Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Dziwny problem z LG DVD-ROM DRD-8120B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dziwny-problem-lg-dvd-rom-drd-8120b-57555/)

Wisia 11.10.2005 11:14

Dziwny problem z LG DVD-ROM DRD-8120B

DVD-ROM, jak w tytule przestał widzieć większość płyt DVD. Widzi i odtwarza np. Piratów z płyty DVD PC World Komputera, a nie widzi innych płyt DVD (please insert disk in drive H). Przed przeinstalowaniem systemu Windows Millenium czytał i odtwarzał te płyty. Zupełnie nie rozumiem, co się stało, bo również w WinXP Pro, który mam na drugim dysku też nie widzi tych płyt (identyczny komunikat).
Dłuższy czas nie korzystałam z tego napędu do odczytu DVD, bo jest on w wolniejszym komputerze, ale przedtem przetwarzałam na nim DVD na DivX i wszystko szło dobrze (tylko długo), a teraz nici z odczytu DVD.
Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem i znalazł rozwiązanie? Czy czeka mnie zmiana napędu? Ale wówczas może nie czytać płyt DVD z czasopism. :smutny:
Pozdrawiam

VIZZARD 11.10.2005 11:50

Widzę, że doczekaliśmy się prawdziwej inwazji LG ||

Należy przeczyścić napęd

Spróbować nowszego firmware

A następnie zwrócić się do @ed huntera

On już będzie wiedział co z tym zrobić :ognicho: :>

:D

Wisia 11.10.2005 13:33

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Widzę, że doczekaliśmy się prawdziwej inwazji LG ||

Należy przeczyścić napęd

Spróbować nowszego firmware

A następnie zwrócić się do @ed huntera

On już będzie wiedział co z tym zrobić :ognicho: :>

:D

Nie wiem co da przeczyszczenie napędu, bo przecież płytę DVD PC World Komputera i wszystkie CD napęd widzi i odtwarza.
Nowszy firmware w wersji 1e05 znalazłam, ale jest on nieoficjalny (ALL FLASHINGS ARE A RISK FOR THE DRIVE! ), więc musiałabym go wgrać, gdybym umiała, na własne ryzyko (tj. ew. pożegnać się z napędem).
A @ed hunter może się odezwie, gdy zobaczy z jaką ofiarą (zupełną dyletantką) macie doczynienia

Pozdrawiam

Skopiowanych na DVD+R Piratów też widzi i odtwarza, więc chyba to nie jest sprawa płyt, ani lasera. Może to sprawa jakiegoś formatu nagrywania? Bo nie zabezpieczenia przed kopiowaniem, bo to sprawdzałam DVD Shrinkiem (Not Encrypted). A i zabezpieczenie mogłoby powodować niemożność odczytu, ale nie widzenia przez napęd, no nie?

uuk81 11.10.2005 14:43

Cytat:

Napisany przez Wisia
Skopiowanych na DVD+R Piratów też widzi i odtwarza, więc chyba to nie jest sprawa płyt, ani lasera.

To że widzi niektóre płytki nie przesądza o tym, że laser jest OK.
Myślę, że laser się zużył i jeśli masz napęd na gwarancji to serwis :)

Wisia 11.10.2005 15:47

Cytat:

Napisany przez uuk81
To że widzi niektóre płytki nie przesądza o tym, że laser jest OK.
Myślę, że laser się zużył i jeśli masz napęd na gwarancji to serwis :)

Ale problem w tym, że on tylko niektórych nie widzi. Widzi absolutnie wszystkie CD,CD-RW, VCD i tę DVD (i jej kopię), a nie widzi innych DVD i tylko DVD.

A napęd już jest po gwarancji, dlatego (i z powodu trudności w poruszaniu się) szukam innego rozwiązania.

Pozdrawiam

Maciej 11.10.2005 17:23

bios 1e05 jest w postaci .bin dlatego też trzeba wgrywać go za pomocą MTKFlash w czystym DOS.
Tam gdzie go znalazłaś znajdziesz również MTKFLASH i instrukcje.

Ale wydaje mi się że bios nic nie pomoże, można spróbować wyczyścić/przedmuchać optykę lasera.

Wisia 11.10.2005 18:28

Cytat:

Napisany przez Maciej
można spróbować wyczyścić/przedmuchać optykę lasera.

Czy chodzi o przedmuchanie sprężonym powietrzem? I czy można to zrobić z zewnątrz komputera po otwarciu tacki?

Pozdrawiam :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:47.