Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Stacjonarna nagrywarka DVD - wybór (https://forum.cdrinfo.pl/f15/stacjonarna-nagrywarka-dvd-wybor-58675/)

asterX 14.11.2005 14:07

Stacjonarna nagrywarka DVD - wybór

czesc! wymysliłem sobie ze kupie ojcu pod choinkę własnie taką nagrywarke bo 15 letnie video juz ledwo ciągnie. ale jestem prawie zupełnie zielony w tej kwestii. ojciec czesto nagrywa jakies seriale wiec ma to byc nagrywarka z HDD. kasy moge dać 1500 - 2000 plnów. słyszalem ze sony robi/robił dobre nagrywarki.
chcialbym poznac wasze opinie na temat w/w sprzetu, ew. sugestie itd.

pozdrawiam!

ed hunter 14.11.2005 14:28

nasze opinie będą subiektywne :>

Masz rację - jeśli nagrywarka stacionarna to tylko z HD.

i teraz tak: biorąc pod uwagę przyzwyczajenie Twojego ojca do VHS szukałbym raczej dobrego 6 głowicowego magnetowidu.

będzie to łatwiejsze w obsłudze i bardziej praktyczne dla ojca.

jeśli chodzi o stacjonarne nagrywarki DVD to mam do nich dużą niechęć ze względu na nieobsługiwanie różnych formatów.... może teraz jest inaczej, ale szkoda kasy

hojlo1 14.11.2005 18:04

..np. Pioneer DVR-530H , dostał tegoroczną nagrodę EISA 2005/2006 (lub jego tańszy odpowiednik DVR-433H).

Sam użytkuję model DVR-520H i nie kusi mnie na zmianę na nowszy (każdy model, ma jakieś swoje unikatowe funkcje).

Taka, przyzwoitej klasy nagrywarka sprawia, ze mój magnetowid HiFi poszedl całkowicie w odstawkę (nie wyrzuciłem, bo z modulatora w nim korzystam i tak po "kablu antenowym" czasami do sypialni puszczam obraz).

Nagrywarka z HDD = HIT !!!! , odciąża w znacznym stopniu PC (na warunki amatorskie - wystarczająco).
Pozdrawiam. ;)

ed hunter 14.11.2005 18:16

Cytat:

Napisany przez hojlo1
..np. Pioneer DVR-530H , dostał tegoroczną nagrodę EISA 2005/2006 (lub jego tańszy odpowiednik DVR-433H).

Sam użytkuję model DVR-520H i nie kusi mnie na zmianę na nowszy (każdy model, ma jakieś swoje unikatowe funkcje).

Taka, przyzwoitej klasy nagrywarka sprawia, ze mój magnetowid HiFi poszedl całkowicie w odstawkę (nie wyrzuciłem, bo z modulatora w nim korzystam i tak po "kablu antenowym" czasami do sypialni puszczam obraz).

Nagrywarka z HDD = HIT !!!! , odciąża w znacznym stopniu PC (na warunki amatorskie - wystarczająco).
Pozdrawiam. ;)

gratuluję dobrego samopoczucia :)
to najważniejsze :D
różnica pomiędzy przechwytywaniem a nagrywaniem istnieje i nic na razie tego nie zmieni.

hojlo1 15.11.2005 09:22

ed hunter - chetnie poczytam o czym tym razem "bzdurzysz". ;)

Ps - tylko trzymaj się tematu (i nie pisz/namawiaj np. o magnetowidach, bo produkcja na całym świecie zostaje zatrzymywana - oficjalnie to podawano,). ;)

ed hunter 15.11.2005 10:10

Cytat:

Napisany przez hojlo1
ed hunter - chetnie poczytam o czym tym razem "bzdurzysz". ;)

Ps - tylko trzymaj się tematu (i nie pisz/namawiaj np. o magnetowidach, bo produkcja na całym świecie zostaje zatrzymywana - oficjalnie to podawano,). ;)

jasne do nagrywania seriali z TV tylko nagrywarka stacjonarna za 1800 zł

albo nie! :idea: magnetowid cyfrowy, np ten

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71242212

bzdurą to jest chwalenie swego na zasadzie - kupiłem, to mnie zabijcie ale i tak to jest najlepsze do wszystkiego.

nawet do nagrywania seriali z tv.

jak ktoś lubi wywalać forsę bez potrzeby to bardzo proszę.

ja chciałem doradzić coś ekonomicznego i pasującego do potrzeb.

jeszcze jedno - zrób kopię zapasową oryginalnej płyty na swojej stacjonarnej nagrywarce. :P i nie pisz, że od tego masz komputer - przecież nagrywarka ma go odciążyć ||

hojlo1 15.11.2005 10:52

ed hunter - czytania, ze zrozumieniem tekstu uczą (chyba) teraz w 2 klasie szkoly podstawowej.

Zgodnie z przypuszczeniem ...już piszesz coś takiego:
Cytat:

jasne do nagrywania seriali z TV tylko nagrywarka stacjonarna za 1800 zł
wyraźnie zaznaczając,ze jesteś przeciw...potem czyste SCI-FI, ...gdzie asterX wyraźnie się określił (tylko trzeba umieć czytać....):
Cytat:

... ojciec czesto nagrywa jakies seriale wiec ma to byc nagrywarka z HDD. kasy moge dać 1500 - 2000 plnów. słyszalem ze sony robi/robił dobre nagrywarki....
To faktycznie masz wielki problem (ale nie to forum).

Jednak jest on Twój i nie mieszaj do tego innych (nie Ty decydujesz, co i jak).

Nie chcesz pomóc w wyborze - po co głos zabierasz? :\

Ps - ..ale..."bzdurz" dalej, wymyślaj jakieś "teorie spiskowe" na podstawie tekstu , którego nie ma i nie było. ;)

ed hunter 15.11.2005 11:01

czytać to ty chyba nie umiesz, ciesz się swoją stacjonarną nagrywarką i doradzaj boś wielki i bzdur nie piszesz. trzeci raz nie będę pisał o co mi chodziło.

asterX 15.11.2005 11:47

hmmm widze ze dyskusja ma typowo "polski" charakter....

dodam jeszcze: rodzice nie mają "zwykłego" dvd ale ciągle wspominają, że trzeba by kupic... a ze video sie sypie to pomyslałem - załatwie sprawe za jednym razem. czy naprwade jest sens kupowac odtwarzacz dvd i magnetowid? wiem ze starzy nie będą oglądac div`xów tylko filmy z wypozyczalni, ew. jpeg`i

hojlo1 15.11.2005 13:47

asterX - Twój wybór jest słuszny, nagrywarki DVD (koniecznie z HDD, to i plyty tylko w rezerwie) wypierają całkowiecie magnetowidy.
Polecam każdą , ale raczej tzw. "firmową" , bo tak sie składa ,ze mam trochę doczynienia z DVD i Divx...., a rodziecom przede wszystkim trzeba zapewnić stabilność (z tymi tanimi jest różnie).

Nagrywarka w momencie zakupu ma mieć wgrany soft , który jest 100% sprawny i nawet bez możliwości zmian, by potem (jak np. w przypadku Divx) nie eksperymentować na użytkownikach.

Ma działac wszystko co w opisie i już. ;)

Ps - każdy model czymś się różni (czasami drobnostki , ale potrafią "uprzykrzyć" - choćby tzw. "nagrywanie zastępujące" , często wykorzystywane przy ...serialach) i czasami dopiero w eksploatacji widać .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12.