Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki procek (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-procek-59347/)

misiek767 02.12.2005 14:12

Jaki procek

Jaki kupić procesor do 1500 zł pentiuma czy amd, a jaką do tego płyte głowną
i z jakim chipsetem. Ostatnio jestem troche zdezorientowany w tej tematyce wiec prosze o pomoc z gory dzieki

demek 02.12.2005 14:32

1500 na plyte i proc czy na sam proc?

REi 02.12.2005 14:54

Wlasnie - plyta i proc czy sam proc i do czego ma on sluzyc?

ro29 02.12.2005 22:58

Witam !
Za 1500 zł to można całego kompa złożyć - jeśli dobrze pamiętam, to nie tak dawno ktoś przedstawiał niezły zestaw w tej cenie ;)

Pozdrawiam
ro29

rafalkam 10.12.2005 15:10

Ja bym radził w tej cenie zakupić Athlona X2 3800 +. Dwa rdzenie, 64 bit, miodziooooooo.

demek 10.12.2005 17:20

juz wole poczekac do nowego roku i kuic pentium seri 9xx bo ma ogromna przewage nad x2

polakT 10.12.2005 17:23

popieram do nowego roku a potem na pentium M przesiadka :D

REi 10.12.2005 17:38

Cytat:

Napisany przez demek
juz wole poczekac do nowego roku i kuic pentium seri 9xx bo ma ogromna przewage nad x2

Jaka przewage?

_bakupl_ 10.12.2005 17:39

X2 to niedoruba coś ala SLi nVidi względem Crossfire ATI :)

REi 10.12.2005 17:45

Ciekawe pierwsze slysze, szczegolnie ze to narazie najwydajniejsze procesory do komputerow pc i w kazdym tescie na 2 jadra zostawiaja intela daleko w tyle. Tu przetlumaczony cytat z jednego z serwisow odnosnie Pentiumow z serii 9xx:
"Niestety dopiero najnowsza seria pentiuma (mowa o 9xx) bedzie jakakolwiek konkurencja dla amd x2"

"zmniejszyli zuzycie pradu ktore jednak nadla jest wyzsze niz w procesorach AMD" - ale postep ja piernicze
"2 rdzenie po 3,8ghz" - omg... amd X2 5000+ w drodze i co z tego?

Gdzie tu przewaga?

PS. w pierwszej polowie 2006 roku wchodzi kolejna generacja peocesorow AMD X2... i co z tego? nie mowimy o przyszlosci a o terazniejszosci. poczekacie do konca roku i kupicie Intela, 2 miechy pozniej wyjdzie wydajniejszy X2 za nizsza cene - i co wtedy? Znowu bedziecie wychwalac intela za FSB? Nic z tego bo nowy amd ma miec wyzsze FSB. No to moze ze filmy koduje szybciej? Znowu pomylka. Gdzie wy widzicie ta przwage?

demek 10.12.2005 18:02

jak pisalem kilka razy, widzialem w akcji i x2 i 8xx poza 840 ee i nie wiem kto sobie wymyslil ze x2 jest taki wspanialy....fakt nie jest zly ale po 1 jest drozszy od intela i po drugie wcale nie jest jakos rewelacyjnie boski zeby go tak wychwalac bo wcale duzo z intelem nie wygrywa (poza grami) a w niektorych rzeczach jest gorszy
nie licz na spadek cen x2 od amd bo gdyby mialy spasc to by dawno spadly
x2 5000+ to narazie marzenie i szybko go nie bedzie w przeciwienstwwie do serii 9xx ktora bedzie mozna kupic juz od stycznia
pozatym amd mowi ze najwczesniej w drugiej a nie pierwszej polowie roku MOGA sie juz pojawic ale to nic pewnego

REi 10.12.2005 18:07

Cytat:

Napisany przez demek
jak pisalem kilka razy, widzialem w akcji i x2 i 8xx poza 840 ee i nie wiem kto sobie wymyslil ze x2 jest taki wspanialy....fakt nie jest zly ale po 1 jest drozszy od intela i po drugie wcale nie jest jakos rewelacyjnie boski zeby go tak wychwalac bo wcale duzo z intelem nie wygrywa (poza grami) a w niektorych rzeczach jest gorszy
nie licz na spadek cen x2 od amd bo gdyby mialy spasc to by dawno spadly
x2 5000+ to narazie marzenie i szybko go nie bedzie w przeciwienstwwie do serii 9xx ktora bedzie mozna kupic juz od stycznia
pozatym amd mowi ze najwczesniej w drugiej a nie pierwszej polowie roku MOGA sie juz pojawic ale to nic pewnego

Przyznaj sie ze nie widziales w zyciu X2 w akcji... kazdy wie ze w grach zostaje on w tyle bo aktualne gry.... Uzywaja tylko 1 rdzenia! Natomiast w kodowaniu na 2 rdzenie AMD wyprzedza najmocniejszego intela o 20~40%

X2 5000+ poczatek 2006 - tak samo jak intel! nowa generacja AMD - pierwsza polowa 2006. Jak chcesz porownywac to poruwnuj Procesory swojej generacji a nie procesor z nowej lini (Intel 9xx) z aktualna technologia (wspolczesne X2) ok?

PS. poczekamy zobaczymy - jak Intell okaze sie szybszy od nowych AMD (mowie oczywiscie o podziale na przedzial cenowy) to przyznam racje.

demek 10.12.2005 18:22

chyba mnie nie zrozumiales
porownalem x2 3800 do 820'ki ze przewage ma amd
20-40 % (buahahahaha) 20-40 to moze byc ale przy 4800+ w porownaniu do 820 a nie 3800 vs 820
albo na podkreconym w stosunku do niepodkreconego....
no i bylbym zapomnail o gwozdziu programu
wez zobacz na rekordy w benchmarkach do kogo naleza w wiekszosci rzeczy (pomijajac 3dmark 03 i 05 bo tam rzadzi sli a jak wiemy sli pod intela nie jest rewelacja)
super pi - intel
cinebench - intel
3d mark 01 - intel + 7800gtx
3d mark 03,05 - amd + 2x 7800gtx
wymieniac dalej?
i tak oto twoje najlepsze na swiecie amd dostaje po dupie az niemilo ci na to patrzec
a zeby nie byc goloslownym
rekord intela
http://www.xtremesystems.org/forums/...chmentid=39815
rekord amd
http://img502.imageshack.us/img502/8...pi16mwr8qm.jpg
wiesz jak jednym slowem to okreslic? pogrom

REi 10.12.2005 20:17

Wybacz pomylilem wynik z Sandra CPU benchmark gdzie roznica wynosi ponad 22%
Nie chodzi mi o podkrecanie chodzi mi caly czas o to ze jezeli aplikacja jest dostosowana do 2 rdzeniow to na AMD po prostu bedzie chodzic lepiej. Wierze rowniez ze nowe pentiumy beda dobrymi procesorami ale nie zmienia to faktu ze napewno nastapi odpowiedz od strony AMD i raz amd bedzie gora raz intel tak jak to bylo niegdys.

kodziu 10.12.2005 20:22

Pozwólcie że się wtrące ;)

Demek niby masz rację i dowody bo jednak screeny coś mówią. Ale tylko nieliczna cześć procków intela się dobrze kręci, a do tego dochodzi jeszcze temperatura i oczywiście cena całej maszyny. Za tą samą kwote u intela masz o wiele lepszy zestaw amd i nie mówie tu tylko o bardziej atrakcyjnej ofercie płyt głownych ale również o cenie samych procesorów.

Ale najważniejszy w tym wszystkim jest fakt że większośc userów procków amd bez problemu może je podkręcić o naprawdę spore wartości w przeciwieństwie do samego intela.

Za to najbardziej intrygującym faktem jest to że procki amd mają o blisko 1/3 mniej mhz a biją swoje odpowiedniki (oczywiście chodzi mi tu o konkurencję) pod każdym względem oprócz kodowania wideo... :|

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:45.