![]() |
ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że stacje dyskietek są gówniane i dyskietka zapisana na jednej często nie chodzi na innej. miałem to kiedyś nie raz i też proponuje odczytać to w innej stacji dyskietek lub przenieść na płycie i nagrać na swojej. (jeśli te dane gdzieś jeszcze są)
|
Witam !
Moje rady są następujące: 1. Przeskanuj dyskietkę programem Scandisk - w pełnej opcji (mi to raz pomogło) 2. Spróbuj odczytać u kogoś innego 3. I pozostałe rady z obrazem itd. A stwierdzenie, że dyskietka to przeżytek - ogólnie to tak, ale nie do końca - np. dla studentów, nadal dyskietka to podstawa - np. do zgrania wyników, czy innych rzeczy na różnych laborkach - co później jest konieczne np. do sprawozdania czy dokończenia w domu. A nagrywarki na uczelniach nie są jeszcze zbyt powszechne - i w przypadku małych plików mniej wygodne. Polecam w przypadku używania dyskietek nagrywania wszystkiego dwa razy - najlepiej raz wprost na dyskietkę, a kopię do folderu, oraz tworzenie kopii całości na drugiej dyskietce - ja, jeśli tylko był czas na końcu zajęć, lub po, to tak robiłem - wtedy nawet jak w drodze do domu jedna dyskietka "padła" miałem kopię na drugiej :) Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Witam :piwo:
Miałem podobny problem wielokrotnie, pomagało to o czym pisali już koledzy czyli znalezienie stacji, która łyknie taki dysk :taktak:. Jeśli już dane na dyskietce są widoczne, ale jest problem aby je odczytać może pomóc program Disktest Pro. Można go ściągnąć TUTAJ - działa wolno, ale skutecznie (jeśli dane są tego warte warto spróbować). W innym wypadku polecam "format a:" || . pozdrawiam |
Cytat:
|
Ja mysle abys poszedl do kogos i u niego przegral te dane. Albo poprostu dyskietka zostala uszkodzona.
|
Cytat:
|
nie zrobi mysle ze to raczej stacja nie moze sobie poradzic ale tez moze zrobic to dyskdupkiem :D
|
Cytat:
|
no raczej nie moze pojdz do kogos znajomego i moze u niego pojdzie :)
|
Odczyt dyskietki - problem...
wiem, że dyskietki to przeżytek ale cóż. mam dyskietke na której mam pewne ważne dane... no i wszsyko by było ok tylko jak włoże dyskietke i chce odczytac ją to wyskakuje mi komunikat, że dysk A nie jest sformatowany... i pyta się czy sformatować... czy jest jakiś sposób żeby dane z dyskietki wyciągnąć?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:09. |