![]() |
Cytat:
|
A zrobiłeś to co proponowałem? Sprawdź, nic Cię to nie kosztuje - co najwyżej wolniejszy LAN.
|
Cytat:
|
Jak juz odlaczy Ci net (dymek o braku lub ograniczeniu polaczenia, ewentualnie inny) to sprawdz jaki adres ip ma wtedy Twoja karta sieciowa. Nie wiem jak to sie dzieje (i jak to w ogole mozliwe), ale czasem Windows dostaje adres ip z puli 169.x.x.x. I nie ma tu znacznenia Windows (XP: home, pro, z poprawkami i bez), ani router (USR, Intellinet). Po prostu tak sie czasem dzieje. A jedyne co laczy te wszystkie wydarzenia to... Windows
|
Albo przestaw na sztywno w ustawieniach sieciówki na 10Mbit i zobacz co dalej.
|
Weź zwykły ....nóż kuchenny z okrągłym końcem i normalnie podociskaj kładąc wtykę na stole.
|
Nie zmienilo sie specjalnie... wlacze kompa czekam te polgodziny i net wskakuje, tak mi sie wydaje ze problemem moze byc obluzowana skretka przy koncowce... tymczasem nie mam zaciskarki, wiec jakos to znosze,
|
nie wiem czy udało ci się już rozwiązać problem, ale jak nie to dorzuce jeszcze coś od siebie ...
miałem podobny problem, dlatego sugerowałem ci restart switcha. u mnie to pomagało, ale nie na długo. okazało się, że problemem jest gniazdko na ścianie do wpinania kabelka sieciowego. przyszli panowie z serwisu, pozaciskali jeszcze raz koncówki skrętki w gniazdku i od tej pory chodzi rewelacyjnie. widocznie cos sie z uplywem lat poluzowalo. sieciowki nie wymieniaj, ja wymienialem chyba z 5 razy, to bez sensu. mi profilaktycznie jeszcze serwis zamienil 2 przewody ze skretki ethernetu na inne dwa, aby wykluczyc uszkodzenie kabla na jakims odcinku. |
Cytat:
podejrzewam karte sieciowa albo stery do niej... (stery trudno zmienic bo pod windows 2003 nie zabardzo chca sie instalowac te od XP albo 2000 - system rzuca zonk) a ciekawostka jest to ze od 2 dni chodzi mi bez problemow, dlatego jestem w kropce |
Puszczałeś pinga na Wasz serwer?
Start -uruchom - CMD- ping adres_serwera. Jak wyglądają czasy własnie wtedy kiedy Ci "muli"? Zobacz też jak to jest przy ustawionym DHCP , a nie ręcznie. Może serwer ma inne DNSy i w tym jest problem , że inni jadą na DHCP i DNSy mają z serwera , aTy masz własne |
Cytat:
nie wiem juz sam co jest, moze ta karta po prostu zwyczajnie siada, chyba naprawde kupie 3com'a widzialem na allegro za grosze sa te karty jesli chodzi o switch, jest to jakis d-link, wszyscy pozostali uzytkownicy sieci nie maja takich problemow, coz, tylko ja obecnie |
sprobuj przelozyc karte sieciowa w inny slot pci (nie do wiary, ale na jednym potrafi stwarzac problemy, a na innym dzialac ok)
pojawia sie "dymek" ze polaczenie zerwane? moze switch jest niestabilny - zapytaj pozostalych uzytkownikow czy u nich tez sie tak dzieje |
Cytat:
|
moja rada - odłącz na chwilkę zasilanie od switcha. następnie podłącz i zobacz jak będzie :)
|
Sprawdź kabel sieciowy, a konkretnie końcówke czy jakieś kabelki się nie oderwały od wtyczki. Miałem podobnie i wystarczyło tylko wymienic końcówkę kabla.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58. |