Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak posługiwac sie płyta CD - RW? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-poslugiwac-sie-plyta-cd-rw-5977/)

PiOTERS 08.02.2002 10:31

Jak posługiwac sie płyta CD - RW?

Jak w temacie!

Dzieki z góry.

Bimi 08.02.2002 12:05

1. Przynosisz do domu
2. Rozpakowujesz
3. Wkładasz do napędu CDR
4. Nagrywasz
5. Wyciagsz
6. Używasz dowolną ilość razy
7. Wkładasz do napędu CDR
8. Kasujesz
9. Skaczesz do punktu 4

Wystarczająco dokładnie?

PiOTERS 08.02.2002 12:55

Widac ze nie zaskoczyłes o co mi chodzi!

Płyty cd-rw nagrywa sie inaczej niz zwykle plyty.

Czy tzeba zamykac sesje , czy nie,?
Czy mozna jej uzywac jako np dodatkowego hdd?

Gdzies o tym czytalem w internecie dos dawno zanim kupilem nagrywarke.

Jakiego programu uzyc, czy moze byc to np Windows Commmadner?

bgn 08.02.2002 13:20

no to pora znowu poczytac.Idz na cdrinfo, ze by daleko nie szukac i poczytaj wszystko o nagrywaniu pakietowym.
Wtedy mozna zeczywiscie traktowac to jako quasi mini HDD,

Marcel 08.02.2002 13:35

Na CD RW mozesz nagrywac multisesje ora pojedyncza sesje. To wlasnie dzieki wielokrotnosci zapisu CD RW jest takim "przenosnym twardym dyskiem".

Bimi 08.02.2002 14:28

Cytat:

PiOTERS (08-02-2002 12:55):
Widac ze nie zaskoczyłes o co mi chodzi!

Płyty cd-rw nagrywa sie inaczej niz zwykle plyty.

Czy tzeba zamykac sesje , czy nie,?
Czy mozna jej uzywac jako np dodatkowego hdd?

Gdzies o tym czytalem w internecie dos dawno zanim kupilem nagrywarke.

Jakiego programu uzyc, czy moze byc to np Windows Commmadner?
Być może o czymś nie wiem, ale dla mnie jednyną rzeczą, która różni płyty CD-R od CD-RW jest to, że te drugie można skasować. Kasujesz całość - nie możesz skasować np. tylko jednego pliku czy jednej ścieżki.
Oczywiście do nagrania RW używa sie innej technologii (czy też metody) zapisu, ale to jest już przeźroczyste dla zwykłego, szarego użytkownika programu do nagrywania.

Reasumując: z RW masz identyczne możliwości co z R (możesz nawet robic overburning), z tą niewielką różnicą, że płytke możesz przywrócić do pierwotnej postaci poprzez skasowanie całej jej zawartości.

Jeśli coś pokręciłem przez niewiedzę, to proszę o poprawienie mnie.

Zetoxa 08.02.2002 14:48

Bzdura, nie musisz kasować całej płyty !!!
można pojedyncze pliki, katalogi, dokładnie tak jak na HDD, z tą tylko różnicą, że od tego nie przybywa ci miejsca wolnego na płycie (każde takie kasowanie i dogrywanie jest kolejną sesją w ramach niezamykanych oczywiście multisesji), co innego nagrywanie pakietowe, tu po skasowaniu odzyskujesz wolne miejsce na płycie.

Bimi 08.02.2002 16:43

Cytat:

Zetoxa (08-02-2002 14:48):
Bzdura, nie musisz kasować całej płyty !!!
można pojedyncze pliki, katalogi, dokładnie tak jak na HDD, z tą tylko różnicą, że od tego nie przybywa ci miejsca wolnego na płycie (każde takie kasowanie i dogrywanie jest kolejną sesją w ramach niezamykanych oczywiście multisesji), co innego nagrywanie pakietowe, tu po skasowaniu odzyskujesz wolne miejsce na płycie.
Co do kasowania bez zwalniania miejsca, to tak można nawet na CD-R, więc ja osobiście nie uważam tego za kasowanie, a jedynie "zamazywanie". Taka subtelna różnica :)

Natomiast o tym motywie z nagrywaniem pakietowym to nie wiedziałem. Sorry, więc za to. A tak przy okazji, czy ktoś tego w ogóle używa?

niceboy 09.02.2002 18:45

używa i to nawet... nierzadko :))

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:57.