![]() |
Write Protect Error Writing Drive A
Wita Wszystkich.
Mój problem dotyczy dyskietki startowej ghosta. Utworzyem dyskietke startowá ghosta2003 przy standardowych ustawieniach, a poniewaz nie posiadam napedu dyskietek zgralem ja na plyte CD. Do utworzenia obrazu dyskietki uzylem WINimage, natomiast do nagrania dyskietki na plyte NERO. Wykonalem wszystko zgodnie z instrukcjami umieszczonymi na forum cdrinfo. Kiedy restartuje komputer uruchamia sie z plyty bez zadnego problemu w systemie PC-DOS a nastepnie wyrzuca komunikat: WRITE PROTECT ERROR WRITING DRIVE A Abort? Retry? Fail? Gdy klikne A uruchamia sie program ghost bez obslugi myszki, gdy klikne R komunikat sie powtarza, natomiast gdy klikne F uruchamia sie ghost z obsluga myszki. Zaznaczam ze ghost po uruchomieniu dziala bez zarzutu niezaleznie czy z obsluga myszki czy bez. Moje pytanie dotyczy tego komunikatu: dlaczego sie pojawia?, czy jest to calkowicie normalne w tym przypadku?, i czy mozna zrobic aby sie nie pojawial? Z gory diekuje za pomoc. POZDRAWIAM |
Mysle ze chodzi o to ze gdybys mial prawdziwa dyskietke i ona musiala by byc w trybie zapis to wtedy program, ghost zapisuje na nia jakies info a na plyte cd nie da rady dlatego ten blad, skombinuj stacje dyskietek i zobacz czy bedzie dzialac
|
Zgadzam się z przedmówca, ale nie potrzebujesz stacji dyskietek wystarczy bootująca się płyta Ghosta. Opis jak zrobić poniżej.
Przy wykonywaniu zrzutu dysku wskaż jako wyjście nagrywarkę i taka płyta będzie bootowała się bez problemu. Przy bootowaniu się z płyty mysz nie działa. Pozdrawiam |
Prepraszam ale nie bardzo rozumiem. Co znaczy: "Przy wykonywaniu zrzutu dysku wskaż jako wyjście nagrywarkę ..."
Fakt iz nie posiadam napedu dyskietek zmusil mnie do utworzenia wirtualnego napedu floppy. Nagralem na niego dyskietke bootujaca za pomoca ghost boot wizard. Nastepnie utworzylem obraz tej dyskietki o rozszerzeniu .ima, po czym nagralem ten obraz w NERO za pomoca funkcji "dysk startowy" - "emulacja dyskietki 1.44" Prosze mi powiedziec gdze popelniam blad i czy w ogole go popelniam, oraz gdzie powinienam wskazac jako wyjscie nagrywarke. Dzieki! Ps. Dlaczego przy bootowaniu z plyty mysz nie dziala??? Przeciez jak pisalem w pierwszym poscie udalo mi sie zbootowac ghosta z plyty z obsluga myszy... Pozdrawiam |
Cytat:
Ja mam wersję z pakietu NortonSystemWorks 2004. Uruchamiam Ghosta spod Windows i mam do wyboru: - zrzut do pliku (na wskazany dysk) - zrzut na napęd (CD-RW lub DVD-RW) no i wybieram to drugie wyjście. Oczywiście po nagraniu pierwszej płyty przerywasz zrzut i możesz spokojnie używasz takiej plyty jako bootującej. Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Rozpoczalem ta dyskusje poniewaz chcialbym posiadac dyskietke startowa ghosta ale na CD. Uzywam ghosta 2003 i moge wykonac zrzut na cd wg rady podanej powyzej, jednak nie potrzebuje plyty startowej z obrazem partycji. Chodzi mi tylko o ten dziwny komunikat ktory pojawia sie za kazdym razem gdy bootuje z tej plyty. Czy da sie utorzyc cd bootujacy ktory bedzie sie zachowywal ja dyskietka startowa ghosta, bez zadnych komunikatow, bez obrazow partycji......? Po prostu dyskietka bootujaca ghosta ale na cd? |
Mogę Ci wysłać obraz, z którego zrobisz sobie bootującą płytę CD-R i będzie działać bez niespodzianek.
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Tak jak poprzednio pisałem, wykonałem zrzut dysku na CD-RW.
Pierwsza płyta jest bootująca. Plik *.img zgrałem z tej płyty Isobusterem. Na priv wysłałem Ci link do pliku. |
Dzieki za plik, ale czym mam go nagrac na plyte. Po rozpakowaniu z archiwum rar'a pojawil sie plik GHOST.img czyli plik o ktorym mowa.
Probowalen clonem ale clone go nie widzi, w nero tez nie bardzo. Prosze jeszcze raz o wskazowke. Pozdrawiam i dzieki za cierpliwosc. |
Nagraj go Nero. Projekt bootowalna płyta. Wybierz wszystkie pliki to go łyknie.
Albo zmień rozszerzenie na takie, które akceptuje Nero. Tak nagrałem płytę i działa bootowanie. Powodzenia |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:59. |