![]() |
dwa systemy
Witam wsszystkichm.
Mam pytanie. Jestem początkujący i mam dwa dyski twarde. Na obu mam zainstalowane XPeki. I chciałbym dowiedzieć się jak zrobić aby automatycznie odpalał mi się system "drugi". Pomimi iż ustawiłem pryiorytet dysków to i tak odpala mi się "pierwszy z brzegu". |
bo tak jest ustawione w programie startowym ?!
M. Komp./Własciowosci/Zaawansowane/Ustawienia (w polu uruchamianie i odzyskiwanie) potem znowu Edytuj - no i tutaj walczysz :D |
ok...Dzięki...
A zamiast EDYCJI kodu mogę wybrać Z PALA WYBORU ? Tzn. są tam dwa takie same nazy systemów i czy jeżeli zaznaczę drugi to będzie ok, czy trzeba koniecznie edytować kod? |
Może jakiś bootmanager np: Bootmagic (nie wiem czy działa na XP)
|
Tak z ciekawości zapytam po co dwa XP na dwóch dyskach nie wystarczy jeden system ???
|
A ja zapytam inaczej ;) mam 2 niedokonczone instalki(WIN2003) jak wytne te wpisy cus mi grozi ;)
|
Cytat:
podaj ten 'kod' to Ci przerobie - albo ktoś inny PIOTR34 :respect: przecie bootmenager juz jest :] |
Cytat:
|
Pom***243;***380;cie bo mam tylko jedn***261; pr***243;b***281; (znaczy kolega ma :D)
Pod***322;***261;czy***322; u siebie dysk znajomego i teraz po jego wyj***281;ciu wyskakuje monit o wyb***243;r systemu operacyjnego. Oczywi***347;cie ma zainstalowany tylko Xp, ale komp pami***281;ta dalej, ***380;e na pod***322;***261;czonym drugim dysku by***322; kolejny XP. Chc***281; aby od razu uruchamia***322; system numer dwa. Znajduje si***281; on na 1 partycji. Oto kod Kod:
[boot loader] A teraz pr***243;ba, czy tak bedzie dobrze Kod:
[boot loader] |
@Air trzeba wykasowa***263; linijke kt***243;ra prowadzi do tego drugiego systemu.
Tutaj masz dok***322;adny opis struktury pliku BOOT.INI (10 sekund z Google :P) -- Usuwasz ten wpis: Kod:
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect |
Cytat:
W google szukałem, ale pod innymi hasłami ;) |
zmieniasz tylko:
default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOW S na default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S reszty nie dotykasz edit lub usuwasz jak napisal @ndy |
Zrobili***347;my jak powy***380;ej, czyli usunelismy wpis ale teraz mamy do wyboru:
WIndows Xp i Windows (domy***347;lne) :( Chc***281;, aby bez trybu monitu o wyborze ***322;adowa***322; si***281; windows zainstalowany na kompie |
Wpis w boot.ini ma wygl***261;da***263; np. tak:
Kod:
[boot loader] |
w xp wr***243;ci***322; msconfig, wi***281;c mo***380;na uruchom>msconfig>BOOT.INI>sprawd***378; wszystkie ***347;cie***380;ki rozruchu. i gotowe :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:45. |