![]() |
mam kilka plyt basf (ok. 5 lat) i sa juz troszke porysowane ale czytaja sie calkiem ok.
A co do DVD to tylko DVD-RAM:) |
Cytat:
|
Cytat:
Nie żartuję - link poniżej: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&highlight=TDK Zatem CMC Magnetics to nie szajs, albo inaczej, na razie jest OKI, ale po czasie się okaże, ćzy ząb czasu nadwątplił płytę zacnej marki czy nie. |
Cytat:
|
Może i działa ale nigdy nie widziałeś go, jak wyglądał 3000 lat temu, więc Twoja wypowiedź jest nieautorytatywna. Nie ma punktu poczatkowego a jest końcowy zatem wszelkie porównania w testach np. na Nero sa niemożliwe!:)
|
Trwałość nośników pozostawia wiele do życzenia :(
Mam parę płyt noname i świetnie się czytają po 7 latach przechowywania, ale mam też verbatimy metal azo (te niebieskie), które nie wytrzymały 3 lat - a przechowywane tak samo :) Tak naprawdę żaden producent nie dba o trwałość zapisanych danych i tego się nie testuje - dla nich najważniejszy jest zysk. Pozatym możemy oceniać trwałość starych nośników a jak będzie z dzisiejszymi - kto to wie? |
Cytat:
|
Moim zdaniem najlepsze CD to Verbatim Metal AZO i Super Azo lub Blue Diamond :)
Najlepsze z DVD to Verbatim MCC z Taiwanu, a obecnie z Indii :) Te płyty powinny przetrwać wszystko :) |
Cytat:
Bo jak o CD chodzi to dosyć starą kiedyś pokazałem z wykresami :fiu: Wkońcu przydała by się pożądna dyskusja a propos trwałości CD i DVD w odniesieniu do poziomu użytkowania. Cokolwiek przez to rozumiemy :) Sam jestem ciekaw opinii, bo moje co po niektórzy znają. |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
a co to niby znaczy przecież Verb made in Taiwan to jedne z najlepszych płyt mnie palą się rewwelacyjnie |
Głupi Yasio nie zrozumiał, że ludzie potrzebują też dane zarchiwizowac na dłuzszy czas (muzyke, fotografie, ważne dokumenty ect.).
Ten CD/DVD nośnik ma słuzyc tak długo jak mnie jest to potrzebne, a nie jak to Głupi Yasio chce, na chwilę, miesiąc, dwa. Po zmianie nosników zapisu po prostu chcę zarchiwizowane dane nadal mieć z możliwościa zapisu ich na nowym nośniku. Drugi raz się nie zrobi tej samej foty, podobnie drugi raz się nie bedzie chcialo sciagac tej samej muzyki ect. Nośnik CD/DVD na bieżąco powinien być sprawny i możliwy do wykorzystania przy przejsciu na nowy, lepszy, nowoczesniejszy, wydajniejszy czy tańszy. A jaki on bedzie? Wszystko w swoim czasie. |
Co do trwałości to z tym rzeczywiście bywa różnie, ale na szczęście używam Verbatimów i nie jest źle.
Co do tego czy wypalona płyta będzie za rok potrzebna to zupełnie się z tym nie zgadzam. Bo mam wiele płyt, które mają ponad rok i je używam bardzo często. I nie chodzi tylko o zdjęcia. To, że płytę czy film można ściągnąć z internetu nie jest dla mnie przekonującym argumentem, bo szkoda mi czasu na coroczne przegrywanie całej mojej dyskografii i filmografii. Pozdrawiam |
Cytat:
Przykład to DVD ze ślubów, kasety VHS sprzed 10 lat chociaz są jakie są to da się je teraz oglądnąć, co do DVD (na nośnikach z supermarketu albo Verbatima z Tajwanu :)) to nie byłbym pewien. Inna sprawa po co ktoś ma oglądać film ze ślubu... |
Oj Głupi Yasio, nie zrozumiał.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:14. |