![]() |
Jak usunac wybor Windows'ow ??
Witam!
Mialem 2 dyski twarde i zainstalowalem na jednym WinXP a na drugim Win2000. Po wlaczeniu kompa mialem do wyboru ktorego Win'a chce odpalic. Jeden z dyskow sprzedalem i teraz mam tylko jednego Windowsa (XP) ale niestety wybor Windows'ow po wlaczeniu kompa zostal. Jak mam sie go pozbyc?? |
Prawym mychy na Mój komputer -> Właściwości -> Zaawansowane -> "uruchamianie i odzyskiwnie" - chyba tak to się nazywa...
i wywal linijkę, gdzie widzisz "windows 2000"... ew. poczytaj o pliku boot.ini - używaj google chłopie! ;) |
odpal z dyskietki startowej na win98 i wpisz
Kod:
fdisk /mbr |
ustaw w tym co podaje Kristoferros czas wyboru systemu ustawic na 0s i po problemie - tylko ze ten twoj musi byc wtedy domyslnie wybrany,
ewentualnie odpal plyte instalacyjna windowsa i wklep fixmbr ;) |
Otwórz plik C:\boot.ini i wykasuj taki wpis:
Cytat:
|
wejdz w :
start > uruchom , wpisz msconfig, enter zakladka Boot.ini przycisk: "Sprawdz wszystkie sciezki rozruchu" i koniec.., jak widac sposob jest wiele :taktak: pozdro ;) |
jak masz tylko win xp
to ppm>>mój komp>>zaawansowane>>uruchamianie i odzyskiwanie i EDYTUJ plik autostartu i na wyglądać tak [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:50. |