![]() |
Po 1 - jezeli, to win 98 se instaluje sie jako pierwszy.
Win 98 zajmuje zawsze pierwsze sektory dysku systemowego!!!! Po 2 - wszystkie inne windowsy, linuxy i osy, instaluje sie jako drugi system. Te systemy instaluja swoj boot menager. Pierwszy dysk musi byc na FAT 32, bo win 98, reszta dowolnie. I to by bylo na tyle. Ps: mozna uprawiac kombinatoryke, instalujac 98 na dysku D: E: lub Z: ale sektory startowe zawsze sa na C: :) To tak w skrocie :) |
Sa jeszcze inne sposoby. Mozesz zainstalowac windows 98 na wirtualnym pececie np. za pomoca MS Virtual PC lub VMware.
|
Windowsowe wolne strasznie i wydaje mi się, ze jak skonwertuje patrycje za pomoca PM to nie strace plików, a Windowsowe chyba sformatuje
|
Ja znam w jedn± stronę FAT na NTFS - conwert c:/fs:ntfs nie wiem czy to dziła w drug± stronę?????????????????????????
|
Może być PM ale po co jak mozna to zrobić przy pomocy narzędzi co s± standardowo w XP:
Panel Sterowania -> Narzedzia administracyje -> Menadzer komputera czy jako¶ tak i potem tutaj jest Menadżer dysków. |
Cytat:
|
Do przekonwertowania systemu plików, co by¶ polecił. Partition Magic moze być?
|
Zgadza sie. WIn98 nie dziala na NTFS. Jesli by sie zaglebic dalej to sa jakies programy umozliwiajace przegladanie dyskow ntfs spod win98.
Bez problemu mozesz sformatowac dysk/partycje fat->ntfs i w druga strone tez. |
Instalacja Windowsa 98
JAk w temacie zamierzam zainstalować system Windows 98(bedzie to drugi system operacyjny zainstalowany na komputerze). Problem tkwi w tym, ze korzystam z Windows XP i wszystkie patrycje mam sformatowane w NTFS.
Słyszałem ze Windows 98 nie działa na patrycji NTFS, tylko na FAT - czy to prawda? I czy mozna pozniej spowrotem sformatować FAT do NTFS? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:32. |