![]() |
Lustrzanka - jak to działa?
Co raz słyszę słowo lustrzanka - ale tak naprawdę to nie wiem co to jest. Możecie mi to jakoś wytłumaczyć, podać jakieś strony internetowe z opisem - interesuje mnie też budowa w sensie fizycznym - bieg promieni światła, abberacje, jak soczewki wpływają na jakość obrazu itp.
|
tu masz opis i schemat
http://www.foto-net.pl/poradnik/poradnik4.html wystarczy w googla wpisac "lustrzanka schemat" zeby dostac mnostwo stron na ten temat ;) |
ja w wieku nastu lat rozebrałem Zenita, aby się dowiedzieć jak to działa :D
składali punkcie naprawczym ^_^ |
Cytat:
|
A mnie na szkolnej wycieczce Zenit tatusia upadł na ziemię i się nie chciało pokrętełko obracać przesuwu filmu....
Rozebrałem i złożyłem za pomocą zestawu do manicure koleżanki z klasy. Ślady po uderzeniu zostały ale aparat działał do końca swych dni. |
Powiedzcie coś więcej o budowie tej lustrzanki. Na tej stronie co podał nimal to nic nie ma oprócz tego schematu - a mnie interesuje treść.
|
Cytat:
Cytat:
:P |
Cytat:
Nie kręci filmików, nie mozna kadrować na lizaku (tylko digital), jest większa i cięższa od hybryd. Ma za to wymienna i raczej dużo lepszą optyke. Szybszy i bardziej zawanosowany AF, jaki i pozostałe elementy. To tak w telegraficznym skrócie. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:44. |