Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   SOHW-1693s i płyty DVD-R - błąd (https://forum.cdrinfo.pl/f2/sohw-1693s-plyty-dvd-r-blad-56950/)

Qwe 24.09.2005 11:05

SOHW-1693s i płyty DVD-R - błąd

Witam

Posiadam nagrywarkę Liteon SOHW-1693s i mam problem, od samego początku jak ją dostałem nie paliła płyt DVD-R, myślałem że to wina dość starych nośników ( noname jak i markowe x2, x4 ), jednak ostatnio kupiłem Verbatimy x16 i też nie chce palić pokazuje błąd że nie można zapisać w trybie DAO ( na płytach widać że było palone ale dysk jest "czysty" ). Płyty DVD+R pali bez problemu. Nagrywarka ma obecnie najnowszy bios, używam najnowszego NERO ( na poprzednich wersjach było to samo ).

Czy to wina jest nagrywarki czy trzeba coś przestawić w programie aby paliła mi "minusy" ?

Bontek 28.09.2005 18:23

Ogólnie to DVD Lite-On źle palą DVD-R także radziłbym się przeżucić na DVD+R.Nie jest to wina Twojej nagrywarki.Pozdrawiam.

Luke_SC 28.09.2005 19:15

Mój litek nie ma żadnych problemów z DVD-R więc nie wiem czy tak ogólnie źle palą.....

Oktawian89 28.09.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez Bontek
Ogólnie to DVD Lite-On źle palą DVD-R także radziłbym się przeżucić na DVD+R.Nie jest to wina Twojej nagrywarki.Pozdrawiam.

:ysz:

No bez przesady az tak tragicznie nie pali -... || , jezeli wgrales najnowszy bios :> aspi wgrane dma włączone ... i dalej nie wypala -..to cos jest nie tak.
Jakim programem nagrywasz ?? :> kiedy robiłes ostatnio formata ?! :D
pzodrawiam :)

magellan 01.10.2005 08:59

Niestety ja też mam taki problem ale: Moja nagrywarka wypalała DVD-R ale po ostatniej modernizacji kompa (płyta główna i nowy Ram) już nie chce wypalać płyt DVD-R ( RW ), i nie wiem o co chodzi. Czy ktoś może mi pomóc.
Mam program Nero express 6, i na tym programi mi nagrywała bez problemów DVD-R teraz mam ten sam błąd co opisany na początku

Z góry dziękjue i pozdrawiam :)

Galthar 02.10.2005 00:12

NIE MOZNA WYPALIC PLYTY W TRYBIE SUROWYM DAO... .DVD czlowieku...

yaroimi 03.10.2005 01:20

miałem taki kłopot. zaniosłem kompa gostkowi do sklepu, żeby zobaczył o co chodzi. stwierdził, że nie mam zainstalowanego UDMA.
przeinstalowałem system, zainstalował się UDMA i odtąd jest OK

alien666 03.10.2005 02:04

a tak wogóle to jest problem do działu dvd, a nie cd

yaroimi a po co przeinstalowywałeś system? wystarczyło skasować kanały ide i po restarcie miałbyś udma a nawet dma ;)

magellan 03.10.2005 12:51

ja mam zaznaczone DMA w menedżerze urządzeń przy nagrywarce i przy dyskach twardych
???

Oktawian89 03.10.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez yaroimi
miałem taki kłopot. zaniosłem kompa gostkowi do sklepu, żeby zobaczył o co chodzi. stwierdził, że nie mam zainstalowanego UDMA.
przeinstalowałem system, zainstalował się UDMA i odtąd jest OK

A pisałem wyzej czy dma włączone :> aspi itd.... :>

magellan 05.10.2005 14:33

jak zainstalować UDMA ?????
z góry dziękuje pozdroo all :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:53.