Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Dvd+r czy Dvd-r? (https://forum.cdrinfo.pl/f104/dvd-r-czy-dvd-r-58508/)

rymas 07.11.2005 14:34

Dvd+r czy Dvd-r?

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć który standard jest lepszy do ps2 dvd+r czy dvd-r.(Chodzi o kopie zapasowe gier)
I czy nagrywarka sony DW-Q28A bedzie poprawnie te oto kopie nagrywać.
Z góry thx Pozdro

Berion 07.11.2005 17:55

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54238

Cytat:

III - Na czym palić?
a.) Na jakim nośniku?
- Bezwzględnie na najwyższej jakości nośnikach. Dlaczego? Słabsze lasery mogą sobie nie poradzić z odczytem marnej jakości płyt.

b.) Jakie nośniki polecasz?
- Osobiście palę na Verbatim'ach Pastel lub Crystal Azo (CD) i Advanced Azo (DVD-/+).

c.) "R" czy "RW"?
- Zależy od konsoli; nie każda potrafi poradzić sobie z RW. Generalnie radzę unikać... ...

d.) "+" czy "-"?
- Jeśli chodzi o DVD, plusy są lepsze (z CD+R nigdy nie miałem do czynienia). Posiadają dodatkowe dane korekcyjne co skutecznie pomaga w odczycie (a co za tym idzie, także wpływa na jej "żywotność".). Niestety nie każdy laser "je przełknie"... Jeśli pierwszy raz w życiu palimy i nie mamy pewności polecam "minusy".
Druga sprawa: zależy również od nagrywarki i jej bios-u. Jedna pali lepiej "-" inna "+".

e.) Jest jakieś panaceum?
- Nie ma... Sam po jakimś czasie i testach, poznasz swoją nagrywrkę i konsolę. Sprawa jest indywidualna (szczególnie jeśli chodzi o PS2).

rymas 08.11.2005 22:14

Dziękować :D

Berion 09.11.2005 13:02

Cytat:

Napisany przez rymas
Dziękować :D

Hulk dziękować, już wiedzieć co Hulk chcieć ;)

Sorry za offtop. Nie mogłem się powstrzymać...

spit 16.11.2005 15:13

ale ja chcialbym tu zaznaczyc, iz na "minusach" TDK nagrane gry konsola czyta szybciej (nie sa to roznice drastyczne - 2,3 sekundy). nagralem tekkena 5 na plus i minus i ten drugi dzialal szybciej.

Berion 16.11.2005 18:44

Cytat:

Napisany przez spit
ale ja chcialbym tu zaznaczyc, iz na "minusach" TDK nagrane gry konsola czyta szybciej (nie sa to roznice drastyczne - 2,3 sekundy). nagralem tekkena 5 na plus i minus i ten drugi dzialal szybciej.

Kiedy my cały czas mówimy, że lepiej jest palić na "minusach". Nie każda PS2 radzi sobie z "plusami".

Jeśli chcemy, aby nasza kopia dłużej "żyła" to oczywiście lepiej palić na +R, ale jeśli konsola nam wybrzydza na ten nośnik to jest to bezsensu.

Desden 16.11.2005 19:40

Dlatego można olać płyty i.......nie piepszyć się z odpalaniem tylko wziąść HDD ;)

spit 16.11.2005 20:03

no zabawa z hdd to wlasciwie koszt uzywaje konsoli. network adapter + dysk jakies 40GB albo wiecej. i oczywiscie sprzet na komputerze, czyli czytnik dvd [nie kazdy ma, co jest dziwne]. ale sa profity, kolega ma wlasnie takie cos, gry chodza 2X szybciej i konsola staje sie praktycznie wieczna - laser nie rusza sie wogole.

a powiedzialem, ze uwazam ze lepiej na minusach, bo spotkalem sie z ciekawa rzecza. jakies 3 tygodnie temu mialem angine i siedzialem w domu. poprosilem mame, by kupila mi czysta plyte dvd "w sklepie na gorze". i zrobila to. przyniosla 'plusa'. polecil jej go sprzedawca - lepiej chodza gry. w innym sklepie sprzedawca tez spytal po co mi - na backup gry ps2 - odpowiedzialem. ten zaczal mnie przekonywac do +r. dlatego napisalem, ze uwazam tak :)

anciol 17.11.2005 06:29

Ja akurat nagrywam na Verbatimach +R i nie narzekam, tzn moja konsola nie narzeka. Wcześniej używałam -R i wsumie też nie było problemów.

rymas 18.11.2005 12:33

Nagrywam na TDK +r RW chodza bez problemu ale chodza mi takze TDK -r ale nagrywam na tych pierwszych

Berion 18.11.2005 12:43

Cytat:

Napisany przez rymas
Nagrywam na TDK +r RW chodza bez problemu ale chodza mi takze TDK -r ale nagrywam na tych pierwszych

I tym samym katujesz laser :D

Desden 18.11.2005 13:49

I kasuje w ten sposób wcześniej wypaloną gre ||

rymas 21.11.2005 19:22

Dlaczego kasuje laser____

Desden 21.11.2005 20:52

Cytat:

Napisany przez rymas
Dlaczego kasuje laser____

Katuje bo to RW, a kasuje bo to tez RW:D
Znaczy wymazuje gre by nastepną nagrac nic nie jest na stałe ;)

rymas 22.11.2005 12:47

Ale Rw ladnie mi czyta bez problemow....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:43.