Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   błąd nagrywania na LG4163B (https://forum.cdrinfo.pl/f2/blad-nagrywania-lg4163b-58148/)

saladdin 27.10.2005 20:47

błąd nagrywania na LG4163B

Mam problem z nagrywarką DVD-RAM LG GSA4163B. Po zmianie płyty głównej podczas próby nagrana CD-R/RW dostaję błąd "Communication Failure". Błąd pojawia się w Nero, a także w Alcoholu. Przed zmianą płyty głównej (i reinstalką systemu włącznie z formatem) wszystko działało poprawnie.

Nie mam w tym momencie pod ręką płytki DVD-RW, a nie chce ryzykować straty DVD-R, więc nie wiem jak jest z tymi nośnikami. Poprawnie odczytuje i maże CD-RW.

Mam nowe VIA 4In1 oraz ASPI (4.60).

Prosze o pomoc.

Lizard_go 31.10.2005 18:31

mam dokładnie taką samą nagrywarke i dokładnie taki sam problem... niestety nie jest to wina nagrywarki, ponieważ miałem wczesniej Lite-onA i działo sie to samo tzn. na początku nagrywania wyskakuje komunikat: Błąd komunikacji; a następnie przy podsumowaniu procesu: Nie można wykonać polecenia ZakończŚcieżkę!. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

superfly86 31.10.2005 19:10

ja mam 4160B zauwazylem ze problem wystepuje jak najczęściej jak chcemy wypalic odrazu ponad 4300MB (lubn troche wiecej/mniej) wiec ja radze sobie z tym problemem uzywając multisesji nagrywając po ponad 2gb i narazie nie stracilem plyty juz teraz jak mam nagrywac pare mniejszych plikow to wole nie ryzykowac i wypalac 2 razy (po troche) niz stracić płytę.
Trzeba zainstalować najnowsze stery do plyty glownej(dla via- starsze modele lepsze jest wersja hyperion 4.56 sterownikow) i ASPI 4.71.2 chyba
problem z brakiem komunikacji kiedys nie wystepowal a od jakiegos czasu niestety wystepuje nawet instalka najnowszego biosu nie pomogła ale uzywam metody podanej powyzej i da sie zyc narazie...

Lizard_go 01.11.2005 12:06

chcialbym sie zastosowac do twojej rady ale nie da rady ;)) poniewaz niewazne co nagrywam i jaką by nie miało wielkość to i tak wyskakuje mi komunikat o ''bledzie komunikacji''.pozdrawiam

superfly86 01.11.2005 19:05

uszkodzona tasma ? zainstalowales stery najnowsze ? reinstal systemu ? nagrywara jesy na masterze ? masz DMA ?

Maciej 01.11.2005 20:00

tutaj...http://ww2.nero.com/nero6/en/FAQs_Er...ssages.html#12

saladdin 01.11.2005 22:12

Sterowniki mam najnowsze, kable sa chyba w porządku (te same co były przy starej płycie więc niby czemu miałyby nie działac, skoro odtwarza?), DMA jest włączone...

Czy to czy nagrywarka jest master/slave ma jakieś znaczenie? Przed zmianą płyty była slave, teraz też jest...

saladdin 06.11.2005 12:19

Zmieniłem taśmę i przestawiłem na master i działa.

Nie wiem który z tych zabiegów pomógł, bo przed zmianą płyty głównej była na slave. Podobnie taśma, którą dotychczas stosowałem była od starej płyty, podpiąłem jakąś inną, która była w domu.

PS. Jak rozróznić czy taśma jest 40 czy 80 pinowa?

Maciej 06.11.2005 13:13

Cytat:

Napisany przez saladdin
Zmieniłem taśmę i przestawiłem na master i działa.

Nie wiem który z tych zabiegów pomógł, bo przed zmianą płyty głównej była na slave. Podobnie taśma, którą dotychczas stosowałem była od starej płyty, podpiąłem jakąś inną, która była w domu.

PS. Jak rozróznić czy taśma jest 40 czy 80 pinowa?

Taśma 80 żyłowa...posiada 40 przewodów sygnałowych i każdy z nich jest odzielony od sąsiada dodatkową linią masy ...czyli 80 żył. A tylko po to aby poprawić jakość przesyłanych sygnałów przede wszytskim stromość zboczy impulsów ,redukuje odbicia i zmniejsza przesłuchy między liniowe. ...Stosowana do urządzeń które pracują w szybkich trybach transmisji danych np.Ultra DMA 66 (ATA-4) gdzie zegar UDMA wynosi 16.66Mhz . Do urzadzeń które pracują w trybie Ultra DMA 33 (cd-romy,cd-rw i inne ) wystarczy taśma 40 żyłowa.

W taśmie 80 ...podłączamy w/g kolorów:
Niebieski -> do kontrolera
Szary -> slave
Czarny -> master

Dodam jeszcze że 80tka ....jest bardziej wrażliwa na uszkodzenia.

Lizard_go 10.11.2005 15:34

Mi pomogła zmiana taśmy- niby taka ''pierdołka'' a tyle nerwów. Dziękuję wszystkim za pomoc :respect:

kurde_men 11.08.2006 20:12

ok znalazlem problem. To wynik zle dzialajacego kontrolera ide. Wystarczy jak komputer odlaczycie od pradu lub zgasicie zasilacz. Ja tak mialem na dwoch nagrywarkach.

pozdr.

Maciej 11.08.2006 20:28

Cytat:

Napisany przez kurde_men
ok znalazlem problem. To wynik zle dzialajacego kontrolera ide. Wystarczy jak komputer odlaczycie od pradu lub zgasicie zasilacz. Ja tak mialem na dwoch nagrywarkach.

pozdr.

ke? :ysz:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:52.