Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Wypalanie obrazów *.ISO na GameCube (https://forum.cdrinfo.pl/f104/wypalanie-obrazow-iso-gamecube-58225/)

loki7777 28.11.2005 11:36

tez czytam psx extreme:)a na www.konsola.pl nie da sie czegos poszukac na temat gc?

Berion 27.11.2005 13:04

Cytat:

Napisany przez tomciopl
@Berion: Moj laser jest skalibrowany na 180 ohm. Bedzie ok?(moj chip ripper 3 - najnowsza wersja www.ripper3.com). [...]

Nie mam zmodowanego GC także Ci nie powiem.

Cytat:

[...] Wydaje mi sie ze bez kalibracji raczej niebyloby szans na uruchomienie jakichkolwiek kopi zapasowaych... [...]
Na RW raczej nie.

Cytat:

[...] A gdzie czytales o tym?
moj gamecube wersja pal (srebrny) - jakby mialo to jakies znaczenie
Na forum PSX Extreme (przy okazji: świetny magazyn), dział GC, topik: "Piraty GCN Full" (co za nazwa tematu :respect: ). Wszystko co wiem o wypalaniu na GC, wiem właśnie stamtąd.

tomciopl 26.11.2005 22:14

@Berion: Moj laser jest skalibrowany na 180 ohm. Bedzie ok?(moj chip ripper 3 - najnowsza wersja www.ripper3.com). Wydaje mi sie ze bez kalibracji raczej niebyloby szans na uruchomienie jakichkolwiek kopi zapasowaych... A gdzie czytales o tym?

moj gamecube wersja pal (srebrny) - jakby mialo to jakies znaczenie

Berion 26.11.2005 14:48

@tomciopl
Czytałem, że RW nie "pojdą" bez kalibracji mocy.

tomciopl 26.11.2005 03:34

Na verbatimach dziala miodzio;D Wypalilem Soul Calibur 2 i Zelda wind waker(x2 clonecd) i dziala bez problemow;D

Jakie jeszcze inne plyty(wysokiej jakosci) polecacie?

Co myslicie o dvd-rw?(np verbatim dvd-rw) - byloby to troche tansze - sa gry ktore mozna skonczyc w kilkanascie godzin(=kilka dni) i niezabardzo oplaca sie wydawac na nie 15,80(koszt verbatim dvd-r). W sklepie ktorym sie zaoptruje, sa tylko sony(mini dvd+rw cos kolo 25zl), ale na allegro sa wlasnie verbatim dvd-rw za 16zl.

Na mini dvd-rw bedzie dzialac ok? czy moze warto zainwestowac w dvd+rw sony?

M@X 19.11.2005 20:56

To kwestia plyt, nie gwarantuje ze bedize bez problemowo na Verbach, ale w 90% nie bedizesz mial problemow - po prostu ileosc bledow C1 i C2 jest tak mala, ze konsola traktuje je lepiej i nie ma problemow z doczytywaniem danych. W wypadku dobrej, markowej plyty zmniejsza sie ryzyko problemow wyniklych z wypalania X4. W duzym skrocie : IMHO Verb + x4 = dzialajaca gra.

tomciopl 19.11.2005 17:58

hm tzn obraz niejest uszkodzony, zajmuje tyle ile ma zajmowac i dziala wypalony 4x.(tylko ze sie zawiesza, przez plyty) Tylko ze te plyty sa slabej jakosci i nagrania ich taka predkascia powoduje ze gamecube niedaje rady(laser gc jest wybredny)

mam pytanie do kogos kto nagrywal na verbatimach gry na gc: z jaka predkascia(czy mozna z 4x)

upieram sie z ta predkascia tak, bo im mniejsza predkasc tym wieksza dokladnosc i mniej bledow. ( tak jak np plyty audio nagrywa sie 4-16x a filmy dvd 2x-6x zeby dobrze chodzili na stacjonarnych odtwarzacach)

Berion 19.11.2005 14:04

@tomciopl
Dlaczego uwziąłeś się na x1/x2? Jak dla mnie to nie ma sensu.

Druga sprawa. DRE z tego co czytałem zależą od dwóch rzeczy (pomijając płyty):
- biosu w mod-chipie
- Image'a. Rozumiem, że masz obraz z sieci ze względu na brak BBA do GC (w tym przypadku to nie jest piractwo o ile posiadasz te gry). Obecnie stream obrazu z konsoli odbywa się w inny sposób (masło maślane - nie wiem jak to opisać). Dlatego może tak być, że Twoja gra jest "uszkodzona" i potrzeba do niej fixa. Co to jest ten fix? Hmm... Są jakieś progsy, które naprawiają takie obrazy. Nie wiem na jakiej zasadzi to się odbywa, ale możesz spróbować...

PS: Przydałby się jakich fachura od GC :(

tomciopl 19.11.2005 10:33

hm no na memorexach(nie minty;o) duzo ludzi nagrywa i nienarzeka(czytalem troche zagranicznych forow). Hm no musze poszukac jakiegos komputerowego w gliwicach gdzie sprzedaja philipsy...

a jaka masz nagrywarke jesli mozna wiedziec?

[edit]

probowal ktos nagrywac clone cd? Jesli tak to jaka wersja i z jakim rezultatem?(glownie chce wiedziec czy ten program nadaje sie do nagrywania gier na gc)

edit

probowalem nagrywac tym clonem z predkascia 1x niestety pomimo sukcesu (wg clonecd) na gamecube gra niedziala(wyskakuje error 002).

wyglada na to ze moja nagrywarka nieumie po prostu nagrywac na predkasci x1 i x2(przynajmniej jesli chodzi o te plyty)

ale jaka bede mial pewnosc ze jak kupie np dvd-r verbatime za ok 18 zl ze tam bede mogl wybrac predkasc(jak bedzie tylko 4 to sie zalamie:/)

M@X 19.11.2005 08:14

Nagrywalem z predkoscia 2x, jednak uwazam ze w Twoim przypadku problemem sa plyty - Mint to tandeta! Ja nagrywalem na Philipsach, a i tak zaluje ze nie na Verbatimach! Nie mialem problemu z nagraniem 2x bo moja nagrywarka oblsuguje ekstremalnie malo nosnikow i dla bezpieczenstwa znakomita wiekszosc nagrywa 2x ;-).

tomciopl 19.11.2005 03:00

M@X z jaka predkascia wypalales plyty? Jaka masz nagrywarke?

Kupilem na video-play.pl memorexy(DVD-R MINI) i w programie apache3 mam do wyboru predkasc nagrywania tylko x4. Nagralem tak kopie zapasowa Soul Calibur II i dziala, ale bardzo czesto sie zawiesza. Potem edytowalem swojego flasha od nagrywarki(omnipatcher-2.4.2), zeby dalo sie nagrywac wolniej(1,2,4). Operacja sie udala. Okazalo sie ze w nero mam juz nowe predkosci(1,2) ale w apache3 dalej mam tylko 4. Postanowilem zaryzykowac i nagrac w nero zamykajac sesje(predkasc 2). Operacja zakonczyla sie sukcesem, ale plyta niestety w gamecube niestety niedziala(disc error). Dziwne jest to ze przy 4 bylo ok, a przy 2 juz nie(ztymze przy 4x uzywalem "lepszego" programu jakim jest apache3)

NIewiem czym teraz moge nagrywac, niechce spalic kolejnych plyt.

probowac w clone cd np?

kombinowac cos jeszcze z biosem nagrywarki?(jakis nowszy czy cos, bo ja niedawalem nowszego tylko swoj stary edytowalem)

Moja nagrywarka:
Lite-on 1633s (bios:1633S.BS0H.patched - patch polega na tym ze zmienilem tylko dla plyt typu memorex(tzn z tej fabryki co memorex) ze oprocz 4x mozna wypalac jeszcze 1,2)

Prosze o pomoc bo koncza mi sie pomysly:/

flawed 09.11.2005 11:35

Ano tak. Rzeczywiście. :niepow:

Berion 08.11.2005 22:43

@masiej
Żadnych innych nie ma przy burn image (no chyba, że "write"), także żadna to folozofia.

flawed 08.11.2005 19:21

Cytat:

Napisany przez masiej
Dla gier na XBox'a i PS2 polecam DVDdecrypter (dla XBoxa wypaliłem nim 30 gier - wszystkie chodzą), ale gdy chcemy nagrać obraz dla Gamecube'a wyskakuje komunikat: "Invalid or unsupported image file format". Taki obraz trzeba wypalić w Nero najmniejszą prędkością (2,4x )koniecznie zaznaczając "Zamknij DVD - ponowny zapis nie będzie już możliwy". Wypaliłem w ten sposób 10 obrazów i wszystkie chodzą.

A jakie opcje zaznaczyć w Nero, prócz "zamknięcia sesji" ?

Berion 31.10.2005 19:43

Cytat:

Napisany przez M@X
[...] Pamietaj tylko, ze jesli posiadasz gre dwuplytowa to chip Viper odpada z zalozenia!

??? Ja słyszałem inaczej...

Stary GC Ripper tego nie potrafi. Viper i Qooby ponoć nigdynie miały z tym problemów...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:58.