Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   mp3 na DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/mp3-dvd-57121/)

areo1979 28.09.2005 17:35

mp3 na DVD

Witam.

A ja mam takie pytanie. Sorry za brak wiedzy ale dopiero zaczynam zabawę z nagrywaniem płyt Dvd... a raczej muzyki na nie.

Chodzi o to, że nagrałem sobie w nero płytke dvd - wypełnioną mp3. I do tego momentu jest spoko, nero sprawdził poprawność nagranej sesji - jest ok.

Problem pojawia sie gdy moja znajoma próbowała odtworzyć tę płytke na swoim domowym - stacjonarnym odtwarzaczu dvd... i zobaczyła tylko listę utworów a o uruchomieniu....mogła zapomnieć..... ???

Czy płyty z muzyką mp3 trzeba w jakiś "inny" sposób nagrywać by dało sie je odtwarzać na stacjonarnych odtwarzaczach?

Jery11 28.09.2005 18:07

Nie możesz odtworzyć formatu mp3 wypalonego na DVD, bo odtwarzacz spodziewa się struktury Audio_TS i Vdeo_TS (czyli *.VOB, *.IFO i *.PUB w katalogu Video_TS).

Proste rozwiązanie - ściągnij AudioDVDCreator

:) Prosto stworzysz DVD z muzyką. (DD 2.0)

:serdusz:

areo1979 29.09.2005 09:32

No dobra...ale teraz jest inny problem.... bo te pier.... plik które pościągałem w systemie są widoczne jako jpg.... (uroki zciągania muzyki z netu) i za nic w świecie nie można ich dodać w tym programie, bo ich po prostu nie widać.... chociaż winamp sobie je otwiera........
"Typ Pliku" - jpg :|
No i żadnen program ich nie widzi z muzyką - winamp daje rade ale jak sie mu zaznaczy "wszytskie pliki"...
Probowałem konwersji Easy CD-DA Extractor 8.1 - File Format Converter... no ale ich tam nie widać bo jak je ma program zobaczyc jak to są jpg....????#@$%#$^%#$^&%%&^%#*!!!!!!!!!!!!!! ((
JAKIEŚ MĄDRE POMYSŁY???

Jerry from hell 29.09.2005 10:56

Jaki problem? Zmień rozszeżenie z .jpg na .mp3 i po kłopocie

alien666 29.09.2005 17:47

Cytat:

Napisany przez Jery11
Nie możesz odtworzyć formatu mp3 wypalonego na DVD, bo odtwarzacz spodziewa się struktury Audio_TS i Vdeo_TS (czyli *.VOB, *.IFO i *.PUB w katalogu Video_TS).

Proste rozwiązanie - ściągnij AudioDVDCreator

:) Prosto stworzysz DVD z muzyką. (DD 2.0)

:serdusz:

jerry nie masz racji. jeżeli stacjonarny napęd dvd ma zaszyte odczytywanie mp3 to nie w ten sposób szuka plików na płycie.szuka wszystkich znanych jej formatów.
mam inne podejrzenie... każdy dvd player ma graniczny bitrate mp3 powyżej którego nie odczyta plików może to jest problemem.
ja nagrywam kobiecie mp3 na dvd bez problemu i jej manta dvd player bezproblemowo je odczytuje do bitrateu 320 kb/s, a co ciekawe działają w nim także pliki w formacie mpeg! o czym dowiedziałem się przypadkowo wkładając dvdika z mp3 jpegami i kilkoma teledyskami w formacie mpeg...uff

alien666 29.09.2005 17:50

Cytat:

Napisany przez areo1979
No dobra...ale teraz jest inny problem.... bo te pier.... plik które pościągałem w systemie są widoczne jako jpg.... (uroki zciągania muzyki z netu) i za nic w świecie nie można ich dodać w tym programie, bo ich po prostu nie widać.... chociaż winamp sobie je otwiera........
"Typ Pliku" - jpg :|
No i żadnen program ich nie widzi z muzyką - winamp daje rade ale jak sie mu zaznaczy "wszytskie pliki"...
Probowałem konwersji Easy CD-DA Extractor 8.1 - File Format Converter... no ale ich tam nie widać bo jak je ma program zobaczyc jak to są jpg....????#@$%#$^%#$^&%%&^%#*!!!!!!!!!!!!!! ((
JAKIEŚ MĄDRE POMYSŁY???

za zmianę formatu plików nie wiń internetu, prawdopodobnie zmieniłeś otwierając mp3 przypadkowo przez np. przeglądarkę graficzną i skojarzyłeś mp3 z nią....wystarczy w opcjach danego empetrójka zmienić "otwierane za pomocą" na właściwy prog i już z główki :bicz: :mysz: :ognicho: :jeep: :fala:

areo1979 29.09.2005 20:49

no wiec tak.......
co do tych jpg... DLACZEGO JA NA TO NIE WPADŁEM SKORO TO TAKIE PROSTE????!!!:-(
przecież piszę...że system widzi te pliki jako JPG nie mp3... i zmiana programu co je otwiera nic nie daje....bo dalej we właściwościach pliku jest TYP PLIKU: JPG!!!A OTWIERA JE WINAMP....:)... ECH... GENERALNIE TO jak ktoś zciagał coś z takich stron jak phazeddl.com..to wie, że tam dziwne rzeczy sie ściaga... tak wiec dzieki za takie rady ale tyle to sam wiedziłem i juz tego próbowałem...:))))) a jak zciagałem przy pomocy get righta-a te plik... to juz wtedy były zapisywane jako jpg:)))))
... cgyba ze mam juz coś zkopane na całego w systemie.............
a co do samego nagrania płyty... chciałbym by była to płyta z mp3 a nie audio.... a mp3 te co nagrywałem nie sa czytane juz na 2 odtwarzaczach stacjonarnych........

namor 29.09.2005 20:59

Cytat:

Napisany przez areo1979
(...)
mp3 te co nagrywałem nie sa czytane juz na 2 odtwarzaczach stacjonarnych........

sprawdz na tej stronie ;
http://www.videohelp.com/dvdplayers
czy te stacjonarki czytają mp3 z płyty DVD
częst jest tak że stacjonarka czyta bez problemu mp3 z CD-R ale z DVD już nie

alien666 29.09.2005 21:19

areo.......nadal twierdzę, że powinieneś sprawdzić bitrate empetrójek i jeżeli jest większy niż 360(bodajże) to nie odpali ci go żaden stacjonarny plajer dvd.
więc zachodzi konieczność zmiany owego bitrejtu na mniejszy np. 160 kb/s w zupełności wystarczy i piszę cały czas o EMPETRÓJKACH NA DVD,a nie jakimś audio i....zainstaluj ponownie system i nie ściągaj muzy z takich gównianych stron...a mało to p2p ? te wszystkie emule(gdzie można sprawdzić czy ściągany plik to fake), dc++ gdzie są niezłe i szybkie źródła czy całe mnóstwo odmian torrentów ech....starczy ;) zresztą ktoś wyżej napisał ci, że wystarczy zmienić rozszerzenie z jpg na mp3(i nmam nadzieję, że nie mylisz zmiany rozszerzenia ze zmianą domyślnej aplikacji otwierającej dany rodzaj pliku)...

patologia 29.09.2005 21:57

Co do tych mp3 na phaze: one już są na serverach pozamieszczane jako jpg.
Często jakieś info czcionką 3 są w najmniej widocznym miejscu zamieszczone.

Natomiast w kwestii mp3 na dvd ... jesli stacjonarny czyta mp3 z cdrw wypalonym w Nero, taki sam tryb powinien (i chyba tak jest) obowiązywać przy dvd. Przynajmniej w Kiss tak jest z tego co mi mówiono.

Pzdr

areo1979 30.09.2005 11:00

Wiec tak. U koleżanki na tym odtwarzaczu - ma jakąś cd z mp3 i chodzi bez problemu... :)
Co do samych blików - bitrate nie większy niż 200 :) A te pliki próbowałem i zmieniać aplikację co je otwiera i dodać do nazwy - .mp3... rezultat taki sam czyli żaden:). Winamp je otwiera o ile ustawi mu się opcję - "all files" ale już Windows Media Player wyrzuca komunikat - Image type not supported. :) Co do samego ściągania nie wszystko można znaleźć w ten sposób jaki podałeś :) prawie wszystko ale nie na 100 % :) A ja z tej strony ściągam coś takiego - Top 1000 Of The Last 30 Years... na emulu tego nie widziałem :)
Co do samych plików np.
Size: 3170537 bytes
Header found at: 792 bytes
Length: 198 seconds
MPEG 1.0 layer 3
128kbit, 7601 frames
44100Hz Joint Stereo

Jery11 30.09.2005 11:29

alien666, bitrate można zmniejszyć, ustawić zmienny lub stały, a na niektórych stacjonarkach nie pójdzie. Wszystko zależy od chipsetu jaki ma stacjonarka.

Tak więc bitrate nie jest regułą! ;p

Nośnik DVD jest inaczej odczytywany niż CD, fakt odtwarzacz szuka znanych mu plików, ale nosnik ma znaczenie. :jezyk:

P.S. Dzięki za konstruktywną uwagę :piwo: :spoko:

alien666 30.09.2005 15:32

Cytat:

Napisany przez Jery11
alien666, bitrate można zmniejszyć, ustawić zmienny lub stały, a na niektórych stacjonarkach nie pójdzie. Wszystko zależy od chipsetu jaki ma stacjonarka.

Tak więc bitrate nie jest regułą! ;p

Nośnik DVD jest inaczej odczytywany niż CD, fakt odtwarzacz szuka znanych mu plików, ale nosnik ma znaczenie. :jezyk:

P.S. Dzięki za konstruktywną uwagę :piwo: :spoko:

oki to ustaw bitrate mpetrójek na stały ponad 500 i....spróbuj to odpalić na dvd playerze....:)

Jerry from hell 30.09.2005 17:52

Cytat:

Napisany przez areo1979
no wiec tak.......
co do tych jpg... DLACZEGO JA NA TO NIE WPADŁEM SKORO TO TAKIE PROSTE????!!!:-(
przecież piszę...że system widzi te pliki jako JPG nie mp3... i zmiana programu co je otwiera nic nie daje....bo dalej we właściwościach pliku jest TYP PLIKU: JPG!!!A OTWIERA JE WINAMP....:)... ECH... GENERALNIE TO jak ktoś zciagał coś z takich stron jak phazeddl.com..to wie, że tam dziwne rzeczy sie ściaga... tak wiec dzieki za takie rady ale tyle to sam wiedziłem i juz tego próbowałem...:))))) a jak zciagałem przy pomocy get righta-a te plik... to juz wtedy były zapisywane jako jpg:)))))
... cgyba ze mam juz coś zkopane na całego w systemie.............
a co do samego nagrania płyty... chciałbym by była to płyta z mp3 a nie audio.... a mp3 te co nagrywałem nie sa czytane juz na 2 odtwarzaczach stacjonarnych........

Czytałeś mój post powyżej???? Pisałem wyrażnie ZMIEŃ ROZSZEŻENIE Z >JPG NA .MP3. Chyba że nie wiesz jak to powiedz!

elCooL 30.09.2005 17:53

Cytat:

Napisany przez areo1979
...A te pliki próbowałem i zmieniać aplikację co je otwiera i dodać do nazwy - .mp3... rezultat taki sam czyli żaden:). Winamp je otwiera o ile ustawi mu się opcję - "all files" ale już Windows Media Player wyrzuca komunikat - Image type not supported. :)...

Dodanie do nazwy .mp3 nie rozwiaze Ci problemu ;)
Musisz wejsc w Moj komputer, menu Narzedzia/Opcje folderow/Widok i odznacz opcje: Ukryj rozszerzenia znanych typów plików. Wtedy mozesz zmieniac rozszerzenie .jpg na .mp3
Mam nadzieje, ze teraz bedzie dobrze :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:40.