![]() |
LG 4136B - "Błąd komunikacji" !?
Moja nagrywarka to LG 4136B, podczas nagrywania po ok.jakis 10 sek. wyskakuje enigmatyczny "blad komunikacji" i plytka jest juz do wyrzutu.
Podlaczalem ja juz jako sec.master i slave i na kazdym ustawieniu jest tak samo! Naped obsluguje UDMA5 a w BIOSie moge max.ustawic UDMA2 (moze to przez to, nie wiem-moja plyta glowna to Asus A7V880.). Nie moge nagrac nawet plytki CD nie mowiac juz o DVD. Prosze pomozcie co mam zrobic? |
W biosie ustaw na AUTO. W windzie w menadżerze urządzeń sprawdź czy włączone DMA.Napęd powinien być Secondary Master.Napęd obsługuje DMA 2 (mam taki sam).
|
Cytat:
Ustawilem tak jak mowiles i nic, ciagle wyskakuje ''blad komunikacji''. Juz nie mam pojecia co jest nie tak :(a moze Ty masz podlaczony dysk i naped na jednej tasmie ?? |
Nie,dysk mam primary master,nagrywarkę DVD secondary master i nagrywarkę CD secondary slave.W menadżerze urządzeń usuń kanał na którym jest nagrywarka i zrestartuj kompa.Jak system w miare sprawny to powinneś mieć DMA włączone.
|
Cytat:
|
W menadżerze urzadzeń w sekcji kontrolery IDE wybierasz "pomocniczy kanał IDE - prawoklik - usuń.Restart i system zainstaluje go od nowa.
|
Cytat:
w pomocniczym kanale jest tylko "odinstaluj" i "wylacz" - no to ktore :) ? a dodatkowo jesli mam dysk na primary master i nagrywarke na sec.master to wlasnie pomocniczy kanal mam wylaczyc ?? |
Odinstaluj.
|
Cytat:
Co mam zrobic ? :( |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:18. |