Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   płyty DVD i CD to wielki szajs (https://forum.cdrinfo.pl/f28/plyty-dvd-cd-wielki-szajs-56853/)

mroweczek 26.09.2005 18:44

mam kilka plyt basf (ok. 5 lat) i sa juz troszke porysowane ale czytaja sie calkiem ok.
A co do DVD to tylko DVD-RAM:)

Saiko Kila 26.09.2005 17:49

Cytat:

Napisany przez żółtodziób
A to ciekawe, bo był test TDK 52x z CMC Magnetiks i niejaki Y@nkee_PL dostawał orgazmu podczas pisania swojego wątka, że aż łzy szczęsica mu ciekły z powodu tego TDK. Świetny, a cena? Byłby to zwycięzca w kategorii ECONOMY i niezły w kategorii POWER.
Nie żartuję - link poniżej:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&highlight=TDK
Zatem CMC Magnetics to nie szajs, albo inaczej, na razie jest OKI, ale po czasie się okaże, ćzy ząb czasu nadwątplił płytę zacnej marki czy nie.

Tak, ale to CD. CD z CMC nie znam, mogą naprawdę być dobre. Odnoszę się jedynie do DVD i to raczej tych "prawdziwych", czyli -R. Można by powiedzieć że CD ciężko zepsuć ale to nie do końca prawda. Łatwiej jednak zrobić dobre niż CD niż DVD. A i tak najlepsze CD jakie mam pochodzą sprzed 4 lat (TY). Chciałbym żeby choć w połowie tak się czytały nowe CD. :)

żółtodziób 23.09.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez Saiko Kila
To było odnośnie innych Verbatimów, z CMC Magnetics, DVD-R (np. Pearl White). Mają one znacznie gorsze wyniki od tych Twoich. DVD+R nie używam co prawda Verbatimów (używam DVD+RW verbatima), ale moje TDK DVD+R są podobnej jakości jak Twoje Verbatimy.

A to ciekawe, bo był test TDK 52x z CMC Magnetiks i niejaki Y@nkee_PL dostawał orgazmu podczas pisania swojego wątka, że aż łzy szczęsica mu ciekły z powodu tego TDK. Świetny, a cena? Byłby to zwycięzca w kategorii ECONOMY i niezły w kategorii POWER.
Nie żartuję - link poniżej:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&highlight=TDK
Zatem CMC Magnetics to nie szajs, albo inaczej, na razie jest OKI, ale po czasie się okaże, ćzy ząb czasu nadwątplił płytę zacnej marki czy nie.

żółtodziób 23.09.2005 10:27

Cytat:

Napisany przez oddwor
Trwałość nośników pozostawia wiele do życzenia :(
Mam parę płyt noname i świetnie się czytają po 7 latach przechowywania, ale mam też verbatimy metal azo (te niebieskie), które nie wytrzymały 3 lat - a przechowywane tak samo :)
Tak naprawdę żaden producent nie dba o trwałość zapisanych danych i tego się nie testuje - dla nich najważniejszy jest zysk.
Pozatym możemy oceniać trwałość starych nośników a jak będzie z dzisiejszymi - kto to wie?

Ta wypowiedź przyprawia mnie o ból głowy nie dlatego, że się z nią niezgadzam, bo się zgadzam, tylko dlatego, że nawet nie można obstawić skutecznie, trafnie, własciwego (=faworyta) konia w gonitwie, któremu na imię VAEBATIM!

żółtodziób 23.09.2005 10:24

Może i działa ale nigdy nie widziałeś go, jak wyglądał 3000 lat temu, więc Twoja wypowiedź jest nieautorytatywna. Nie ma punktu poczatkowego a jest końcowy zatem wszelkie porównania w testach np. na Nero sa niemożliwe!:)

oddwor 23.09.2005 09:59

Trwałość nośników pozostawia wiele do życzenia :(
Mam parę płyt noname i świetnie się czytają po 7 latach przechowywania, ale mam też verbatimy metal azo (te niebieskie), które nie wytrzymały 3 lat - a przechowywane tak samo :)
Tak naprawdę żaden producent nie dba o trwałość zapisanych danych i tego się nie testuje - dla nich najważniejszy jest zysk.
Pozatym możemy oceniać trwałość starych nośników a jak będzie z dzisiejszymi - kto to wie?

para 23.09.2005 09:47

Cytat:

Napisany przez kowanski
Te płyty powinny przetrwać wszystko :)

Z tym wszystko to lekka przesada, 5 minut w rękach 2 lub 3-latka i po płycie ||

kowanski 23.09.2005 09:43

Moim zdaniem najlepsze CD to Verbatim Metal AZO i Super Azo lub Blue Diamond :)

Najlepsze z DVD to Verbatim MCC z Taiwanu, a obecnie z Indii :)

Te płyty powinny przetrwać wszystko :)

Czołgista 23.09.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez georg
część moich płytek ma już 5 latek i działa, że aż miło :)
...a może autor tego tekstu to syn....* bo nawet treści ma podobne... :|

Piszesz o CD czy DVD ?
Bo jak o CD chodzi to dosyć starą kiedyś pokazałem z wykresami :fiu:

Wkońcu przydała by się pożądna dyskusja a propos trwałości CD i DVD
w odniesieniu do poziomu użytkowania. Cokolwiek przez to rozumiemy :)
Sam jestem ciekaw opinii, bo moje co po niektórzy znają.

Saiko Kila 22.09.2005 22:50

Cytat:

Napisany przez MZiol
...albo Verbatima z Tajwanu..

a co to niby znaczy
przecież Verb made in Taiwan to jedne z najlepszych płyt
mnie palą się rewwelacyjnie

To było odnośnie innych Verbatimów, z CMC Magnetics, DVD-R (np. Pearl White). Mają one znacznie gorsze wyniki od tych Twoich. DVD+R nie używam co prawda Verbatimów (używam DVD+RW verbatima), ale moje TDK DVD+R są podobnej jakości jak Twoje Verbatimy.

MZiol 22.09.2005 22:25

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Saiko Kila
Co do filmów z Hollywood i gier to zgoda, ale są ludzie którzy dużo filmów i zdjęć robią, tego nie ściągniesz z internetu. Chyba że będą nieprzyzwoite i kumpel podrzuci na jakiś śmiechowaty serwis. ;)

Przykład to DVD ze ślubów, kasety VHS sprzed 10 lat chociaz są jakie są to da się je teraz oglądnąć, co do DVD (na nośnikach z supermarketu albo Verbatima z Tajwanu :)) to nie byłbym pewien. Inna sprawa po co ktoś ma oglądać film ze ślubu...

...albo Verbatima z Tajwanu..

a co to niby znaczy
przecież Verb made in Taiwan to jedne z najlepszych płyt
mnie palą się rewwelacyjnie

żółtodziób 22.09.2005 17:12

Głupi Yasio nie zrozumiał, że ludzie potrzebują też dane zarchiwizowac na dłuzszy czas (muzyke, fotografie, ważne dokumenty ect.).
Ten CD/DVD nośnik ma słuzyc tak długo jak mnie jest to potrzebne, a nie jak to Głupi Yasio chce, na chwilę, miesiąc, dwa. Po zmianie nosników zapisu po prostu chcę zarchiwizowane dane nadal mieć z możliwościa zapisu ich na nowym nośniku. Drugi raz się nie zrobi tej samej foty, podobnie drugi raz się nie bedzie chcialo sciagac tej samej muzyki ect. Nośnik CD/DVD na bieżąco powinien być sprawny i możliwy do wykorzystania przy przejsciu na nowy, lepszy, nowoczesniejszy, wydajniejszy czy tańszy. A jaki on bedzie? Wszystko w swoim czasie.

para 22.09.2005 15:06

Co do trwałości to z tym rzeczywiście bywa różnie, ale na szczęście używam Verbatimów i nie jest źle.
Co do tego czy wypalona płyta będzie za rok potrzebna to zupełnie się z tym nie zgadzam.
Bo mam wiele płyt, które mają ponad rok i je używam bardzo często. I nie chodzi tylko o zdjęcia.
To, że płytę czy film można ściągnąć z internetu nie jest dla mnie przekonującym argumentem,
bo szkoda mi czasu na coroczne przegrywanie całej mojej dyskografii i filmografii.

Pozdrawiam

Saiko Kila 22.09.2005 14:34

Cytat:

Napisany przez yahol
@Zoltodziob:
-jezeli wypalona plyta, bedzie ci jeszcze potrzebna za rok - to bedzie to wyjatek!
Serio.
Wypalam dziesiatki, jezeli nie setki plyt, z danymi, z filmami, z backupami, dla siebie i dla firm.
Raz, slownie raz musialem uzyc plyty ktora miala wiecej niz rok!!!
A po drugie, jezeli szukanie zamie mi wiecej niz pol godziny - wole to sciagnac jeszcze raz z internetu
.
Wiec bez histerii.

Co do filmów z Hollywood i gier to zgoda, ale są ludzie którzy dużo filmów i zdjęć robią, tego nie ściągniesz z internetu. Chyba że będą nieprzyzwoite i kumpel podrzuci na jakiś śmiechowaty serwis. ;)

Przykład to DVD ze ślubów, kasety VHS sprzed 10 lat chociaz są jakie są to da się je teraz oglądnąć, co do DVD (na nośnikach z supermarketu albo Verbatima z Tajwanu :)) to nie byłbym pewien. Inna sprawa po co ktoś ma oglądać film ze ślubu...

żółtodziób 22.09.2005 14:24

Oj Głupi Yasio, nie zrozumiał.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:43.