![]() |
Stacjonarna nagrywarka DVD - wybór
czesc! wymysliłem sobie ze kupie ojcu pod choinkę własnie taką nagrywarke bo 15 letnie video juz ledwo ciągnie. ale jestem prawie zupełnie zielony w tej kwestii. ojciec czesto nagrywa jakies seriale wiec ma to byc nagrywarka z HDD. kasy moge dać 1500 - 2000 plnów. słyszalem ze sony robi/robił dobre nagrywarki.
chcialbym poznac wasze opinie na temat w/w sprzetu, ew. sugestie itd. pozdrawiam! |
nasze opinie będą subiektywne :>
Masz rację - jeśli nagrywarka stacionarna to tylko z HD. i teraz tak: biorąc pod uwagę przyzwyczajenie Twojego ojca do VHS szukałbym raczej dobrego 6 głowicowego magnetowidu. będzie to łatwiejsze w obsłudze i bardziej praktyczne dla ojca. jeśli chodzi o stacjonarne nagrywarki DVD to mam do nich dużą niechęć ze względu na nieobsługiwanie różnych formatów.... może teraz jest inaczej, ale szkoda kasy |
..np. Pioneer DVR-530H , dostał tegoroczną nagrodę EISA 2005/2006 (lub jego tańszy odpowiednik DVR-433H).
Sam użytkuję model DVR-520H i nie kusi mnie na zmianę na nowszy (każdy model, ma jakieś swoje unikatowe funkcje). Taka, przyzwoitej klasy nagrywarka sprawia, ze mój magnetowid HiFi poszedl całkowicie w odstawkę (nie wyrzuciłem, bo z modulatora w nim korzystam i tak po "kablu antenowym" czasami do sypialni puszczam obraz). Nagrywarka z HDD = HIT !!!! , odciąża w znacznym stopniu PC (na warunki amatorskie - wystarczająco). Pozdrawiam. ;) |
Cytat:
to najważniejsze :D różnica pomiędzy przechwytywaniem a nagrywaniem istnieje i nic na razie tego nie zmieni. |
ed hunter - chetnie poczytam o czym tym razem "bzdurzysz". ;)
Ps - tylko trzymaj się tematu (i nie pisz/namawiaj np. o magnetowidach, bo produkcja na całym świecie zostaje zatrzymywana - oficjalnie to podawano,). ;) |
Cytat:
albo nie! :idea: magnetowid cyfrowy, np ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71242212 bzdurą to jest chwalenie swego na zasadzie - kupiłem, to mnie zabijcie ale i tak to jest najlepsze do wszystkiego. nawet do nagrywania seriali z tv. jak ktoś lubi wywalać forsę bez potrzeby to bardzo proszę. ja chciałem doradzić coś ekonomicznego i pasującego do potrzeb. jeszcze jedno - zrób kopię zapasową oryginalnej płyty na swojej stacjonarnej nagrywarce. :P i nie pisz, że od tego masz komputer - przecież nagrywarka ma go odciążyć || |
ed hunter - czytania, ze zrozumieniem tekstu uczą (chyba) teraz w 2 klasie szkoly podstawowej.
Zgodnie z przypuszczeniem ...już piszesz coś takiego: Cytat:
Cytat:
Jednak jest on Twój i nie mieszaj do tego innych (nie Ty decydujesz, co i jak). Nie chcesz pomóc w wyborze - po co głos zabierasz? :\ Ps - ..ale..."bzdurz" dalej, wymyślaj jakieś "teorie spiskowe" na podstawie tekstu , którego nie ma i nie było. ;) |
czytać to ty chyba nie umiesz, ciesz się swoją stacjonarną nagrywarką i doradzaj boś wielki i bzdur nie piszesz. trzeci raz nie będę pisał o co mi chodziło.
|
hmmm widze ze dyskusja ma typowo "polski" charakter....
dodam jeszcze: rodzice nie mają "zwykłego" dvd ale ciągle wspominają, że trzeba by kupic... a ze video sie sypie to pomyslałem - załatwie sprawe za jednym razem. czy naprwade jest sens kupowac odtwarzacz dvd i magnetowid? wiem ze starzy nie będą oglądac div`xów tylko filmy z wypozyczalni, ew. jpeg`i |
asterX - Twój wybór jest słuszny, nagrywarki DVD (koniecznie z HDD, to i plyty tylko w rezerwie) wypierają całkowiecie magnetowidy.
Polecam każdą , ale raczej tzw. "firmową" , bo tak sie składa ,ze mam trochę doczynienia z DVD i Divx...., a rodziecom przede wszystkim trzeba zapewnić stabilność (z tymi tanimi jest różnie). Nagrywarka w momencie zakupu ma mieć wgrany soft , który jest 100% sprawny i nawet bez możliwości zmian, by potem (jak np. w przypadku Divx) nie eksperymentować na użytkownikach. Ma działac wszystko co w opisie i już. ;) Ps - każdy model czymś się różni (czasami drobnostki , ale potrafią "uprzykrzyć" - choćby tzw. "nagrywanie zastępujące" , często wykorzystywane przy ...serialach) i czasami dopiero w eksploatacji widać . |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12. |