Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nero i niebieski ekran (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nero-niebieski-ekran-5708/)

weedlog 26.01.2002 17:33

Nero i niebieski ekran

Mam nagrywarkę TEAC 8x4x32

Nie wiem co jest grane ale jak tylko zainstaluję NERO to po restarcie komputera, jak tylko pokaże się pulpit wywala mi się niebieski ekran (błąd w jakimś tam VxD).

Próbowałem różne wersje, ale z każdą jest to samo.

Easy Creator chodzi dobrze.

Czy ktoś spotkał się może z takim problemem?

Majonez 26.01.2002 19:45

jaki masz system i troche wiecej o sprzecie pewnie sie cos gryzie
a jak masz zainstalowane pare progsow do wypalania to sie moga nawzajem nie lubic

weedlog 26.01.2002 23:02

Mój sprzęt to dokładnie: Celeron 333, ok. 400 MB RAM, 2 dyski (3 i 17), CD-ROM LG, NAGRYWARA TEAC 8x4x32, RIVA TNT, karta dźwiękowa firmy krzak, ZIP 100 (na port drukarki), drukarka HP, skaner Mustek, Tablet Pentagram.

To chyba wszystko co mam. Nie wiem co może się gryźć z NERO.
Instalkę Nero robiłem też zaraz po instalacji Windy czyli był tylko Windows i Nero. Niestety przy starcie też wyskakiwał niebieski ekran.

Używam obecnie Windowsa Me ale wcześniej na 98 było dokładnie to samo.

Pomóżcie chłopaki bo mnie szlag trafi.

oczo 26.01.2002 23:14

Yo. Mam rozumiec, ze Easy CD Creator i Nero wedlug Ciebie mają śmigac na jednym kompie?? Fajny żarcik. Zdecyduj między NEro A ECDC ja mialem to samo dokladnie i po odinstalowaniu jednego z progzów problem zniknął. Jest jeszcze alternatywa ale musisz miec Windoze 98 lub wcześnijszego shita po pod Window$ MEEEEEE ten triczek nie dziala. Mianowicie kuknij na stronkę aheada i z sekcji download ściągnij menu które pozwoli Ci przy starcie systemu na wybór programu nagrywającego (nero lub jakis inny), menu mozna pobrac do scisle okreslonego progzu ale jest tez menu "multi" które zaakceptuje kazdy soft. Po prostu podczas uruchamiania windowz dostaje z deklem bo nie wie ktory sterownik ma zaladowac i tyle a to bajerskie menu zrobi za niego. Jeszcze jedno: U mnie windowz sie zaladowal ale gdy chcialem otworzyc okienko Mój Komputer to wtedy dopiero byl blue screen ale tylko jesli plytka byla w napędzie ( po wlozeniu plytki tez wywalal blue). To by bylo na tyle Pozdr & NARA

weedlog 26.01.2002 23:37

Nie chcę mieć dwóch programów. Próbuję instalować tylko Nero (Creatora wywaliłem). Mam jeszcze zainstalowane Clone CD, ale jak pisałem wcześniej, jak zaraz po instalacji Windowsa zainstaluję Nero (i żadnych innych programów) to też mam Blue screen przy starcie....

Już nie mogę... Chyba wysadzę siedzibę Ahead'a...

Callisto TM 27.01.2002 01:01

Sprawdz czy w katalogu \windows\system\iosubsys\ nie ma jakiegoś pliku *.vxd z firmy Adaptec (nie ASPI), jeśli tak jest to prawdopodobnie driver z programu ECDC. Dopisz mu rozszezenie .bak, jesli po restarcie Nero bedzie chodził dobrze, możesz ten plik usunąc. Jeśli coś bedzie nie tak, przywróc nazwe usuwając .bak.

Pozdrawiam.

weedlog 27.01.2002 22:28

Wielkie dziękie.
Co prawda nie były to sterowniki EACD tylko jakieś dziwne SCSIHLP.VXD (nie mam SCSI), ale dzięki tobie wiedziałem gdzie szukać. Po ich usunięciu niebieski ekran wyskakiwał dopiero po włożeniu płyty i z innym komunikatem :))))

Musiałem jeszcze odinstalować MacOpenera (niestety) i teraz wszystko działa piknie.

chris 28.01.2002 08:42

Nie zapomnij uzyc register cleaner-a do wyczyszczenia rejestru jakie pozostawil CDCreator.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:11.