![]() |
jak podłaczyć 4 nagrywarki DVD
mam pytanko jak podłączyc 4 nagrywarki dvd w kompie , 2 to normalka wiadomao jak ale jak dodać jeszcze 2 i zeby dobrze działało
|
Tu możesz mieć problem. Wszystko zależy od płyty głównej. Niestety nie napisałeś, jaki model posiadasz, więc niewiele moge pomóc.
Zazwyczaj na płycie głównej są 2 kanały IDE. Każdy obsługuje 4 napędy, więc te 4 nagrywarki zajęłyby wszystkie dostępne kanały. Jeżeli płyta nie ma dodatkowego kontrolera RAID lub SATA to nie byłoby miejsca na twardy dysk, który jest komponentem pożądanym w każdym komputerze. Jeżeli płyta nie posiada kontrolera SATA lub RAID rozwiązaniem jest zakup dodatkowego kontrolera w postaci karty rozszerzeń PCI (koszt ok 150zł). Podsumowując: jeżeli masz HDD na SATA (lub masz więcej niż 2 kontrolery IDE na płycie) to podłączasz po prostu nagrywarki do 2 wolnych złącz IDE (1 napęd master, drugi slave, tak samo na drugim kontrolerze). |
trzeba pamiętać by podłaczyć nagrywarki pod IDE NA PŁYCIE głównej
a nie na kontrolerze PCI . zmarnowałem parę płytek zanim do tego doszedłem kilka miesięcy temu. |
Dzieki za informacje - na to wychodzi ,ze te duplikatory płyt maja jakies inne płyty głowne
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:54. |