![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
UPS... własnie zajrzałem do zasobów wszechmocnej sieci i przejrzałem na oczy ... Twoje mobo obsługuje napędy tylko do udma4 czyli ATA 66 - teraz już wiem skąd problemy z HDD - szkoda że na wstępie nie wspomniałeś ;) W związku z tym jakby nie patrzeć jest płytą nie pierwszej już świeżości z kombinacją mostków: AMD + VIA (miałem kiedyś takie DFI ale ją szlag trafił) zastanawiam się czy dobrym pomysłem jest instalacja najnowszego pakietu VIA - wszystkich sterów i tak chyba nie wybierasz? Cytat:
tym bardziej jeśli na jednym z kanałów jest ok! :smutny: |
Cytat:
Odbiegamy od tematu nagrywarek i to znacznie. Jak juz pisalem moja plyta nie dogaduje sie z via przy wlaczonym udma jesli dysk zglasza udma 5. Specjalnym softem zmodyfikowalem dysk tak ze pracuje w udma 4 co pasi systemowi, plycie, via oraz innym urzadzeniom na kazdym z kanalow. TEAC rzecz jasna pracowal w udma 2 ale rozmawiamy przeciez o liteonie ktory domyslnie chodzi w udma 4. |
Może się mylę ale chyba nie jest wszystko w porządku jeśli dysk pracuje u Ciebie w trybie udma 4, chyba że nie jest to dysk ATA 100 (udma 5) o ATA 133 nie wspomnę (udma 6).
Nagrywarka CDRW też pracowała w trybie udma 4 ??? |
Cytat:
Problem nie lezy bezposrednio w systemie skoro inne urzadzenia moga pracowac a liteon robi problemy. |
Hmm...
A to zaczyna być już nieciekawie - HDD w trybie U-DMA 4 to całkiem do d... Z tego co piszesz to powyżej udma 4 nic nie pracuje i to tylko na podstawowym kanale, na pomocniczym kończy się na udma 2 - chyba dobrze zrozumiałem? Według mnie jest to problem sterowników - może cały pakiet Via daje po tyłku a dodatkowo ostro wżarł się w systemowy rejestr? Zakładam oczywiście poprawność zworek i połączeń - chyba nic Ci nie pozostaje jak postawić system na nowo, zrobić sobie jakiś obraz Ghostem (czystego systemu) i dopiero wtedy bawić się w kolejne instalowanie sterowników. Tak na marginesie miałem bardzo złe doświadczenia z VIA i stronie od płyt głównych opartych na tych chipsetach - mam nadzieję że Ty nie będziesz miał takich doświadczeń. ;) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Jeżeli pracuje poprawnie na jednym z kanałow to musi też pracować na innym. Napewno jest sprawna - rzeczywiście problemem mogą być stery kontrolera IDE - spróbuj je usunąc jak proponuje @madmax2 - rozumiem ze teraz masz stery Via z pakietu 4in1 - pozwól sysytemowi zainstalować swoje. ;) Ps. Zapomniałem zapytać jaką masz taśmę - 40-stka czyt 80-tka? Litek pracuje jeśli się nie mylę w trybie Ultra-DMA 4 czyli taśma 40-sto żyłowa nie jest dobrym rozwiązaniem ... myślę że to może być przyczyna Twojego problemu. Piszesz że taśma jest "firmowa", jeżeli tak nazywasz taśmę dołaczaną do płyty głównej to z reguły ta druga to właśnie 40-stka, a napędy CDRW będą pracowały na niej poprawnie - Ultra-DMA 2. |
Nagrywa na wszystkim, dobrze Benq DW 1640.
Litka ja już kiedyś miałem. LDW 451S przerabiany na SOHW 832S. Palił wyśmienicie, ale na markowych płytach. Zdecydowanie nie wychodził mu zapis na Mediastore, Hawkach, Omegach itp. To zresztą znana przypadłość wszystkich nagrywarek DVD LiteOna, chociaż 1635S to znaczący postęp w stosuku do poprzednich modeli. Przeglądałem test tego napędu na cdfreaks, gdzie nagrywali na szerokiej gamie nośników. W wiekszości wypadków jakość nagranych płyt była bardzo dobra. No coż sam sie przekonasz :piwo: Narka. P.S. Posłałem Ci wiadomość na priva. |
Cytat:
|
Popróbuj z usunięciem kontrolera IDE. Może to podziała mobilizująco na Litka.
Jeżeli jednak teraz chodzi dobrze to nie ma sensu kombinować. Cieszę się, że Ci się udało. Z nagrywarkami tak to już bywa, że czasem kapryszą. Kiedyś czytałem post gościa, który miał spięte dwie nagrywarki na jednej taśmie. Jedna chodziła, a druga nie. Dopiero kiedy odpiął jedną i wyciągnął z kompa, wszystko zaczęło działać bez zarzutu. Z kolei znajomy mówił mi, że spotkał się z tym, że nagrywarka nie chciała działać, bo była spięta z HDD. Dopiero na drugim kanale, podłączona samodzielnie chodziła. P.S. Do Litka używaj tylko dobrych płytek np. Verbatim, TDK, Sony. Ten typ lubi dobre nośniki. Jak będziesz je stosował to unikniesz kłopotów z odtwarzaniem płyt w napędach stacjonarnych, albo innych komputerach. |
Uporalem sie z problemem. Otoz jak widac Liteon nie jest zbyt wymyslnym sprzetem i musi miec swoje kaprysy. Wstalo dopiero jak go zapialem w ukladzie slave na jednej tasmie z dyskiem twardym. Moim zdaniem to obled bo TEAC'a moglem uzywac doslownie jak chcialem i zawsze chodzil poprawnie w kazdej konfiguracji. Ostatnio tez podpinalem Samsunga i dwa modele LG i tez bez klopotu.
Niniejszym oglaszam EOT chyba ze ktos madry podpowie mi jak zmusic gada do pracy na osobnym kanale IDE. |
Sorki żle odczytałem Twojego posta.
Proponuję jeszcze sprawdzić ustawienia w biosie i na wszelki wypadek taśmę też( to, że nowa nie znaczy, że nieuszkodzona). Czasami się zdarza, że masz ustawiony transfer na auto, a nie ręcznie na UDMA i dzieją się takie rzeczy (Ja tak bynajmniej miałem). Spróbuj też w menedżerze urządzeń usunąć kanał IDE, na którym masz palnik i pozwolić systemowi wykryć i zainstalować jeszcze raz. Jeżeli to nie pomoże to mi się wydaje, że chyba reinstalka OS Cię czeka. Być moze popaprało coś się w sterownikach IDE. U mnie wyskoczyło coś podobnego, po zainstalowaniu zbyt wielu programów do nagrywania. |
Cytat:
Cytat:
|
Przepnij Liteona na inna taśmę i ustaw na master. Spróbuj spiąć razem z nagrywarką TECA, a nie HDD.
Jak dalej będzie kaprysić zostaw Litka samego na taśmie i wtedy spróbuj włączyć DMA. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:13. |