Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zmiana programu pocztowego (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zmiana-programu-pocztowego-59262/)

Slimak 21.12.2005 14:11

Ja w domu używam Thunderbirda, w pracy Bata.
Porównując oba muszę stwierdzić, że najwięką wadą w Thunderbirdzie jest brak szablonów wiadomości - w bacie jest to rozwiązane idealnie.
Natomiast w bacie brakuje mi obsługi grup dyskusyjnych (bez zadnych pluginów) - tak jak ma to Thunderbird..
Tak więc wychodzi na to, że idealnym programem pocztowym byłby Thunderbirdobat :O

andrzejj9 19.12.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jeszcze nie, bo nie miałem czasu. Ale jak będę miał chwilkę, to poszukam tego numeru Niezbędnika, gdzie była pełna wersja i ją przetestuję.

A może i nie będę musiał, bo w nowym wydaniu Niezbędnika (wydanie specjalne z DVD - wyjdzie 21 grudnia) będzie pełna wersja The Bat! Professional 3.63 :)

andrzejj9 06.12.2005 00:31

Cytat:

Napisany przez Smartek
znalazles tak jak mowilem wczesniejsza wersje niz 3.x? te sa naprawde DOBRE i fajne.., a ten monit z informacja o poczcie faktycznie jest ciekawy..
pozdro ;)

Jeszcze nie, bo nie miałem czasu. Ale jak będę miał chwilkę, to poszukam tego numeru Niezbędnika, gdzie była pełna wersja i ją przetestuję.

Smartek 05.12.2005 18:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Natomiast co do Bata, to jest tam jedna rzecz, która jak dla mnie w dużym stopniu przemawia za tym programem - odbieranie poczty. Właśnie takie informacje zawsze mnie interesują, jak ilość ściąganych listów, ich wielkość, prędkość itp. Rozwiązane zostało to tam naprawdę rewelacyjnie i jest to duży plus dla tego programu. Kto wie, czy nie przeważający..

znalazles tak jak mowilem wczesniejsza wersje niz 3.x? te sa naprawde DOBRE i fajne.., a ten monit z informacja o poczcie faktycznie jest ciekawy..
pozdro ;)

andrzejj9 05.12.2005 13:55

Cytat:

Napisany przez @ndy
Co do Thunderbirda to wszystkie opcje, listy trzyma w folderze z profilem. Dlatego bardzo łatwo jest zrobić kopie zapasową( przekopiować katalog z profilem ). I później np. po reinstalce systemu przywrócenie Thundera do poprzednich ustawień to sprawa 1-2 minutek;)

Co do samego ThunderBirda to wcale nie jest on pusty po zainstalowaniu. Jeżeli chcesz go jednak wzbogacić w pewne opcje odsyłam do tej strony ;)

A jeżeli chodzi o daty wysłania i odebrania to ThunderBird je wyświetla:

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Jeżeli w TheBat otworzymy emaila i będzie w nim wstawiony obrazek ze stronki www to się on nie wyświetli. Miałem tak instalując wersje 3.
ThunderBird natomiast go wyświetli.

Życze owocnych testów w/w programów.

Pozdrawiam

Dzięki za dodatkowe informacje.

Jeśli chodzi o Thunderbirda, to jedna rzecz mi się nie spodobała - brak kompatybilności różnych wersji. Ściągnąłem najnowszą, plus kilka rozszerzeń, które chciałem sprawdzić, no i zaraz się okazało, że góra połowę z nich mogę rzeczywiście zainstalować. Reszta wymaga innej wersji. A zależało mi zwłaszcza na normalnym (dla mnie) wyświetlaniu po boku listy kontaktów.

Co do godziny wysłania i odebrania, to akurat nie widzę tego na załączonym przez ciebie screnie. Tam jest tylko jeden czas, a mi chodzi o dwa. Niby taki drobiazg, ale mi akurat to jest czasami potrzebne.

Stronę sprawdzę. Byłem już na jakiejś poświęconej tylko Thunderbirdowi, ale może na tej będzie coś więcej.

Natomiast co do Bata, to jest tam jedna rzecz, która jak dla mnie w dużym stopniu przemawia za tym programem - odbieranie poczty. Właśnie takie informacje zawsze mnie interesują, jak ilość ściąganych listów, ich wielkość, prędkość itp. Rozwiązane zostało to tam naprawdę rewelacyjnie i jest to duży plus dla tego programu. Kto wie, czy nie przeważający..

andy 05.12.2005 09:32

Co do Thunderbirda to wszystkie opcje, listy trzyma w folderze z profilem. Dlatego bardzo łatwo jest zrobić kopie zapasową( przekopiować katalog z profilem ). I później np. po reinstalce systemu przywrócenie Thundera do poprzednich ustawień to sprawa 1-2 minutek;)

Co do samego ThunderBirda to wcale nie jest on pusty po zainstalowaniu. Jeżeli chcesz go jednak wzbogacić w pewne opcje odsyłam do tej strony ;)

A jeżeli chodzi o daty wysłania i odebrania to ThunderBird je wyświetla:

http://img225.imageshack.us/img225/6...shot0022av.png

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Jeżeli w TheBat otworzymy emaila i będzie w nim wstawiony obrazek ze stronki www to się on nie wyświetli. Miałem tak instalując wersje 3.
ThunderBird natomiast go wyświetli.

Życze owocnych testów w/w programów.

Pozdrawiam

andrzejj9 04.12.2005 00:47

Cytat:

Napisany przez Smartek
zobacz najpierw wersje 3.x, a jak Ci sie nie spodoba to koniecznie sciagnij 2.x (moim zdaniem o wiele lepsze niz te nowsze..)

Poszukam, bo ta "trójka" rzeczywiście trochę odstrasza..

rosol 04.12.2005 00:41

Ja rowniez polecam TheBata! Super program. U mnie kopie zapasowa poczty (ok. 350MB) robi okolo 3 minut. Polecam ten programik. Odkad przerzucilem sie z Outlook Expressa 2-3 lata temu... uzywam go do tej pory!!

andrzejj9 04.12.2005 00:27

Dzięki, rzeczywiście działa.

Sam już nie wiem z tymi programami. Thunderbird jest niezły, ale naprawdę trzeba wszystkie dodatki instalować, bo "goła" wersja jest bardzo uboga. The Bat z kolei ma tych opcji tak naćpanych, że mimo, że zmiana kilku rzeczy jest na pewno możliwa, to za cholere nie mogę dojść do tego, jak to zrobić... Jeszcze zobaczę jakąś okrojoną wersję, bo na razie ściągnąłem Professional.

A przy okazji już - czy kupując pełną wersję dostaje się jakąś instrukcję obsługi (czy może jest jakiś sensowny help, bo właśnie odinstalowałem i zapomniałem sprawdzić)? Program wygląda w sumie całkiem nieźle i zastanowię się jeszcze nad nim. Tylko sprawdzę jeszcze tą drugą jego wersję.

Smartek 03.12.2005 23:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Zobaczę jeszcze, jak wygląda The Bat.

zobacz najpierw wersje 3.x, a jak Ci sie nie spodoba to koniecznie sciagnij 2.x (moim zdaniem o wiele lepsze niz te nowsze..)

radosio 03.12.2005 22:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Mógłbyś jakiś link podać, bo już szperam w tych rozszerzeniach do TB i nic nie mogę znaleźć..

http://www.pitreck.civ.pl/backup_pl/...-1.4.3-PLK.exe

andrzejj9 03.12.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez Piterniel
MozBacup ;)

Mógłbyś jakiś link podać, bo już szperam w tych rozszerzeniach do TB i nic nie mogę znaleźć..

Swoją drogą program nie jest taki zły, ale trochę za dużo trzeba w nim grzebać, żeby dostosować go do swoich potrzeb. W wersji podstawowej jest po prostu.. zbyt banalny. W sumie to zaleta dla przeciętnego użytkownika, ale dla mnie, jak go otwieram jest.. za pusto ;)

Zobaczę jeszcze, jak wygląda The Bat.

radosio 03.12.2005 21:59

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jeszcze dwa pytania:
b) Czy któryś z tych programów wyświetla czas wysłania i otrzymania wiadomości w głównym oknie programu.

TheBat ma taką opcję a co do Thundrbirda to nie pamietam :)

Piterniel 03.12.2005 21:50

Cytat:

a) czy Thunderbird ma możliwość eksportowania wszelkich ustawień i wiadomości do jednego pliku, jak The Bat (i IM)? (co prawda zaraz raczej się dowiem, bo ściągam i za chwilę będę testował, ale mógłbym tę opcję przegapić)
MozBacup ;)

andrzejj9 03.12.2005 21:35

Jeszcze dwa pytania:

a) czy Thunderbird ma możliwość eksportowania wszelkich ustawień i wiadomości do jednego pliku, jak The Bat (i IM)? (co prawda zaraz raczej się dowiem, bo ściągam i za chwilę będę testował, ale mógłbym tę opcję przegapić)

b) Czy któryś z tych programów wyświetla czas wysłania i otrzymania wiadomości w głównym oknie programu? Mam tak w Barce i muszę przyznać, że to bardzo przydatna dla mnie funkcja (dlatego też z komunikatorów lubię AQQ, który na razie jako jedyny z poznanych przeze mnie ma taką funkcję).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:48.