Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Wypalanie DVD - optymalna prędkość (https://forum.cdrinfo.pl/f15/wypalanie-dvd-optymalna-predkosc-58788/)

Aes 17.11.2005 12:21

Wypalanie DVD - optymalna prędkość

Witam. Chciałem dowiedzieć się czegoś na temat prędkości wypalania krążków DVD. W przypadku zwykłych płyt CD prędkość wypalenia ma istotne znaczenie dla żywotności krążka oraz dla bezbłędności wypalanych na nim danych (czyt. im wolniej tym bezpieczniej). Jak jest w przypadku płyt DVD?

SpeedFreaK 17.11.2005 15:38

Trudno okreslić optymalna prędkośc dla wszystkich nośników. Najlepiej nie przekraczac prędkości, do której płyta jest przystosowana i uzywać wysokiej jakości nośników- wtedy nie powinno być problemów z bezpieczeństwem danych.

Aes 18.11.2005 01:15

No chyba nie chcesz mi przez to powiedzieć, że nagrywanie płyty z prędkością x52 jest rozwiązaniem tak samo skutecznym pod względem wytrzymałości krążka oraz poprawności wypalonych danych jak wypalanie z prędkością x8 :) Chodziło mi o to, czy wypalać na maksymalnej możliwej prędkości DVD (np. x16) czy lepiej na x8 i wolniej? No bo x16 nie wydaje się być zawrotną prędkością w porównaniu do x52 przy zwykłych płytach. No ale być może nie należy jedną miarą tego sprawdzać? I tego się właśnie chciałem dowiedzieć.

BTW: Da się przekroczyć prędkość maksymalną wypalania danego krążka? Pierwsze słyszę lecz nie wykluczam ;)

Reetou 18.11.2005 01:51

Cytat:

Napisany przez Aes
No bo x16 nie wydaje się być zawrotną prędkością w porównaniu do x52 przy zwykłych płytach.

No, tak... Szczególnie, że prędkość 1x przy DVD zdefiniowana jest jako 1,350 KB/s, a przy CD to 150 KB/s. Raptem 9x więcej...

:czytaj: :czytaj: :czytaj:

VIZZARD 18.11.2005 08:52

Temat poruszany był wielokrotnie zarówno dla płyt DVD jak i dla płyt CD :czytaj:

Ponadto ta temateyka powinna być chyba raczej udziałem działu Nośniki

Ale nie wchodzimy tu w kompetencje MODom ... :mruga:

:D

KC42 18.11.2005 11:11

Cytat:

Napisany przez Aes
No chyba nie chcesz mi przez to powiedzieć, że nagrywanie płyty z prędkością x52 jest rozwiązaniem tak samo skutecznym pod względem wytrzymałości krążka oraz poprawności wypalonych danych jak wypalanie z prędkością x8 :) Chodziło mi o to, czy wypalać na maksymalnej możliwej prędkości DVD (np. x16) czy lepiej na x8 i wolniej? No bo x16 nie wydaje się być zawrotną prędkością w porównaniu do x52 przy zwykłych płytach. No ale być może nie należy jedną miarą tego sprawdzać? I tego się właśnie chciałem dowiedzieć.

BTW: Da się przekroczyć prędkość maksymalną wypalania danego krążka? Pierwsze słyszę lecz nie wykluczam ;)

Da się Benq 1640 ma narzędzie Overspeed

Aes 18.11.2005 12:01

Cytat:

Napisany przez Reetou
No, tak... Szczególnie, że prędkość 1x przy DVD zdefiniowana jest jako 1,350 KB/s, a przy CD to 150 KB/s. Raptem 9x więcej...

No i tutaj pojawił się wreszcie jakiś konkret :) Czyli dobrze się domyślałem, że x8 przy wypalaniu DVD nie równa się x8 przy wypalaniu CD-R :) Dzięki.

radosio 18.11.2005 19:38

Cytat:

Napisany przez Aes

Ano pewnie ze sie da. Kiedys kumpel przyniósł płytki Blupop DVD-R x4 a paliły sie 16x :wow:

mensir67pl 18.11.2005 19:44

Cytat:

Napisany przez radosio
Ano pewnie ze sie da. Kiedys kumpel przyniósł płytki Blupop DVD-R x4 a paliły sie 16x :wow:

16 X - ? plyty z certyfikatem 16 x nie pala sie 16 x - to tak na marginesie 13 x z groszami to uzyskalem na verbatimie

radosio 18.11.2005 19:58

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
16 X - ? plyty z certyfikatem 16 x nie pala sie 16 x - to tak na marginesie 13 x z groszami to uzyskalem na verbatimie

W ustawieniach w Nero mogłem ustawić 16x i sie paliło. Jaki był tego efekt nie wiem gdyż płyty nie próbowałem odczytać ani tez nie przeprowadzałem na niej testu.

ed hunter 18.11.2005 21:02

Cytat:

Napisany przez Aes
No i tutaj pojawił się wreszcie jakiś konkret :) Czyli dobrze się domyślałem, że x8 przy wypalaniu DVD nie równa się x8 przy wypalaniu CD-R :) Dzięki.

można nawet policzyć :D

http://www.cdrinfo.pl/skrypty/cdspeed.php

SpeedFreaK 19.11.2005 10:19

Można wypalić płytke certyfikowaną na 4x z prędkością 16x. Miałem kiedys takiego Hawka :D
Nagrywarka pozwoliła ja palić 16x, ale ograniczyłem prędkość do 8x (wiadomo, Hawk- jakością nie grzeszy). Nośnik wypalił się bardzo przyzwoicie, wykres jest gdzieś na forum w dziale Nośniki optyczne.

bbart 19.11.2005 13:15

Ja nagrywam dane z maksymalną prędkością, do jakiej został zaprojektowany nośnik. Jeśli chodzi natomiast o filmy, to nagrywam je przeważnie z prędkością 4x choć używam tylko i wyłącznie płyt Verbatim...

NeoFighter 19.11.2005 16:56

gdzies czytalem, ze najlepiej wypalac na max mozliwosci nagrywarki, czyli jak jest nagrywarka 24x to wypalac z predkoscia 24; spowodowane jest to tym, ze producent opracowywujac naped, koncentruje sie wlasnie na maksymalnej predkosci z jaka mozna wypalac; nizsze predkosci rowniez dzialaja, ale nie sa tak dopracowane jak ta maksymalna predkosc

MetalSlug 19.11.2005 18:04

Ja uważam że dla DVD dobrą prędkością jest 4x. Jak zależy ci na danych i możesz poświęcić trochę więcej czasu... Jak wypalisz 16x to też nic strasznego się nie stanie. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:16.