![]() |
Jak posługiwac sie płyta CD - RW?
Jak w temacie!
Dzieki z góry. |
1. Przynosisz do domu
2. Rozpakowujesz 3. Wkładasz do napędu CDR 4. Nagrywasz 5. Wyciagsz 6. Używasz dowolną ilość razy 7. Wkładasz do napędu CDR 8. Kasujesz 9. Skaczesz do punktu 4 Wystarczająco dokładnie? |
Widac ze nie zaskoczyłes o co mi chodzi!
Płyty cd-rw nagrywa sie inaczej niz zwykle plyty. Czy tzeba zamykac sesje , czy nie,? Czy mozna jej uzywac jako np dodatkowego hdd? Gdzies o tym czytalem w internecie dos dawno zanim kupilem nagrywarke. Jakiego programu uzyc, czy moze byc to np Windows Commmadner? |
no to pora znowu poczytac.Idz na cdrinfo, ze by daleko nie szukac i poczytaj wszystko o nagrywaniu pakietowym.
Wtedy mozna zeczywiscie traktowac to jako quasi mini HDD, |
Na CD RW mozesz nagrywac multisesje ora pojedyncza sesje. To wlasnie dzieki wielokrotnosci zapisu CD RW jest takim "przenosnym twardym dyskiem".
|
Cytat:
Oczywiście do nagrania RW używa sie innej technologii (czy też metody) zapisu, ale to jest już przeźroczyste dla zwykłego, szarego użytkownika programu do nagrywania. Reasumując: z RW masz identyczne możliwości co z R (możesz nawet robic overburning), z tą niewielką różnicą, że płytke możesz przywrócić do pierwotnej postaci poprzez skasowanie całej jej zawartości. Jeśli coś pokręciłem przez niewiedzę, to proszę o poprawienie mnie. |
Bzdura, nie musisz kasować całej płyty !!!
można pojedyncze pliki, katalogi, dokładnie tak jak na HDD, z tą tylko różnicą, że od tego nie przybywa ci miejsca wolnego na płycie (każde takie kasowanie i dogrywanie jest kolejną sesją w ramach niezamykanych oczywiście multisesji), co innego nagrywanie pakietowe, tu po skasowaniu odzyskujesz wolne miejsce na płycie. |
Cytat:
Natomiast o tym motywie z nagrywaniem pakietowym to nie wiedziałem. Sorry, więc za to. A tak przy okazji, czy ktoś tego w ogóle używa? |
używa i to nawet... nierzadko :))
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:57. |