![]() |
poradził sobie pan z tą nawigacja? bo mam ten sam problem jak tak to prosze o odpowiedz w jaki sposób
|
Czy ktos mi moze pomoc w przegraniu tej plyty ??
|
Mapa GPS do nawigacji-nie moge przegrac
Posiadam czytnik carminat chcialem przegrac do niego plyte z mapa gps. Plyta ktora mam przegrac zajmuje 21.8 MB i nagrane sa na niej nastepujace pliki:
ABSTRACT BIBLIOGR carindb CARINET COPYRIGH. Nagrywalem juz nero i alcoholem 120% i nic. Nagrywalem na plycie TDK i szybkosc 8x. Nagrywarka jaka nagrywane byly te plyty to ASUS CRW-5232AS.Czytnik jest sprawdzony na oryginalnie wytloczonej plycie wiec jest w 100% sprawny.Prosze o pomoc!!! |
Nagralem ta plyte na nosniku TDK z szybkoscia 8x tylko zapomnialem i nagralem w formacie RAW SAO czy to ma wplyw na to ze dalej czytnik nie czyta tej plyty ?? No i sprawdzilem czytnik na oryginalnej tloczonej plytce i wszystko dziala ok wiec czytnik jest dobry. Nagrac ja jeszcze raz w formacie RAW DAO czy to nic nie pomoze i trzeba kupic tloczona plytke z mapa ??
|
Sprawdź najpierw na jakiejś oryginalnej płycie, a grzebać w czytniku nie radzę bo wcale nie to musi być przyczyną. Najlepiej idź do kogos kto Ci to sprzedał albo innej osoby znającej sie na tym, żeby rozwiazać problem i w szelkie wątpliwości.
Narazie nie widzę dalszego sensu w kontynuowaniu tego topic'u. |
Nom zgadza sie :( nie wiem jeszcze bo nie mam kabla laczacego czytnik z monitorem ale nawet bez niego czytnik powinien przyjac plyte i zaczas ja normlanie czytac. Bede musial probowac jak nie to oddam koledze to wyczysci soczewke jak to dalej nie podzaiala to bede reklamowal ten czytnik.
|
1) Edytuj swoje posty a nie pisz 1 pod 2-gim !
2) Zdarzają się stare czytniki NAVI, które nie czytają wszystkich płyt, albo nawet nowsze gdy mają zakurzone soczewki. Wogóle nawigacje Philips/VDO są dosć awaryjne. Pytanie najważniejsze: CZY WOGÓLE TWOJA NAWIGACJA JEST SPRAWNA ? Bo z tego co piszesz, to testowałeś tylko na jednej płycie, którą w dodatku wywala, więc pewnie sam nie wiesz :\ |
Nagralem jedna plytke Verbatim normlanie nero ale 24x wiec to moze byc powod ze czytnik kilka razy j probuje zaczytac ale po chwili zatrzymuje i tak kilka razy. Na koncu plyta sama wyskakuje z czytnika. Oby czytnik nie byl zepsuty bo wtedy bede mial problem :( Jutro bede probowal nagrac ta plytke tak jak mi powiedziales :) moze sie uda. Ale ja slyszalem ze nie ma czzytnikow ktore by czytaly tylko tloczone plyty czy to nie jest prawda ??
|
Jutro nagram bo dzisiaj nie mam takiej plytki. Dzieki za to :) A zdarzaja sie czytniki ktore czytaja tylko tloczone plytki ?? Bo ja na tym swoim jeszcze innej nie sprawdzalem tylko ta jedna ktora po chwili wysuwal z czytnika.
|
Cytat:
ISO to format piku obrazu a RAW to tryb odczytu - czyli 2 różne bajki. Chodziło mi o to z pytaniem czy sprawdzałeś kiedykolwiek CD-R, bo jak czytnik jest stary albo zakurzona soczewka to moze czytać tylko tłoczone... Uruchom przykładowo Alcohol: Wybierz opcje jak na obrazku poniżej... [ Wybierz DALEJ i obraz zapisz w formacie MDS. Potem wypalasz z takimi opcjami. JAk nie będzie działać to albo cos partolisz albo Twój czytnik navi nie daje rady. |
Czyli jakim programem jest najlepiej zrobic obraz plyty w trybie Raw bo ja zawsze robie w ISO?? A co do plyt CD-R to sam nie wiem jakie czyta jest to Carminat 22SY586/62. Nigdy nie robilem obrazu w trybie Raw i nie wiem jak to zrobic czy mozesz mi dokladnie wytlumaczyc ??
|
Cytat:
Każda nagrywarka z przyzwoitą jakością zapisu sobie z tym poradzi ( te stare z zakurzonymi soczewkami gorzej :) ) Teraz zrób obraz w trybie RAW ! W trybie DAO RAW wypal. Nagraj 8X na TDK i powinno być OK. Zauważyłem, że navi nie lubią niektórych płyt dlatego czasem warto spróbować na innym nośniku. Z własnego doświadczenia wiem, że każde navi 'trawi' TDK. ;) A Twoja nawigacja wogóle czyta płyty CD-R ? (bo RW oczywiście żadna nie czyta) |
Ad.
1)Normalnie przegrac alcoholem 120% czy wybrac jakies opcje ?? 2)Moja nagrywarka to Asus CRW-5232AS jesli to cos wniesie do naszej dyskusji. 3)A jaka predkoscia nagrac ta plytke bo ja nagralem jakas x24 chyba troche za duzo ?? 4)A moze cloneCD i wolne nagrywanie na TDK cos mi da ?? Prosze o odpowiedz |
Nawigacja to wredna rzecz...
1) zobacz programem Alcohol 120% 2) zmień nośnik na inny (jak wspomniałem TDK się sprawdzają) 3) zmień prędkość zapisu - z jaką nagrywałeś ? -edit- z ciekawości też sprawdziłem swoją płytkę przez clonyXXL ale te 5 czaszek nic nie oznacza !! bo wykrywa BRAK/NIEZNANE ZABEZPIECZENIE Zarówno kopia zapasowa mapy Polski czy zagranicznych map działa bezproblemowo. |
Ta płyta ma chodzić na carminat 22SY586/62 a jak biore na wlasciwosci plyty to ma ona jedyne 21 MB A-ray scaner nic nie wykrywa nie wiem dlaczego tak sie dzieje ?? POMOCY !!!
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:03. |