Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Co zrobić z filmem, który zajmuje za dużo miejsca? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/co-zrobic-filmem-ktory-zajmuje-za-duzo-miejsca-5873/)

Grzegorz75 30.04.2003 15:22

Cytat:

piguls napisa***322;(a)
nie wiem czy plik zajmije ci 710MB na hdd, czy tyle pokazuje Ci program do nagrywania (i poza tym podaj jakiego programu używasz, oraz jaka masz nagrywarkę) gdyż rozwiązań jest kilka :
.... jeżeli tak to możesz ten kawałek filmu obciąć przy użyciu virtual dub'a (który jest programem darmowym i moim zdaniem za***istym)...

W formacie avi działa z mpeg już mam problem. Może ktoś ma namiar na jakiś poradnik do Virtualdub-a tylko proszę nie po angielsku. Albo ktoś powie jak to zrobić bo niewiem czy w tym przypadku nie trzeba robić jakichś cudnyuch ustawień.

pawelblu 27.04.2003 17:17

Cytat:

azirek napisa***322;(a)
gosc z allegro przeczytal pewnie ten artykul
tylko co ciekawe w tytule artykulu jest: jak upchnac 760Mb na plyte 650 Mb (tak tez napisal w aukcji), a jezeli dobrze widze to w texcie jest jak upchnac 740 na 650 Mb :) - mozna zalicytowac i zadac zwrotu pieniedzy :chytry:

azirek 27.04.2003 16:12

gosc z allegro przeczytal pewnie ten artykul

pawelblu 26.04.2003 11:48

Cytat:

Adier napisa***322;(a)
Z tym nadpalaniem, to różnie bywa. Na płytkach tańszych tj. mediasonic, platinum, acoss... powyżej 710 MB, zdarzają się błędy. Nie mówię, że zawsze, ale jednak. Nagrałem film 723 MB i pod koniec zatrzymywał się (błędy). Z mp3 miałem tak, że na 718 MB jeden utwór nie chodził.
Moim zdaniem do 710 MB, jest w miarę bezpiecznie, powyżej trzeba się liczyć ze stratami.
;)

to moze jeszcze raz zapuszcze linka bo chyba umknal wiekszosci ;p
http://www.cdrinfo.pl/software/stronapl.php3
tam sa szczegolowe informacje na temat mozliwosci Overburna na poszczegolnych nosnikach

co do VCD i SVCD - to tez jest mode 2.

Nie interesuje sie tym zbytnio, ale z tego co wiem to VCD i SVCD maja nizsze stopnie kompresji od divX, wiec zeby zmiescic film trzeba zaoszczedzic na rozdzielczosci, co w efekcie daje, ze zapis CD w Mode 1 z filmem DivX daje ciut lepszy efekt niz zapis w mode 2 jako "zwykly" mniej skompresowany film.

Adier 26.04.2003 00:57

Z tym nadpalaniem, to różnie bywa. Na płytkach tańszych tj. mediasonic, platinum, acoss... powyżej 710 MB, zdarzają się błędy. Nie mówię, że zawsze, ale jednak. Nagrałem film 723 MB i pod koniec zatrzymywał się (błędy). Z mp3 miałem tak, że na 718 MB jeden utwór nie chodził.
Moim zdaniem do 710 MB, jest w miarę bezpiecznie, powyżej trzeba się liczyć ze stratami.
;)

mallow 25.04.2003 23:13

mam male pytanko ... gdzie mozna w fuerio sprawdzic ile na plytke wejdzie ?

jasut 25.04.2003 20:36

Cytat:

Cairath napisa***322;(a)
Mam film, który zajmuje 738 MB, mam płyty 650 Mb i brakuje parę mega, aby wypalić film - na dole jest kawałek czerwonej kreski. Jak mam nadpalic płytę? Jakimś programem czy normalnie w Nero trzeba użyć jakiejś funkcji, jak tak to jakiej funkcji?

z góry dziękuję.

Tak sobie myślę, że jak upchniesz 738MB na płytkę 650MB to będzie mistrzostwo świata. Kup płytkę 700MB i wtedy wypalisz spokojnie.

jasut 25.04.2003 20:33

Re: Co zrobić z filmem, który zajmuje za dużo miejsca?

Cytat:

bARACUDA napisa***322;(a)
Film ma 710 Mb no i nie wejdzie mi na 700. Czy istnieje sposób jakiś żeby można go było jakoś skompresować?
Film 710MB na płytce 700 spokojnie powinieneś wypalić. Zmień płyty na inne, na Esperanzach nadpalałem wczoraj film 719MB i hula do końca. Paliłem przez Nero, ustaw overburning na 750MB i nie będzie pokazywał ci głupich komunikatów.

ROBON 25.04.2003 20:29

Może się mylę (a może nie) ale taki "ZA DUŻY" film bez problemu powinno się nagrać jako VCD lub SVCD.NERON wtedy spoko upycha 830 mega na płycie 700.

pawelblu 25.04.2003 19:11

Kazda plyta jest inna - zobacz tabelka:
http://www.cdrinfo.pl/software/stronapl.php3
Jak widac "normalnie" (w mode 1) na 74 wykorzystujac overburning mozna nagrac max ok. 81 (czyli w okolicach 700 Mb), natomiast na 80, max 85, czyli ok. 750 Mb. (ach te samsungi - jeszcze mam pare z serii 16x 8) ). Jezeli natomiast nie masz mozliwosci nagrania na samsungach to nastepna w kolejce jest esperanza black ale z max pojemnoscia 83 czyli plus/minus 730 Mb.

Cairath 25.04.2003 18:32

Chodzi oto, że jak nagrywałem 740 mb film na płytę 700 mb to nie było żadnego problemu. Program sie tylko pytał czy zamknąć sesję i nagrywał. Czy to znaczy, że już automatycznie NERO nadpala płytę o te 40 MB. Dlatego myślałem, że prawdziwe nadpalenie dałoby możliwość zmieszczenia 740 mb na płytę 650 mb, bo przecież na taka płytę spokojnie zmieszczę do ok 700 mb - tzn. automatycznie NERO nadpali. Tak to rozumiem, a że jestem laikiem i moje parę postów napisanych na tym forum dotyczy banalnych rzeczy, proszę aby mi to ktos w końcu wytłumaczył, bo dalej nie wiem nawet jakbym miał płytę 700 mb jak nadpalić płytę, tj. jakiej użyć opcji w NERO.

:buu:

pawelblu 25.04.2003 18:04

Pomimo wiekszej pojemnosci Mode2 jest "wysoce niepraktyczny", ale fakt faktem 740 na 650 nagrac mozna. Tylko czy nie jest to pomijanie pewnych dosc waznych szczegolow przez sprzedajacego na allegro (poza tym mode 2 nagrywa 740 na 650 a nie 760)?

No i jeszcze na koniec Mode2 to nie nadpalanie (wogole nie uzywa overburningu).

Ale musze przyznac czegos nowego sie dowiedzialem :)

JacoM 25.04.2003 17:30

Mode 2

Takie nadpalanie to zaden problem polecam poszukanie w postach czegos o Mode 2 . Ja nie wiem dokladnie o co chodzi i pozatym nie chce czegos przekrecic ale mozliwe jest nagrywnie bez tzw. danych naprawczych dla korekcji bledow i miesci sie naprawde o kilkadziesia MB wiecej i o to chodzi gosciowi z allegro

CIAPEK 25.04.2003 17:23

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
(...)Cairath! Poszukaj w starszych postach, a dowiesz się. :)(...)
...oczywiście dowiesz się o samym nadpalaniu, ale burning masterem chyba nie zostaniesz bo te twoje "pare mega" upchać będzie trudno :)

CIAPEK 25.04.2003 17:19

jak wiadomo z 800 megówkami są problemy. (Dlatego przecież nagrywamy w duuużej większości na 700 MB). ;)

Cairath! Poszukaj w starszych postach, a dowiesz się. :)

Pawelblu! Ten link to mistrzostwo!:D (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12604535 ). Mam pomysł! Może założymy takie wspólne konto bankowe i złożymy się po "groszu" wyjdzie suma na zakup licencji na MEGA upychanie:D i wtedy dowiemy się jak się czaruje! ;)

:blee: a może to prawda? ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:25.