylko do DVD i tylko do nagrywarek AFAIK.

weronica 15.09.2005 22:31

to fajnie :) bo były tanie 2,39 w jewel case Verbatim Advanced AZO X8. A czy Tayio Yuden są gdzieś do kupienia? Bylam w 5 sklepach w Poznaniu, w centrach handlowcych itp. i nigdzie nie mieli Verbatimow Pastel :/. Btw. warto kupować Crystal Super Azo DL+ jesli Nero Info Tool pokazuje: manufacturer - Verbatim ? co to jest wogole... Mitsubishi??

ed hunter 15.09.2005 22:06

MCC 003 to Mitsubish Chemical Corporation, kiedyś były numer 2 po Taiyo Yuden, teraz wszystko się zmienia....:|

ale i tak sę jednymi z najlepszych :)

weronica 15.09.2005 21:47

Nero Info Tool po włożeniu Verbatim Crystal Super Azo DL+ w polu manufacuter pokazuje: Verbatim. Czy mam rozumieć że płyta jest produkowana przez Mitsubishi? Włożyłam jakieś inne Verby do napędu i pokazało się CMC wiec chyba Info Tool dobrze pokazuje producenta. Swoją drogą szkoda że CMC... :/// uważajcie na Verbatimi Cd-r w slimach 52 X z podpisem extra protection surface.

Co to za producent MCC 003 ?? Dobre płytki?

Bartez 15.09.2005 20:52

Cytat:

Napisany przez weronica
Ok, dzieki za link. Tylko jest jeden minus, program z tego co wiem nie identyfikuje plyt cd-r, a na tym mi glownie zalezy :/

Spróbuj ściągnąć forceASPI lub fixASPI (albo ASPIfix? nie pamiętam ;)) Po rozpakowaniu znajdziesz programik apichk, który powie Ci, którą wersję masz faktycznie. Poza tym, do sprawdzenia nośnika możesz użyć Nero Info Tool, KProbe z LiteOnem i jego OEMami, QSuite z BenQ, PlexTools z Plextorami i jeszcze kilka innych programów by się znalazło.

weronica 15.09.2005 20:30

Ok, dzieki za link. Tylko jest jeden minus, program z tego co wiem nie identyfikuje plyt cd-r, a na tym mi glownie zalezy :/

Saiko Kila 15.09.2005 18:35

Cytat:

Napisany przez weronica
Aspi mam zainstalowane! najnowsza wersje.

Spróbuj tego programu: h++p://dvd.identifier.cdfreaks.com/
Jest za darmo.

(link maskuję bo nie pamiętam czy tu można wstawiać linki czy nie) ;)

madmax2 15.09.2005 18:29

Cytat:

Napisany przez Bartez
@madmax
DL+ oznacza Data Life+ (taka seria Verbatima)

He, a ja myślałem, że to klasyczne DL :)
Thx będę teraz wiedział.

weronica 15.09.2005 17:10

Aspi mam zainstalowane! najnowsza wersje.

Bartez 15.09.2005 16:52

Cytat:

Napisany przez weronica
Ja sie pytam, czy to są dobre płytki? 1,15zł za sztuke :)

a jesli chodzi o identyfikacje plyty to zrobilam tak jak jest napisane w faq a wiec zainstalowalam CD Identifier ale niestety po urochomieniu programu pokazuje sie komunikat "no devices found"

pzdr

Musisz zainstalowac ASPI. Wpisz ASPI w wyszukiwarce i znajdziesz :) A na płytki raczej nie powinnaś narzekać.

@madmax
DL+ oznacza Data Life+ (taka seria Verbatima)

weronica 15.09.2005 16:39

Cytat:

Napisany przez madmax2
To chyba te płytki kosztowały więcej niż sam palnik ;)

Ja sie pytam, czy to są dobre płytki? 1,15zł za sztuke :)

a jesli chodzi o identyfikacje plyty to zrobilam tak jak jest napisane w faq a wiec zainstalowalam CD Identifier ale niestety po urochomieniu programu pokazuje sie komunikat "no devices found"

pzdr

madmax2 15.09.2005 16:33

Cytat:

Napisany przez weronica
Kupiłam sobie 10 płytek Verbatima Crystal Super Azo DL+

To chyba te płytki kosztowały więcej niż sam palnik ;)

Bartez 15.09.2005 15:00

Cytat:

Napisany przez weronica
Kupiłam sobie 10 płytek Verbatima Crystal Super Azo DL+ i nie wiem jak sprawdzic kto je zrobił... cdidentifier pokazuje "no devices found" ... :/ co jest?

Odpowiedź znajdziesz na pewno po przeczytaniu FAQ w dziale nośniki: Kto zrobił moją płytę?

A BenQ 1640 to dobry wybór :)

Maciej 15.09.2005 14:53

...dobry wybór, sam posiadam i jestem zadowolony :)

weronica 15.09.2005 14:52

Ok! W końcu zdecydowałam sie na BenQ :) wypaliłam narazie tylko 2 płytki ale jestem bardzo zadowolona. 700mb przy prędkości 48X wypala sie w 2:51 sekund, chyba jest dość szybka :) w każdym razie dla mnie. Jest cichutka, tacka sie wysuwa bardzo subtelnie ;) Kupiłam sobie 10 płytek Verbatima Crystal Super Azo DL+ i nie wiem jak sprawdzic kto je zrobił... cdidentifier pokazuje "no devices found" ... :/ co jest?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:45.