![]() |
Plus czy minus ?
Witam!
Niedawno kupilem nagrywarke DVD i troche jestem zagubiony jesli chodzi o ogromna ilosc dostapnych nosnikow dlatego ciekawi mnie jakie macie preferencje ? tzn. po pierwsze ktory typ , na jakich nosnikach nagrywacie i dlaczego ? Ja narazie kupilem 2 DVD+RW (1x TDK, 1 x Verbatim) no bo szybsze niz minusy. Poza tym 2 x DVD-RW TDK i 2 x DVD+RW TDK i tu nie widze roznicy poza etykietka na pudelku :) |
Cytat:
|
starsze stacjonarne DVD lepiej radzą sobie z minusami, choć to też zależy od sprzętu a przede wszystkim od marki;) Ja sam osobiście wolę + i do tego markowe płyty: Verbatim, TDK
|
osobiście także wolę plusy ...mają możliwość zmiany book type na dvd-rom.
|
Book type po ustawieniu na DVD-ROM zdecydowanie wplywa na poprawe kompatybilnosci ze stacjonarkami, ale one jednak ciagle wola DVD-R.
Techniczna roznica miedzy plusami i minusami lezy w szcegolach - nie pamietam juz nawet w czym, ale pamietam, ze uwzglednialo to wartosci rzedu dziesietnych mikrometrow ;) Litki lepiej pala +R (chociaz na 1693 zdarzaja sie naprawde porzadnie nagrane -R) i dlatego wlasnie ich uzywam. Co do marki - TDK (MBIPG101R04) i Verbatim Pastel (YUDEN000T02), oba DVD+R 8x. Nic wiecej. |
gdzies czytalem porownanie (techniczne) plusow i minusow. bylo dlugie i nudne ale wynikalo z niego ze plusy sa duzo lepsze, zarowno jesli chodzi o mozliwosci, jak i jakosc i trwalosc zapisu. Wiekszosc spawarek chyba lepiej wypala plusy wiec cos w tym jest. Osobiscie myslalem ze to wszystko jedno ale obecnie kupuje prawie same plusiki.
edit: pogooglowalem troche i nawet znalazlem linka do tego artykulu (nie ma to jak poczytac samemu :D) http://www.cdfreaks.com/article/113 mniej cierpliwym polecam zaczac czytac od konkluzji :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:35. |