![]() |
problem po aktualizacji biosu w nagrywarce lite-on 1633
Witam
Mam taki problem: Zaktualizowałem bios do nagrywarki lite-on 1633 na BSOS i po jego prawidłowej aktualizacji przy wypalaniu płytek z filmem nagrywarka sie zawiesza wraz z całym systemem mam winXP ale wczesniej na tym systemie mi choidziła w miare normalnie Czy może ktoś z was miał taki przypadek i go rozwiązał pozytywnie to proszę o dobrą radę a jak nie to czy można powrócić do starej wersji biosu Z góry dzięki |
do starszego można cofnąć nieoficjalnym biosem z tej strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html
jeśli ten problem pojawił się zaraz po aktualizacji, to może jeszcze raz wgrać? może coś jednak poszło źle?.... |
a czy probel moze wynikac z tego ze potem pod tą samą taśmę podłączyła nagrywarkę cd Lg i tym samym na jednej taśmie są teraz dwa napedy jeden cd a drugi dvd i czy moze też mieć znaczenie zmiana "zworek" w napędach ?? Jak tak to jak ma to odwrócić bo sam już nie wiem :blee:
|
można próbować zamiany master/slave tych nagrywarek
generalnie DVD podpina się na master, ale czasami zamiana pomaga - gdzieś na forum czytałem o takich przypadkach, konflikt i zamiana pomogła. przy flashowaniu nagrywarka DVD na master sama na taśmie. zworki ustawić tak jak się podpina pod taśmę (kiedyś wsadziłem DVD Rom Samsunga na slave i zapomniałem o zworce ustawionej na master - szkoda, że nie mam screena co mi za sprzęt wykryło ^_^ ) |
Już mi działa :)
Nie wiem do końca jak to zrobiłem Wiem jedno: Odłaczyłem drugi cd-rom Przełączyłem zworke na master Wgrałem nowy bios tylko już nie wiem z której strony ale jest on najnowszy BSOS I wszytsko działa Dzięki za wszystko :fiu: :jem: :podbite: |
WITAM. Mam problem bo po wgraniu nowego biosu nagrywarka przestala czytac wogole cd-r :podbite: i na gwałt potrzebuje pliku z oryginalnym eepromem. Jesli ktos moze zgrac ze swojej nagrywarki i mi wyslac bede dozgonnie wdzieczny. Zgrac mozna programem "ltnflash124".Za pomoc z gory dzieki
|
problem po flashu
WITAM. Mam problem bo po wgraniu nowego biosu nagrywarka przestala czytac wogole cd-r :podbite: i na gwałt potrzebuje pliku z oryginalnym eepromem. Jesli ktos moze zgrac ze swojej nagrywarki i mi wyslac bede dozgonnie wdzieczny. Zgrac mozna programem "ltnflash124".Za pomoc z gory dzieki
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:53. |