Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Canon 400, 450, 500 czy 550SD (https://forum.cdrinfo.pl/f42/canon-400-450-500-czy-550sd-57604/)

andrzejj9 12.10.2005 21:44

Canon 400, 450, 500 czy 550SD

Na szybko - który z tych aparatów (nie patrząc na cenę) i dlaczego byście wzięli?

W sumie główne różnice to wielkość ekraników (2 i 2,5 cala), rozdzielczość matrycy (5 i 7 mega pikseli) i może jakieś drobne różnice tematyczne. Plus oczywiście wygląd.

nimal 13.10.2005 07:40

szczeze to zadnego... wziolbym Minolte X60 :D bo jest mniejsza (przede wszystkim ciensza) i jej obiektyw nie wychodzi z obydowy (cala optyka zasuwa wewnatrz)

z jesli koniecznie Canon i nie patrzysz na cene... to najwyzszy model klasycznie :)

andrzejj9 13.10.2005 07:47

Minolta raczej odpada, bo jest.. brzydka ;) A aparat nie jest dla mnie i wygląd zewnętrzny również ma znaczenie :)

Co do najnowszego modelu... Generalnie się zgadzam, ale jeżeli jedyna różnica jest w rozdzielczości matrycy (7 zamiast 5mpix) to warto w to inwestować? I czy taki zwiększanie tej rozdzielczości w nieskończoność nie wpływa negatywnie na jakość zdjęć? (przy tym samy rozmiarze matrycy..)

nimal 13.10.2005 07:59

andrzej - czy warto to zalezy jakie odbitki chcesz z tego robic
niedawno z 4MPix zrobilem powikszenie 100x70cm (a dokladnie x75 i 5 obcilem zeby w ramke weszlo), druk cyfrowy jakosci foto czyli 720dpi... i wyglada swietnie
i teraz pytanie czy warto inwestowac w wieksze matryce skoro pol sciany moge zaslonic z 4MPix? jesli niewiele doplacasz to warto, bo masz wieksze mozliwosci kadrowania
ale jesli roznica przekracza pewna wartosc krytyczna (5% ceny aparatu albo kwote jaka masz w portwelu albo jakie tam kryterium przybiezesz) to imho nie - bo i tak bedziesz robil odbitki 10x15 a do tych 3MPix to za duzo

co do szumow... szumy w minolcie czy canonie... trzeba nie miec pojecia o zdjeciach i sie postarac to wyjda... :) co innego jakies tanie zabawki - tam beda zawsze i wszedzie

andrzejj9 13.10.2005 09:25

Ok, czyli właściwie pozostaje kwestia ceny i wyglądu, bo według mnie również 7mpix to już dla przeciętnego użytkownika tylko chwyt marketingowy..

Jeszcze jedno - ale z innego tematu. Pytałem kiedyś o przykładowe ceny druku kalendarza. Nie pamiętam, w jakim temacie to było, ale chodziło mi o kalendarz 12 kartkowy (plus jakaś okładka), format A4, mniej więcej połowa strony to zdjęcie, pozostała właściwa część kalendarza, zdjęcia kolor. Papier trudno mi określić, bo nie miałem z tym do czynienia, ale.. hmmm... powiedzmy jak okładka Mens Health (sorry za porównanie, ale akurat to przyszło mi do głowy ;) ). Nakład.. powiedzmy, że coś około 100 sztuk (ale przedziały cenowe przy wyższych również by mnie interesowały).

Mógłbyś mi na ten temat coś powiedzieć?

nimal 13.10.2005 10:39

czyli 100 sztuk po 12 kartek daje 1200 stron
strona A4 gramtura 200 to 1,40PLN jednostronnie
bindowanie spirala druciana to 7pln sztuka, klejenie termo to 5pln
czyli koszt: 2380pln brutto co daje cene jednostkowa 23,80pln

na bank masz 5%znizki czyli za sztuke zaplacisz kolo 22pln brutto
oczywisice mozna sie targowac - ceny podalem standardowe "dla kolesia z ulicy"

chcesz namiar? mam tez druga firme, ktora chyba zrobi to taniej, moze nawet duzo taniej, ale to juz zrobia konkretna wycene, czyli musisz zadzwonic i pogadac

to tyle a propos druku cyfrowego - towar powinienes miec nastepnego dnia, odbior w poznaniu
dane dostarczasz im w wersji cyfrowej emailem

mam tez kontakt z firmami robiacymi w offsecie, ale to tak na oko 300 egzemplarzy minimum byc musi
najdrozsze jest wtedy opracowanie, druk to juz grosze, wiec oplaca sie przy wysokich nakladach
co do jakosci - druk cyfrowy na pewno cie nie zawiedzie
a offset... zalezy od operatora duzo
moze byc swietna jakosc, moze byc kucha

andrzejj9 17.10.2005 00:05

Dzięki za informacje. Namiary na razie sobie daruję, bo to jeszcze nic konkretnego i chciałem po prostu znać orientacyjne ceny.

Jeśli możesz to powiedz jeszcze, jak by to mniej więcej wyglądało przy kartach pocztowych (rodzaju widokówek). Ile by wychodziło za sztukę przy nakładzie kilkudziesięciu i kilkuset egzemplarzy (papier taki, jak przeciętna widokówka, którą kupić można w sklepie).

nimal 17.10.2005 07:54

1000 sztuk 200pln
100 sztuk tez 200pln :D zartuje, ale prawie tak wyjdzie ;)
glowy nie daje - znalazlem taka firme ale nic u nich nie zamawialem wzesniej

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21.