Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wyślij wiadomość w kosmos! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wyslij-wiadomosc-kosmos-57450/)

para 24.02.2006 09:23

Mi się bardziej podobał złoty telefon z którego można było zadzwonić do Boga.
(The Doors - film O. Stone)

ed hunter 24.02.2006 08:22

Dokonało się!

Twoja wiadomość już przemierza galaktyczne przestrzenie. Właśnie w tej chwili opuszcza granice Układu Słonecznego wraz z 50 tysiącami innych i w postaci radiowej fali zmierza ku gwiazdom. Jesteś fragmentem Historii!

Na serwisie www.wyslijwiadomosc.pl możesz przeczytać przesłania innych. Dowiesz się również, co kosmitom chce przekazać Kuba Wojewódzki i Andrzej Lepper :)

przyszła emalia tej treści :D

georg 30.10.2005 01:22

Cytat:

Napisany przez piotrek123
"Drodzy zieloni ludkowie, przywalcie laserem w sejm"

Też wysłałem w kosmos namiary na kilka osób.... ;)
Panowie nie lenić się i wysyłać! :piwo:

piotrek123 09.10.2005 10:35

"Drodzy zieloni ludkowie, przywalcie laserem w sejm"

REi 09.10.2005 01:05

Cytat:

Rise and shine, Mr. Freeman. Rise and shine. Not that I wish to imply you have been sleeping on the job. No-one is more deserving of a rest. And all the effort in the world would have gone to waste until... well, let's just say your hour has come again. The right man in the wrong place can make all the difference in the world. So, wake up, Mr. Freeman.
"Wake up and smell the ashes." mi sie nie zmiescilo ;(

;p

georg 09.10.2005 00:39

Nie będę gorszy... też wysłałem... :w00t:

Maciej 09.10.2005 00:25

Tak jak Flojdzi ...tak i ja wysłałem :)

ed hunter 08.10.2005 21:43

Lifes a piece of Shit
When you look at it
Lifes a laugh and deaths a joke its true
You'll see its all a show
Keep 'em laughin' as you go
Just remeber that the last laugh is on you

And, always look on the bright side of life :szczerb:

zYxMa 08.10.2005 21:38

A co im tam wysyłacie? :D

IceManSpy 08.10.2005 21:36

Wyslalem

Mich@ł 08.10.2005 19:39

Ja wysłałem już godzinę po pojawieniu się tego newsa na stronie dobreprogramy.pl :)

kraluk 08.10.2005 19:35

Wyślij wiadomość w kosmos!

Witam!

Cytat:

Napisany przez dobreprogramy.pl
Od 06.10.2005 każdy może wysłać swoje przesłanie do obcych cywilizacji. Aby to zrobić wystarczy skorzystać ze strony wyslijwiadomosc.pl. Wiadomość może zawierać masksymalnie 360 znaków, a w kosmos popędzi za 96 dni.

Wiadomości zostaną wysłane z Państwowego Ośrodka Kontroli i Testów Kosmicznych (NCSFT - National Center of Space Facilities Control and Test) - wchodzącego w skład Ukraińskiej Agencji Kosmicznej. Ośrodek zajmuje się kontrolą lotów satelitów i statków kosmicznych, jak również odbiorem, gromadzeniem, przetwarzaniem oraz transmisją informacji uzyskanych z tych satelitów. Prowadzi także badania naukowe - wykonuje obserwacje i pomiary radioastronomiczne.

Naukowymi patronami strony są Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Państwowy Ośrodek Kontroli i Testów Kosmicznych NCSFT w Evpatorii na Krymie.

Idea kosmicznego listu nie jest nowa, poprzednie listy miały jednak zwykle charakter zamknięty dla ogółu ludzkości. Pierwsze próby przesłania informacji do obcych cywilizacji polegały na wysyłaniu metalowych płytek z informacjami o ziemi i jej mieszkańcach w sondach kosmicznych Pionier i Voyager. W 1974 r. wysłano radiowy przekaz za pomocą największego na ziemi radioteleskopu w Arecibo (informacje o DNA, wyglądzie człowieka i budowie układu słonecznego oraz radioteleskopu). Kolejny przekaz miał miejsce 6 lat temu, przy wykorzystaniu 70 metrowego, ukraińskiego radioteleskopu Evaptoria. Wiadomość składała się z wielu małych obrazków prezentujących naszą cywilizację. Podejmowano również wiele innych, mniej znaczących prób.

To internetowe przedsięwzięcie daje szansę każdemu z nas wysłać przekaz do odległych cywilizacji, warto z tej możliwości skorzystać :-) Podkreślenia wymaga również sama otoczka przedsięwzięcia, strona internetowa. Bardzo ciekawa flashowa aranżacja zaprojektowana została przez firmę Max Weber. Jej założyciel Grzegorz Mogilewski niedawno udzielił dobrymprogramom wywiadu.

Na stronie przedsięwzięcia każdy zainteresowany oprócz możliwości przesłania wiadomości znajdzie szereg informacji na temat akcji Wyślij wiadomość.

www.wyslijwiadomosc.pl

Ciekawa inicjatywa.

Ja już wysłałem :)

Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:04.