Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czy można wypalać płytki z muzyka z prędkościa 24x? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-mozna-wypalac-plytki-muzyka-predkoscia-24x-5853/)

GAC€K 01.02.2002 15:49

Czy można wypalać płytki z muzyka z prędkościa 24x?

Bo słyszłem że tylko z 4x. Mam LG 24x (burn proof)

richi 01.02.2002 18:36

mysle ze tak ja mam LG x16 i wszystko wypalam na maxa i jest OK

IronMan 01.02.2002 19:24

Możesz nagrać z dowolną prędkością:) Tylko że jak nagrywasz z prędkością większą niż 4x nagrywarka robi więcej błędów i takiej płytki już nie odczytasz na wszystkich odtwarzaczach CD.

Piciu 02.02.2002 11:55

Bez problemów (Teac524)

Johnu 02.02.2002 15:24

Cytat:

IronMan (01-02-2002 19:24):
Możesz nagrać z dowolną prędkością:) Tylko że jak nagrywasz z prędkością większą niż 4x nagrywarka robi więcej błędów i takiej płytki już nie odczytasz na wszystkich odtwarzaczach CD.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Zgadzam sie mozna nagrywac z jaka predkoscia sie da tylko moga byc pewne problemy potem... tzn jak w/w chodzi o odczyt!

Pozdrawiam

piguls 02.02.2002 19:18

Oczywiście że można - tylko czy jest sens tak nagrywac płytę audio ??!!!
Zależy na czym zamierzasz ją odsłuchiwać, jeżeli na komputerze to nie ma problemu - jeżeli na zwykłym CD-audio to mimo wszystko radzę ci poczekać troszkę dłużej (stosuj max 4x) gdyż nie każdy napęd CD-audio radzi sobie z płytami tak szybko nagranymi (zdarza się po prostu, że płyta przeskakuje) i nie będę ukrywam, że żywotność płyty nagranej 24x jest dużo mniejsza od tej nagranej 4x - gdyż ta pierwsza jest bardziej wrażliwa na zarysowania !!! (im szybciej nagrywasz płytę tym słabiej jest ona wypalona ....)

artoor 03.02.2002 10:58

Im większa prędkość, tym słabsze kontury pitów, odtwarzacz naprawde może mieć z tak nagraną płytką problemy.
pozdrawiam

luzny 04.02.2002 22:29

Cytat:

piguls (02-02-2002 19:18):
(im szybciej nagrywasz płytę tym słabiej jest ona wypalona ....)
Z tego rozumie ze jak nagram płytke 40x to bedzie ona prawie wogule nie nagrana a 48x..........

DJ 04.02.2002 23:14

Ja nagrywam CD Audio z prędkością 12x, ale czasami zdaża się, że moja wieża (już kilkuletnia) nie radzi sobie z początkiem płyty. Jakość nagrania zależy też od jakości CD. Nagrania Audio wychodzą mi najlepiej na płytach TDK.

michu84 04.02.2002 23:45

No to znowu się zaczyna z tymi prędkościami a psełdo-specjalistów nie brakuje;)

Pedros 05.02.2002 09:36

He he.
Aż szkoda, że nie można nagrywać z pręd. 102x.
Sorry koledzy.
Pytanie z gatunku - czy po polskich drogach można jeździć z prędkością 250 km/h.
Pewnie że można.

c0rdat 05.02.2002 09:41

Wszystko można. To tylko kwesta rozsądku. Ale biorąc pod uwagę to że większość kopiujących muzę słucha łomotu (bez obrazy) który nudzi im się po paru dniach (i płytka i tak ląduje na półce pod bgrrrruuubą warstwą kurzu) to można nagrywać i x48 na każdej płycie (nawet najgorszej).

Wiadomo, że jak komuś zależy to kupi tłoczoną albo nagra na drogiej płycie CDR do której ma zaufanie z prędkością, która wydaje mu się dobra (kwestia indywidualna). Ja dobre płyty kupuję tłoczone a jak chcę posłuchać byle-czego, to nagrywam sobie na CDRW (żeby po paru dniach/tygodniach) bez żalu skasować.

Pozdro.6

Piniu 07.02.2002 07:43

Nie wiem skąd te problemy ??
Ja od 1,5 roku nagrywam praktycznie tylko na PLATYNACH, z prędkością x8 i NIGDY dotąd nie zdarzyło się, żeby komuś, komu nagrałem płytkę audio, coś nie chodziło !!!!!
W domu mam 7-mio letniego TECHNICSA, a w samochodzie takie płytki łykała (bez najmniejszych problemów) SZEŚCIOLETNIA zmieniarka Pioneera !!!!
napęd: Yamaha 8824, soft: WinOnCD 3.7
Pozdrawiam wszystkich

jazzbiker 07.02.2002 08:12

Cytat:

c0rdat (05-02-2002 09:41):
Wszystko można. To tylko kwesta rozsądku. Ale biorąc pod uwagę to że większość kopiujących muzę słucha łomotu (bez obrazy) który nudzi im się po paru dniach (i płytka i tak ląduje na półce pod bgrrrruuubą warstwą kurzu) to można nagrywać i x48 na każdej płycie (nawet najgorszej).

Wiadomo, że jak komuś zależy to kupi tłoczoną albo nagra na drogiej płycie CDR do której ma zaufanie z prędkością, która wydaje mu się dobra (kwestia indywidualna). Ja dobre płyty kupuję tłoczone a jak chcę posłuchać byle-czego, to nagrywam sobie na CDRW (żeby po paru dniach/tygodniach) bez żalu skasować.

Pozdro.6
w pelni sie z Toba zgadzam choc niestety oryginalne CD sa b. drogie (niestety). Ja nagrywam w 4x na TDK lub Verbatim dlatego ze nie jest to lomot ktory rzuce w kat za jakis czas. Poza tym chce aby ta muza przetrwala na nosnikach jak najdluzej.
Co do CDRW to moj odtwarzac CD-DA nie czyta takich plyt wiec taki sposob odsluchu muzy odpada.

Pozdrawiam
jazzbiker

c0rdat 07.02.2002 08:28

Cytat:

Piniu (07-02-2002 07:43):
Nie wiem skąd te problemy ??
Ja od 1,5 roku nagrywam praktycznie tylko na PLATYNACH, z prędkością x8 i NIGDY dotąd nie zdarzyło się, żeby komuś, komu nagrałem płytkę audio, coś nie chodziło !!!!!
[..]
A widzisz: nagrywasz 8x a nie 24x a to różnica !!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:51.