![]() |
WIN XP bootowalna płytka
Witam, mam takie pytanie:
Z laptopem dostałem WIN XP home edition. Natomiast niedawno chciałem zainstalować na nim WIN XP PROF + SP2 i niestety płytka nie chce wystartować (na stacjonarnym startuje bez problemu). Czyjest to kwestia skopiowania pliku odpowiedzialnego za bootowanie z płytki dostarczonej do laptopa czy jest to sprawa bardziej skomplikowana? I jeszcze jedno pytanie: w poradniku tworzenia płyt startowych jest do pobrania plik bootxp.bin natomiast na płytce dostarczonej razem z moim laptopem jest plik bootfont.bin. Jaka jest różnica między tymi plikami. Na screenie z poradnika jest też plik bootfont.bin natomiast w innym miejscu tego poradnika jest mowa o pliku bootxp.bin. Proszę o pomoc w tej kwestii. |
Cytat:
I nie jest to skomplikowane ;).. |
Cytat:
|
Pewnie ta twoja cd z win xp pro zostala przekopiowana przez hdd i dlatego nie dziala, co do tych plikow bin to koniecznie bedziesz potrzebowal tego z poradnika o tworzeniu bootowalnych plyt! bedziesz musial umiescic go w sektorze startowym plytki ktora bedziesz tworzyl, ale to masz opisane w poradniku.
plik bootfont.bin zawiera pewnie informacje dotyczace wygladu czcionek w ekranie bootowania systemu :) |
Dzięki za info. Zobaczę jak mi to wyjdzie, ale dopiero jutro... ;) I jeszcze jedna sprawa: po włożeniu płytki innej niż ta dostarczona z kompem pojawia się komunikat: non-emulation booting
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:32. |