![]() |
[*] Komik Richard Pryor nie żyje [*]
Niestety kolejny aktor odchodzi z tego swiata :(
http://gfx.filmweb.pl/p/45814/po.119292.jpg W wieku 65 lat na atak serca zmarł popularny komik Richard Pryor, gwiazda takich przebojów jak "Miliony Brewstera", "Czyste szaleństwo", czy "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem". W latach 80. był jednym z najlepiej zarabiających aktorów na świecie. Za pięcioletni kontrakt podpisany w 1983 roku ze studiem Columbia Pictures otrzymał zawrotną jak na owe czasy sumę 40 milionów dolarów. Karierę rozpoczynał jako komik estradowy. W swoich monologach komentował i wyśmiewał otaczającą go rzeczywistość krytykując między innymi przejawy rasizmu. Jego występy nie pozostały bez wpływu na wiele współczesnych gwiazd komedii. Do inspiracji twórczością Pryora przyznają się m.in.: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Damon Wayans i Robin Williams. W 1986 roku lekarze stwierdzili, iż komik cierpi na Stwardnienie Rozsiane. Jeszcze przez kilka lat kontynuował aktywnie karierę filmową aż do momentu, kiedy choroba przykuła go do wózka inwalidzkiego. W 1995 roku w jednym z odcinków serialu "Szpital Dobrej Nadziei" wcielił się w postać pacjenta cierpiącego na Stwardnienie Rozsiane. Kreacja ta przyniosła mu nominację do nagrody Emmy. Ostatnią rolę Richard Pryor zagrał w 1997 roku w filmie Davida Lyncha "Zagubiona autostrada". źródłó: filmweb.pl :( :( :( :( [*] |
[']
|
:([*]
|
['] :'(
|
"Spieszmy się kochać ludzi - tak szybko odchodzą ..."
[i] ro29 |
Kojarze go wlasnie u Lyncha - dobra rola. Lacze sie w smutku...
|
[*] :(
Pamietam go z filmu "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem"... Jeden z ulubionych filmow... :( |
genialny komik[*]
|
[*] [`]
|
[*]...
|
[']
|
Cytat:
Lubiłem tego aktora, szkoda . [i] |
nikt nie wspomniał o jednym...
On to zrobił na własne życzenie, brał niesamowite ilości koksu, sam się przyznał że zesłał na siebie śmierć przez pieniądze. Przestrzegał młodych gwiazdorów przed pieniędzmi i wolnym czasem przez co masz głupie pomysły, mówił to w wywiadzie bedac juz ciezko schorowany, ledwo gadał. Tak to jest jak masz kasę i palma odbija. Dobrze, że miał tego świadomość. Gośc brał tyle koksu, że mu uszami wylatywał. Super aktor był i respekta do niego zawsze miałem. |
[*]...
|
[*] szkoda...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:09. |