![]() |
Cytat:
|
Mnie nie pytaj bo z dwoma dyskami nigdy nie miałem do czynienia.
Odsyłam na fora tematyczne, tam się znają. |
a jezeli zrobił bym tak, ze odłączył bym głowy dysk z windowsem i pozostawił tylko ten drugi i na niego zainstalował linuxa, a pozniej zainstalował jakiegos bootmanagera ktory wykrył by oba systemy i przy rozruchu komputera miał bym wybor systemu?!
|
Powiem tak - instalacja Ubuntu jest prosta ale byłem zbyt głupi i mało doświadczony.
uuk dobrze prawi z tym bootloaderem - na razie dodaj wpis do NT Loadera a jak już zaznajomisz się z systemem to wtedy będziesz mieszał. Wczoraj wywaliłem Windowsa na malutką partycję a resztę dysku mam dla Lina, wgrałem gruba i jest git. Linux jest u mnie nr. 1 a windows siedzi w cieniu i czeka na lepsze czasy. |
Cytat:
Instalujesz, wypalasz ratunkowe cd tego programu i uruchamiasz komputer z płytki. Kasujesz pierwszą partycję fat32 na drugim dysku i w jej miejsce tworzysz partycję swap i partycję linux native, którą formatujesz w ext3 :) Instalujesz linuksa na przygotowanych wcześniej partycjach, przy czym bootmanager instalujesz na partycji z linuksem a nie w mbr. Potem dodajesz skopiowany przy pomocy winhex bootsector tej partycji do ntloadera win xp :) :czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=56923 :respect: dla Patrix-a |
Zajrzyj na oficjalne forum http://forum.ubuntu.pl/ i zasięgnij wiedzy.
Ja poległem przy instalacji Ubuntu i wybrałem SUSE (idealne dla początkującego). |
No wlasnie, ja jestem początkujący :) i przydalo by sie, gdyby ktos mniejwiecej poprowadził mnie ktok po kroku przez instalacje :)
|
1- podczas instalacji Ubuntu. Sprawa o tyle trudna że system ma tekstowy instalator i początkujący może się nie połapać (ja tak miałem:)
2 - Partition magic, ewentualnie możesz użyć SystemRescueCD - bootowalna płyta do ratowania systemów, zawiera program qtparted - odpowiednik PM |
Posiadam 2 dyski i oba podzielone na 2 partycje. Pierwszy, glowny dysk na ktorym jest windows jest na NFTS, a drugi dysk 2x Fat 32.
A jak utworzyc takie partycje jak piszesz? |
Jakie te partycje posiadasz?
Najlepiej przygotuj sobie partycje wcześniej - 1 swap i 1 typu ext2/3, reiserUnbt Aha - Ubuntu a nie Unbutu |
Lunux Unbutu - Powrót
Witam, dzisiejszego dnia dotarły do mnie zamówione wczesniej płytki z Linuxem Unbutu. Wiem, że ten temat był już poruszany, jednak przegladając inne tematy nie potrafie uzyskać jednoznacznej i satysfakcjunującej odpowiedzi. Mianowicie chodzi mi o to, jak zainstalować tego Linuxa, tak aby był to drugi system. W chwili obecnej posiadam Windowsa Xp, oraz 4 partycje. Prosil bym o pomoc :)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44. |