![]() |
Winxp nie wykrywa nagrywarki
Windows xp sp2 niewykrywa nagrywarki cdrw, BIOS ją wykrywa bez problemu!!!
prosze o pomoc lg gbe-8400b |
W menedzerze urzadzen wejdz w kontrolery i wybierz skanuj w poszukiwaniu zmian sprzetu.
Wybierz oczywiscie ten kontroler gdzie jest nagrywarka. Poza tym slabo opisany problem |
nic to n ie wykrywa
|
odłącz napęd, odinstaluj EIDE i zainstaluj ponownie, podłacz napęd zobaczymy czy bedzie widoczny
|
Ale moze bys w koncu napisal jak do tego doszlo.
Czy wczesniej dzialala, dopiero jak cos zrobiles to przestalo. Czy nagrywarka jest nowa i po podlaczeniue nie dziala. Jest duzo rzeczy do opisania. jesl icchesz konkretnej pomocy to chociaz konkretnie opisz problem. |
więc zmieniłem płyte główną i procesor
zamontowałem dvd i nagrywarke wczesniej na sterej płycie głównej działała bez zarzutu ale teraz windows nie rozpoznaje nagrywarki lecz bios ją rozpoznaje (zaktualizowałem bios na najnowszy i nadal to samo) niewiem już co mam robić pomocy!! zapomniałem powiedzieć że zanim zainstalowałem wszystkie drivery z łyty dołączonej do pł głównej to nagrywarka była wykrywana mysle że problem leżyw sterownikach do kontrolera ide tylko jak odinstalować sterownbiki z płyty i zrobic tak aby win wczytywał te domyslne :?: |
Odinstaluj kontrolery IDE i zresetuj kompa, niech WinXp zainstaluje swoje sterowniki.
|
Cytat:
|
Co to za plyta glowna na jakim CHIP-e ?
|
nforce3 250\\ gigabyte k8ns 939ultra
athlon 64 3200+venice |
Jezeli masz dyski wpiete w SATA, daj nagrywarke solo na 1 kontroler i sprawdz.(zworki na master)
Jezeli dyski sa na UDMA ATA, sprawdz zworki na napedach, nagrywarka na 2 kanale jako master, solo. Misi dzialac. Albo kontrolery maja cos skonfliktowane/sa zwalone. |
hack_it
Zrób kopię rejestru (w razie czego) , następnie usun wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\currentcontrolset\contro l\class\{4d36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} Po resecie nagrywarka powinna być widoczna |
nic nie pomogło :(
nagrywarka nie jest w mendadżerze urządzeń nawet niewiem o co tu chodzi ale jest w BIOSie |
hack_it nie wgrywaj oryginalnych sterowników nvidii, w wersji 2.6 są felerne. Czy po wymianie płyty głównej reinstalowałeś system? Jeśli nie proponuję zrób to.
|
tylko abym to zrobił musze se nagrać plytke instalacyjna ze zintegrowanymi sterami do kontrolera sata :(
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:27. |