Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Odczyt dyskietki - problem... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/odczyt-dyskietki-problem-58422/)

ed hunter 06.11.2005 05:19

ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że stacje dyskietek są gówniane i dyskietka zapisana na jednej często nie chodzi na innej. miałem to kiedyś nie raz i też proponuje odczytać to w innej stacji dyskietek lub przenieść na płycie i nagrać na swojej. (jeśli te dane gdzieś jeszcze są)

ro29 05.11.2005 22:57

Witam !
Moje rady są następujące:
1. Przeskanuj dyskietkę programem Scandisk - w pełnej opcji (mi to raz pomogło)
2. Spróbuj odczytać u kogoś innego
3. I pozostałe rady z obrazem itd.

A stwierdzenie, że dyskietka to przeżytek - ogólnie to tak, ale nie do końca - np. dla studentów, nadal dyskietka to podstawa - np. do zgrania wyników, czy innych rzeczy na różnych laborkach - co później jest konieczne np. do sprawozdania czy dokończenia w domu. A nagrywarki na uczelniach nie są jeszcze zbyt powszechne - i w przypadku małych plików mniej wygodne.

Polecam w przypadku używania dyskietek nagrywania wszystkiego dwa razy - najlepiej raz wprost na dyskietkę, a kopię do folderu, oraz tworzenie kopii całości na drugiej dyskietce - ja, jeśli tylko był czas na końcu zajęć, lub po, to tak robiłem - wtedy nawet jak w drodze do domu jedna dyskietka "padła" miałem kopię na drugiej :)

Pozdrawiam
ro29

maraz 05.11.2005 22:26

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Spróbuj zrobić image dyskietki za pomocą Winimage.

zgadzam sie. z takim problemem poradzielem sobie biorąc UltraIso. tylko przy tworzeniu obrazy musialem zaznaczyc opcje 'ignoruj bledy' czy cos takiego i wtedy szlo jak z bata strzelił

Arepo 05.11.2005 15:44

Witam :piwo:

Miałem podobny problem wielokrotnie, pomagało to o czym pisali już koledzy czyli znalezienie stacji, która łyknie taki dysk :taktak:.

Jeśli już dane na dyskietce są widoczne, ale jest problem aby je odczytać może pomóc program Disktest Pro.

Można go ściągnąć TUTAJ - działa wolno, ale skutecznie (jeśli dane są tego warte warto spróbować).

W innym wypadku polecam "format a:" || .

pozdrawiam

legion 05.11.2005 12:48

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Ja mysle abys poszedl do kogos i u niego przegral te dane. Albo poprostu dyskietka zostala uszkodzona.

tez tak mysle :D

IceManSpy 05.11.2005 12:45

Ja mysle abys poszedl do kogos i u niego przegral te dane. Albo poprostu dyskietka zostala uszkodzona.

PIOTR34 05.11.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez legion
nie zrobi mysle ze to raczej stacja nie moze sobie poradzic ale tez moze zrobic to dyskdupkiem :D

Miałem parę takich sytuacji, że dyskietka nie chciała być czytana pod Windowsem, może z DOS'a ją skopiować :idea:

legion 05.11.2005 10:38

nie zrobi mysle ze to raczej stacja nie moze sobie poradzic ale tez moze zrobic to dyskdupkiem :D

PIOTR34 05.11.2005 10:28

Cytat:

Napisany przez Mily_
wiem, że dyskietki to przeżytek ale cóż. mam dyskietke na której mam pewne ważne dane... no i wszsyko by było ok tylko jak włoże dyskietke i chce odczytac ją to wyskakuje mi komunikat, że dysk A nie jest sformatowany... i pyta się czy sformatować... czy jest jakiś sposób żeby dane z dyskietki wyciągnąć?

Spróbuj zrobić image dyskietki za pomocą Winimage.

legion 05.11.2005 10:24

no raczej nie moze pojdz do kogos znajomego i moze u niego pojdzie :)

Mily_ 05.11.2005 08:28

Odczyt dyskietki - problem...

wiem, że dyskietki to przeżytek ale cóż. mam dyskietke na której mam pewne ważne dane... no i wszsyko by było ok tylko jak włoże dyskietke i chce odczytac ją to wyskakuje mi komunikat, że dysk A nie jest sformatowany... i pyta się czy sformatować... czy jest jakiś sposób żeby dane z dyskietki wyciągnąć?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:09.