Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   HELP!!! Kłopoty z nagrywaniem DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/help-klopoty-nagrywaniem-dvd-59094/)

thetrueboroowa 25.11.2005 20:53

HELP!!! Kłopoty z nagrywaniem DVD

Witam
proszę o pomoc dla laika ???

od około roku jestem sczęsliwym użytkownikiem nagrywarki LITE-ON SOHW-1633S. Do tej pory nagrywałem bez problemu DVD-R, ale tydzień temu zachciało mi się przeinstalować system (korzystam z WINDOWS Me i programu NERO 6.3.1.11-takowy dostałem z nagrywarką). No i przy próbie nagrania płytki Verbatim DVD-R system odpowiada, że "nieprawidłowy dysk!". Dodam, ze nagrywanie CR-R chodzi bez problemu, nawet z overburningiem

pomocy!!!

grzeniu 25.11.2005 21:09

Sterowniki do plyty glownej zainstalowales?
Sprawdz w menagerze urzadzen tryby transferu.

thetrueboroowa 25.11.2005 22:32

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Sterowniki do plyty glownej zainstalowales?
Sprawdz w menagerze urzadzen tryby transferu.

ad1 - TAK
ad2 - gdzie tego szukać (pod jaką pozycją?) :pisze:

ed hunter 25.11.2005 22:38

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez thetrueboroowa
ad1 - TAK
ad2 - gdzie tego szukać (pod jaką pozycją?) :pisze:

tu

thetrueboroowa 25.11.2005 23:29

Cytat:

Napisany przez ed hunter
tu

dzięki wielkie, ale nadal nie mogę znaleźć, może dlatego ze menedżer urządzeń w Me jest inny niż w XP. O dziwo przed chwilą udało mi się nagrać płytę DVD+RW, czyli chyba nie w sterownikach rzecz. Wszystko byłoby pieknie i kopiowałbym na +R ale: 1)starsze typy napędów (w tym mój drugi LG) nie widzą +R a 2) właśnie kupiłem 50 Verbatimów DVD-R i nie chciałbym się z nimi żegnać :'(

grzeniu 25.11.2005 23:59

W Me masz podobnie, tylko zamiast kanalow podstawowych/pomocniczych masz to we wlasciwosciach kazdego napedu.
Albo po instalacji sterow mozesz to miec wlasnie w tych sterach ustawiane.
Sprawdz tryby dla wszystkiego co masz, ewent skoryguj na takie jak byc powinny.

punisher 26.11.2005 22:44

Myślę, że problem jest w płytkach, a nie windowsie. Może aktualizacja firmware cos pomoże??

legion 26.11.2005 22:46

Cytat:

Napisany przez marcinez_mp
Myślę, że problem jest w płytkach, a nie windowsie. Może aktualizacja firmware cos pomoże??

no niewiem ME tylko samobojca instaluje :haha:

grzeniu 26.11.2005 23:45

Cytat:

Napisany przez legion
no niewiem ME tylko samobojca instaluje :haha:

Nie jest tak zle z tym ME. Mialem go prawie 4 lata, zaliczylem tylko 2 formaty z czego jeden niepotrzebnie. Wszystko dzialalo jak trzeba, bluescreny rzadko, wytrzymywal do 3 dni miedzy restartami......a komp chodzil non stop.
Byl jaki byl, ale ludzie przesadzaja sklinajac na niego.

legion 26.11.2005 23:49

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Nie jest tak zle z tym ME. Mialem go prawie 4 lata, zaliczylem tylko 2 formaty z czego jeden niepotrzebnie. Wszystko dzialalo jak trzeba, bluescreny rzadko, wytrzymywal do 3 dni miedzy restartami......a komp chodzil non stop.
Byl jaki byl, ale ludzie przesadzaja sklinajac na niego.

wiesz moze masz dobre doswiadczenia z nim i nie wyciagales z niego ostanich potow :) ale ME tak na serio to jakas pomylka :) ale w sumie jaki windows to nie pomylka :haha:

thetrueboroowa 27.11.2005 10:36

Cytat:

Napisany przez legion
wiesz moze masz dobre doswiadczenia z nim i nie wyciagales z niego ostanich potow :) ale ME tak na serio to jakas pomylka :) ale w sumie jaki windows to nie pomylka :haha:

Korzystam z Me od zakupu obecnego kompa(kupiłem w zestawie), wcześniej korzsystałem z 3.11, 95 i 98 i uważam, że Me jest najbardziej optymalny - najrzadziej się zawiesza :respect: Miałem też półroczną przygodę z XP,ale suma sumarum wróciłem do Me. Też myślę, że to wina płytek, spróbuję nagrać na czymś innym. Najdziwniejsze, że Nero "widzi" te płyty jako DVD-R (info o dysku), ale jak zaczyna się nagrywanie, to wyskakuje wspomniany błąd.

ed hunter 27.11.2005 10:50

winde me miałem okjazję raz używać, raz też złamałem rękę - to tyle porównań :>

80% sprzedawanych w Polsce płyt DVD to *&^%^&^%$#@&*^%$#@ szajs

zacząć trzeba od tego :taktak:

thetrueboroowa 27.11.2005 21:29

Cytat:

Napisany przez marcinez_mp

firmware pomogło, płytki się nagrywają a i szybkość nagrywania wzrosła :piwo: pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:47.