Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   GPRS MMS + Sagem = nagły problem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/gprs-mms-sagem-nagly-problem-58481/)

mgit 06.11.2005 18:51

GPRS MMS + Sagem = nagły problem

Posiadam telefon Sagem My X5-2 i mam nastepujący problem:
GPRS (wap) odbieranie i wysyłanie mms działało bez problemu do czasu kilka dni temu ściągłem pare gierek i odblokowałem ukryte funkcje telefonu poprzez edycję emromu programem TelMe Plus funkcje się pojawiły ale przestał działać gprs i tym samym mms :( przywrócenie epromu z kopi bezpieczeństwa nie daje rezultatu jedyny reultat to zniknięcie ukrytych opcji a gprs jak nie działał tak nie działa :( napis gprs na wyświetlaczu nie jest wyświetlany przy próbie wejścia do wap wyświetla sieć niedostepna dzwonić i wysyłać sms jak i odbierać połączenie można bez problemu. Próbowąłem deaktywować gprs i mms poczym aktywować go ponownie na koncie taktak ale nie daje to żadnego efektu :(
Czyżby telefon się zepsuł przez edycje epromu ? edytowałem wedłóg wskazówek na http://SAGEMPLANET.end.pl
Może ma ktoś jakiś pomysł jak sprawić żeby gprs działał ?
Czyżby wizyta w jakimś servisie była ostatnią deską ratunku :>
PS.
Tylko nie pisać napisz na forum http://SAGEMPLANET.end.pl tam już pisałem to jedyna rada to było zdeaktywój i aktywój gprs

mallow 06.11.2005 18:57

A sprawdzales ustawienia GPRSu? Moze po edycji epromu cos sie tam namieszalo?

mgit 06.11.2005 19:03

Tak sprawdzałem zauważyłem że nie da się nic wpisać w profilach gprs a konretnie w opcji APN :( ale nie wiem czy kiedyś można było cuś tam wpisać gdyż używałem profilu który był odrazu jak tylko telefon kupiłem telefon ma simlocka na ere :/

Pawel_k 06.11.2005 19:11

a przez konfigurator na ze strony www ery probowales???
z tego co wiem to sagemy maja wysylanie mms hmm "rozne" problemy nawet jak sa dobrze zkonfigurowane :|

malaczarna 06.11.2005 19:14

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
z tego co wiem to sagemy maja wysylanie mms hmm "rozne" problemy nawet jak sa dobrze zkonfigurowane :|

w moim sagemie nie wystepuja takie bledy...........i mam nadzieje ze nie beda.

Pawel_k 06.11.2005 19:27

Cytat:

Napisany przez malaczarna
w moim sagemie nie wystepuja takie bledy...........i mam nadzieje ze nie beda.

oj to masz szczescie, bo sagem z ktorym mialem/mam stycznosc [100% fizycznie sprawny nowka programowo nastawiony] to tak:
- w mmsach na sagema czesto niedochodzi grafika [czerwony x]
- nowo zrobionym zdjecia aparatem trzeba zmieniac nazwe bo numeracja sie na "100" skonczyla - lol
- logo operatora na srodku - nie da sie przesunac
poza tym jak ze snu tiuningowca
- plastiks
- aparacik robi zdjecia 480*640 (trzeba obracac)

jak to sie pisze na allegro NIEPOLECAM ;)

malaczarna 06.11.2005 19:31

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
oj to masz szczescie, bo sagem z ktorym mialem/mam stycznosc [100% fizycznie sprawny nowka programowo nastawiony] to tak:
- w mmsach na sagema czesto niedochodzi grafika [czerwony x]
- nowo zrobionym zdjecia aparatem trzeba zmieniac nazwe bo numeracja sie na "100" skonczyla - lol
- logo operatora na srodku - nie da sie przesunac
poza tym jak ze snu tiuningowca
- plastiks
- aparacik robi zdjecia 480*640 (trzeba obracac)

jak to sie pisze na allegro NIEPOLECAM ;)

a jaki masz model??
moj brat tez ma sagema i tez jest ok.

ale fakt ja mam szczescie do telefonow:)
kiedys mialam ericsona t10:) i wszystkim padaly wyswietlacze a w tym nadal dziala, potem mialam nokie 8210 podobno tez problem z wyswietlaczem ta seria miala a u mnie nadal ok.

mgit 06.11.2005 20:01

Cytat:

Napisany przez Pawel_k

Prubowałem przez konfigurator automatyczny ale nie ma tam do wyboru Sagema jest Nokia Samsung itd :)

Co do zdjęć robi bez problemu nic obracać nie cza a i z numeracją nazw problemu nie ma :) tylko z tym j*****m gprs'em jest problem i mms jakiś tydzień temu jeszcze wszyskto ok było a nagle się zbuntował :blee:
Nawet próbowałem z karta abonamentową ery i tez lipa ciągle ten sam komunikat sieć nie odpowiada a jak połaczy się przez gsm to wywala bład połączenia

malaczarna 06.11.2005 20:43

wiem ze w idei po przez ich strone jest mozliwosc konfiguracji gprs, tylko trzeba sie zalogowac(na pewno sa sagemy:))

edit: wiem ze ta opcja tam jest niestety nigdy nie byla mi potrzebna

chyba teraz nie idea tylko orange:)

Pawel_k 06.11.2005 20:52

Cytat:

Napisany przez malaczarna
a jaki masz model??(...)

MYx5-2
mgit -> restart telefonu czasami pomaga

malaczarna 06.11.2005 20:55

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
MYx5-2

ja mam myx-7
i jak narazie dziala bez problemu wszystko

newo 06.11.2005 21:21

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
MYx5-2

no jak nic nie pomaga to sproboj przywrocic ustawienia fabryczne
ja juz kilka razy sie tak ratowalem:)

mgit 07.11.2005 21:54

@newo
Przywrócenie ustawien fabrycznych nie było dostępne standardowo dopiero po odblokowaniu ukrytych funkcji, jednakże to przywrócenie nie daje żadnego efektu innymi słowy nic nie przywraca :)
@Pawel_k
resetowałem telefon, nawet baterie wyjmowałem i nic
@malaczarna
co z tego że na stornie idei (orange) jest konfigurator do sagema jak ja mam w Erze :) a na orange zmienić nie mogę bo jest simlock na ere :/

Oj chyba jednak wizyta w servisie została tylko :( niestety :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:00.