Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   *dziwny* brak miejsca na dysku (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dziwny-brak-miejsca-dysku-56646/)

blejs 16.09.2005 09:49

*dziwny* brak miejsca na dysku

Witam!
Mam taki problem, po zainstalowaniu windowsa, antyvirow, kodekow, wszelkich urzadzen etc. wszystko to zajmuje z poltora giga, co w tym dziwnego? to ze dysk pokazuje ze jest 5 giga zajete, co dziwniejsze? miejsce dalej znika, samo z siebie, z dnia na dzien gigabajtow coraz mniej. mam zrobiona kopie zaraz po instalacji, ale niestety ona juz jest z bledem, nie chcialbym za bardzo robic reinstalu poraz kolejny, bo komputer raczej musi chodzic caly czas, od razu mowie nie ma wirusow, trojanow (kaspersky, symantec, outpost firewall, spy bot i kto tam wie co jeszcze sprawdzalem) scandisk oczywiscie nic nie daje.
wiec spotkal sie ktos z takim problemem? czy cos sie zatetlilo? pomocy.

z gory dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam

MaciejT 16.09.2005 10:08

pewnie masz zainstalowany jakis program do "odzyskiwania utraconych plikow". Przyjrzyj sie temu co i jak masz tym programie skonfigurowane

blejs 16.09.2005 10:37

Cytat:

Napisany przez MaciejT
pewnie masz zainstalowany jakis program do "odzyskiwania utraconych plikow". Przyjrzyj sie temu co i jak masz tym programie skonfigurowane

hm.. EasyRecovery.Professional ? rozumiem ze chodzi Ci o takiego rodzaju program nie zadne nortony unerese.. prawda stosowalem go ale chyba jest odinstalowany..

Adamus58 16.09.2005 10:46

Wyłącz przywracanie systemu.

blejs 16.09.2005 10:51

Cytat:

Napisany przez Adamus58
Wyłącz przywracanie systemu.

oczywiscie, podstawa - dawno wylaczone.
Poza tym, pokazalo by mi w zajetych to. ((

Wawelski 16.09.2005 11:05

Przywracanie systemu
Plik do hibernacji (zajmuje tyle, ile masz pamięci)
Swap (czyli plik wymiany).

blejs 16.09.2005 11:10

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Przywracanie systemu
Plik do hibernacji (zajmuje tyle, ile masz pamięci)
Swap (czyli plik wymiany).

wylaczone
wylaczone
ustawiony na staly.

pablocoo 16.09.2005 11:35

A czy Kaspersky nie zapisuje czasem jakichs plikow na dysku przez caly czas?
Pamietam, ze bylo kiedys cos takiego... Ale pewnie sie myle...

blejs 16.09.2005 11:59

Cytat:

Napisany przez pablocoo
A czy Kaspersky nie zapisuje czasem jakichs plikow na dysku przez caly czas?
Pamietam, ze bylo kiedys cos takiego... Ale pewnie sie myle...

tak zapisywal logi, ale mimo to nie powinny ona zajmowac az tyle, a druga sprawa ze byly by widoczne przy zaznaczeniu. ;/

Wawelski 16.09.2005 12:02

To znajdź katalog/plik który rośnie.

ed hunter 16.09.2005 12:10

miałem kiedyś coś takiego - jakiś wredny robal nie wykrywany w danej chwili przez nic.

zrobiłem jakieś straszne cięcia i odinstalowywania i zabiłem paskudztwo :)

też zacząłem od znalezienia procesu i katalogu.

a u mnie to siedziało w katalogu DivX ale to nic nie znaczy - może wszędzie.

REi 16.09.2005 13:14

[Litera dysku]: \ System Volume Information\Restore
a potem Ctrl+A i Shift+Delete

I na przyszlosc poprawnie wylanczaj PC ;) (oczywiscie jezeli moj sposob pomoze)

MaciejT 16.09.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez blejs
hm.. EasyRecovery.Professional ? rozumiem ze chodzi Ci o takiego rodzaju program nie zadne nortony unerese.. prawda stosowalem go ale chyba jest odinstalowany..

Nie, nie taki. Chodzi mi tu o program w rodzaju UnErase lub EasyRecovery, czyli taki, który "trzyma" gdzies na dysku pliki, ktore usuwaja rozne programy podczas swojej pracy (tzw. pliki temporary) oraz wszelkie inne pliki usuwane, recznie lub automatycznie przez jakis inny program (czyli swiadomie lub nieswiadomie), w tym pliki z kosza.
Pozwala to na odzyskanie jakiegos pliku po jego skasowaniu, i po pozniejszym stwierdzeniu, ze jednak jeszcze bedzie potrzebny.
W 90% programy te przechowuja naprawde duuuzo informacji. Sprawdz, przeczysc.

A jesli to nie to, to polecam przeskanowanie komputera czym sie tylko da, czyli po kolei:
Mks online, (tylko ie)
Panda online,
TrendMicro online, (czesciej uzywam tego w Javie, bo sa 2 wersje: ActiveX i Java)

Ad-aware,
Spybot,
noadware.

blejs 16.09.2005 22:57

wlasnie o to chodzi ze nic nie rosnie, nie przybywa danych na dysku a miejsce maleje! o to wlasnie chodzi, co do antyvirow i spybotow itp. to nic nie wykrywaja. jakis blad systemu? dysku?

MaciejT 16.09.2005 23:32

a moze zwyczajnie dysk zaznacza Ci kilogramy bad-sectorow...

zrob kilka(nascie) testow

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:04.