![]() |
Delphi i kod zrodlowy do programu
Witam
Mam problem (jak zwykle z czym¶) z napisaniem w Delphi programu do obliczania sredniej arytmetyczniej. Nie wiem jak za to sie wziac. Zastanawia mnie fakt jak to zrobic prosto.....bo dopiero zaczynam zabawe z Delphi. Jak powinien wygl±dać kod zrodlowy aby po wpisaniu ciagu cyfr np 5656 nastepowalo sumowanie 5+6+5+6 i dzielenie wyniku przez 4 zgonie ze wzorem na srednia arytmetyczna. Proszę o pomoc Voytek |
Aplikacja konsolowa będzie wygl±dała tak:
Kod:
program Project2; |
Pewnie Tobie chodziło aby to była dowolna liczba, np. 84328746327865432646523 ;)
A więc to proste, dzi¶ napisze jak to zrobić, a jutro, jakby¶ nie dał rady napisać sam to napisze tu(dzi¶ już czasu nie mam ;) ) Zapisujesz liczbę do stringa, następnia sprawdzasz długo¶ć stringa (Count bodajże), i zaopetlasz to w for. Co jedno przejscie pętli for zmienna licznik(integer) zwieksza się o 1, a do zmiennej suma dodaje sie aktualna liczba: suma:=suma+StrToInt(liczba[index_pętli_for]); potem dzielisz i tyle ;) Aha - typ wyniku daj jako real ;) |
Cytat:
o tym co Posłany Cytat:
Pozdrawim Voytek |
Zrobilem :idea: ....tak
program Zadanie1; {$APPTYPE CONSOLE} uses SysUtils; var a,x,suma,ile:integer; srednia:real; begin writeln('Obliczanie sredniej n-liczb naturalnych'); writeln; writeln; writeln('Podaj ciag liczb naturalnych zakonczony zerem: '); writeln; ile:=0; x:=0; repeat readln(a); suma:=x+a; x:=suma; ile:=ile+1; until a=0; srednia:=x/(ile-1); writeln; writeln(srednia:8:2); readln end. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:54. |