![]() |
TV 29" 100Hz
Witam.
jak w temacie, jaki TV możecie polecić warynki 29" i 100Hz, z ceną chciałbym się zamknąć w 2000zł... I jeszcze jakie funkcje są warte uwagi, a jakie można sobie odpuścić. |
za 2000 to można spokojnie 32" kupic :)
ja bym brał to http://www.agdrtv.com/telewizory/pan...x_29_pm_11.php kumpel ma, obraz ze zwykłej anteny-siatkówki jak marzenie. |
Hmm, osobiscie mam telewizor Panasonic'a 29" 50 Hz TX-29PN1P kupiony we wrzesniu za 999 zl ;)
Zobacz te modele 100 Hz: Panasonic TX-29PM11P, Panasonic TX-29PS12P |
Cytat:
|
jesli jestes gdzies blisko Makro - to jest fajny szajsung z Pipem z wbudowanymi dwoma niezaleznymi tunerami. Reszta tak jak u reszty -stereo, stop klatka, korektory glosu. Jedyna wada to masa- 40kg, ale reszta tez tyle wazy( oczywiscie 100Hz)> moze byc, bo mam
|
Moi starzy kupili ostatnio 29" LG 100Hz - całkiem nieźle odbiera... rzeczywiście 100Hz mają tę wadę, że obraz nie jest do końca ostry... ale z drugiej strony mi się to podoba - wkurzało mnie jak na jasnych elementach 'migał' mi obraz.
Sam mam 100Hz 32" Panasonica, ale nie polecam, po roku siadł, musiałem wysyłać do W-wy do Panasonica, bo nikt nie był w stanie go naprawić... niestety wadą 100Hz jest też to, jak mi powiedziano, że jest cholernie czuły na skoki napięcia... |
@siwyyy posłuchaj. Kup co chcesz byle made in japan. A powiem Ci, że mimo zalewu naszego rynku różnym sprzetem rtv to nie latwo jest cos kupić z kraju kwitnącej wisni. Daj sobie spokuj z sajsungami, filipsikami, eldżikami i inną szmira. Jesli już to Sony, Panasonic ale pamietaj mejdindżapan.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
co do 100Hz to jak dla mnie nie ma żadnego porównania do 50Hz WSZYSTKIE 50Hz dla mnie migoczą i tyle, 100Hz musi mieć bajer zapobiegający smużeniu przy szybkim ruchu kontrastowego obiektu przez ekran (piłka na tle trawy) |
Eeeby
http://www.eeeby.pl/?q=29PM11P ja bym tu poszukal.
|
Cytat:
Osobiscie ogladalem 2 dni na tym sprzecie POLECAM Samsung WS-32Z308P SLIM tylko 40 cm |
Cytat:
Gdy znaczek porusza sie, swiadczy to o tym, ze porusza sie caly obraz (tylko, ze na znaczku da sie to latwo zaobserwowac), a to z kolei swiadczy o niewydolnosci napieciowej urzadzenia. W skrocie taki tv ma wmontowane bardzo niskiej wydajnosci/pojemnosci uklady zasilania (kondensatory, transformatory, etc), co sprawia, ze jego podzespoly pracuja od pierwszego dnia "na maksimum swoich mozliwosci". Jesli ktos nie wiedzialby co to oznacza, proponuje nowozakupionym samochodem jezdzic od poczatku na obrotach 4500-5500 obrotow (bo po co mniej, jak mozna wiecej, prawda?), i zobaczyc ile taki silnik wytrzyma. Akurat napisze o Sony, poniewaz tak zszokowany dawno nie bylem. W jednym ze sklepor rtv ogladalem tv 29''. TV Sony za 1800zl mial takie "pompowanie obrazu" jakiego nie mial nawet stojacy troche dalej ELEMIS i PROVISION za 900zl mniej. Wyraznie bylo widac, ze caly obraz sie poruszal, chodzil jak poduszka. Natomiast 2 pozostale Sony 29'' mialy "pompowanie" na poziomie wlasnie Elemisa i Provision (jeden Sony byl za 1499zl a drugi za 2799zl!). Teraz dla kontrastu: szukam TV, poniewaz moj obecny Sony 25'' zaczyna gubic kolory (kwestia elektroniki, bo gubi je dynamicznie). Ow Sony ma 16 lat prawie bezawaryjnej pracy (pamietam ze raz byl w serwisie), kineskop walcowaty (nie okragly) Trinitron (najlepszy jaki wtedy byl dostepny), stereo, telegazete, hyperband i inne funkcje przewyzszajace wspolczesne proste telewizory, bardzo ostre kolory, i zadnego efektu pompowania - znaczek ani drgnie. Oczywiscie Made in Japan. Ale jaki z tego wniosek? Cokolwiek dzisiaj mozna kupic, bedzie gorsze od mojego 16 letniego Sony. W takim razie czy wtedy nie potrafili robic telewizorow, czy teraz? Patrzac na efekt pompowania (co jest moim pierwszym kryterium wyboru: odpada/do rozważenia), zdecydowanie dzisiejsze sa beznadziejne. W kwestii pompowania ekranu (niewydolnosci napieciowej) Sony bylo szokujace, ale nie jest jedyne. Kolejnosc beznadziejnosci z moich obserwacji uklada sie mniej wiecej tak: Sony, Grundig, niektore Philipsy, koreance (LG, Samsung), Panasonic, niektore modele Thomson. Niektore Philipsy maja stabilny obraz, wiekszosc Thomsonow takze. Marek Daewoo, Elemis, Telestar i podobnych nie bralem pod uwage. Zeby niektorym uzmyslowic o czym tu mowa, zamieszczam program do testowania monitorow. Sprawdzcie u siebie (na kineskopowych), przycisk trzeci (zaraz przed WWW), chodzi o zmieniajace sie kolory: czarny z bialym. Klikniecie lewym przyciskiem myszy zmienia tryb z "pol ekranu" na "caly ekran". Obraz zmienia sie dynamicznie, a obserwacji dokonuje sie patrzac na biala zewnetrzna ramke blisko krawedzi monitora. Jesli sie porusza, jest to efekt pompowania. U mnie ramka ani drgnie. http://maciej.dmkproject.net/pliki/nokiatest.exe |
Naaiemnych anten sklepy RTV sie wystrzegaja bo slaby sygnaly ...... roznie z tym bywa .
wiec tunera nie ma jak sprawdzic -pozostaje w domu Przewaznie leci jakis programik z tunera CYFROWEFO a jak wiadomo omija to tor TUNERA jakie takie wrazenia mozna miec kupujac w poniedzialek gdzy TV POLONIA konserwuje nadajnik i mozna luknac plansze obrazu kontrolnego no mozna by sie zabawic z podlancznie sygnalu przez RF/OUT zawsze mozna zabrac plytke(DVD) z plansza kontrolna i podlaczy DVD i juz cos mozna powiedzie o danym MODELU odbiornika TV (a konktetnie o jego KINESKOPIE) a nie kiedy wieksze problemy sprawia TUNER TV. |
Po przeczytaniu tych postów i wielu inych z histori tego forum i nie tylko, dochodze do wniosku że jak TV to tylko panasonic... Ale to moje zdanie
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:16. |