Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   brakujące menu (https://forum.cdrinfo.pl/f13/brakujace-menu-57146/)

stabilob 29.09.2005 11:43

brakujące menu

zripowałem sobie ojca chrzestnego dvd decrypterem, przerobiłem go dvd rebuilderem i nagrałem na dvdrw. okazało sie ze film startuje od razu bez napisów. Sprawdziłem to Pgcedit i najpierw jestjedna czarna klatka potem odrazu wskakuje film i po filmie włacza sie menu, tak samo jest z wersja zripowana jeszcze nie przerobiona. Da sie cos z tym zrobic??

artoor 29.09.2005 12:46

Cytat:

Napisany przez stabilob
zripowałem sobie ojca chrzestnego dvd decrypterem, przerobiłem go dvd rebuilderem i nagrałem na dvdrw. okazało sie ze film startuje od razu bez napisów. Sprawdziłem to Pgcedit i najpierw jestjedna czarna klatka potem odrazu wskakuje film i po filmie włacza sie menu, tak samo jest z wersja zripowana jeszcze nie przerobiona. Da sie cos z tym zrobic??

Pytanie jest takie. Czy w tle nie dzialal jakis program modyfikujacy w locie ripowany material (typu AnyDVD)? To mogloby byc przyczyna takiego stanu rzeczy (tak mi sie przynajmniej wydaje). Aczkolwiek mysle ze mogles miec w DVD Rebuilderze ustawiona opcje "Movie only". Sprawdz to dokladnie, bo jesli tak bylo, to pozostaje Ci: albo cieszyc sie filmem lepszej jakosci (bez dodatkow, menu etc.) albo walczyc z tym ponownie, ale skonfigurowanym w sposob jaki sobie zyczysz :)
Pozdrawiam!

Reetou 29.09.2005 15:38

W PGCEdit możesz ustawić włączenie wybranych napisów i startowanie płytki od menu (odpowiednia modyfikacja komendy w First play PGC).

stabilob 01.10.2005 09:06

nie znam sie zbyt dobrze na pgcedit w kazdym razie w first playy pgc był skok do filmu, zamieniłem to na skok do VTSM nagrałem na płyte i nic sie nie zmieniło :D
problem jest jeszcze taki ze w tym filmie sa 3 menu:
VTSM 1, LU(EN), 13 (0:45) 3b
VTSM 1, LU(EN), 14 (0:45) 3b
VTSM 1, LU(EN), 15 (0:42) 3b
jestem pewien ze cos s******yłem ustawiajac ten skok do menu :) ,
prosze Reetou napisz mi jak to powinno prawidłowo wyglądać

Reetou 01.10.2005 10:15

Zwykle wywoływane jest menu główne komendą:

Jump to VTSM 1, Root menu (TTN 1)

ale u ciebie może być inaczej. Podejrzyj Post commands wykonywane po filmie - zobacz w jaki sposób wywoływane jest menu. Poza tym nie nagrywaj od razu ;) Puść symulację działania w PGCEdit, a później sprawdź jeszcze jakimś softwarowym playerem przed wypaleniem.

stabilob 02.10.2005 13:56

ok troche sie z tym nameczyłem, czesto było tak ze sie menu zapętlało po kliknieciu play przeskakiwało do nastepnego menu i tak w kółko,
teraz włacza sie menu daje play przeskakuje po komendach i zatrzymuje sie na RSM,
czyli musze tu wstawic instrukcje if, jak sprawdzic czy film był juz puszczany ?
wtedy bedze jesli był puszczany to rsm, jesli nie to jump vtst 2

Reetou 03.10.2005 10:47

Trudno powiedzieć jak jest w tym przypadku, ale generalnie nie spotkałem jeszcze filmu, który by wymagał jakiś modyfikacji komend wewnątrz menu (jeśli oczywiście po zakończeniu filmu uruchamiane jest normalnie). Raczej menu główne wywoływane jest przez inne menu. Sprawdzałeś jak jest wywoływane w post commands po filmie?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:03.