![]() |
Dodawanie RAM'u - czy cos trzeba zmieniać w biosie?
witam
mam takie pytanko: Mam w kompie 512 RAM'u dokupiłem drugą kośc też 512 i chciałem zapytać czy po dołożeniu dodatkowej kości trzeba bedzie coś zmieniać w biosie? czy pozostawić tak jak jest? Płyta główna to: Asus A7V600. |
Powino samo wykryć, bez żadnych kombinacji w biosie. No chyba że nie wykrywa to trzeba by coś pokombinować :)
|
Cytat:
|
Lepiej w jednej czy w dwóch kościach
Mam jeszcze pytanko czy ma znaczenie jeśli RAM będzie w jednej kości czy np. w dwóch? Które rozwiązanie jest lepsze??
|
Cytat:
Powiedzmy, że masz pamięci z magistralą 266Mhz to na płycie z dual channel i dwiema kostkami będzie taka wydajność: 2 x 266Mhz = 5,2GB/s Na płycie bez dual channel: 2 x 266Mhz = 2,6GB/s :) P.S. Nie pamiętam czy przy 266Mhz było 2,6GB, więc prosze mnie nie bluzgać :) |
Ale i tak z Duala nie ma zbyt duzego przyrostu wydajonosci.
Wracaja do wsadzania RAMu to mozliwe, ze jesli system po wlozeniu nie wystartuje lub bedzie sie wieszal to sprobuj zmienic miejscami pamieci. |
Moja płyta to Single Channel. Mam rozumieć, że mogę swobodnie mieć pamięć w dwóch kościach?? Dzięki za odpowiedzi :piwo:
|
dobrze rozumiesz :)
|
Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi:)
|
Ja bym wolal miec w dwoch jak jedna padnie to masz druga jak jedna padnie i masz jedna kosc to padaka:)
|
Cytat:
Załóżmy taką sytuację. Otóż za jakiś czas, powiedzmy pół roku, stwierdzisz że masz za mało ramu. Idziesz do sklepu i kupujesz ram. Proste. Tylko że jest jeden "myk";) Może się okazać że nie masz już miejsca na płycie głównej na dodatkową kość ramu. I co wtedy ? jest problem :) Poza tym w przyszłości, gdybyś chciał ewentualnie sprzedać ram to łatwiej jest sprzedać większą kość niż 2 mniejsze. Podsumuwując, jeśli ram ma pracować w DualChannel to nie ma wyjścia -oczywiście 2 kości, w przeciwnym wypadku w jednej. |
ale z trzecie strony masz przynajmniej 3 sloty na ram, wiec 2x256 i 1x512:)Potem to juz trzeba opychac:)
|
ja mam 3 sloty, 2 x po 256 (niestety 266 - pierwszą kupowałem po słynnym pożarze fabryki na Taiwanie i kosztowała chyba ze 300 zł :| ), jak dokupię trzecią to mój blaszak chyba odleci ;)
|
ja mam 3 * 512 i moj jakos nie odlatuje ||
|
ja mam 2x256 i 512 w natarciu i zobaczymy czy odleci:)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:22. |