Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Gitara Basowa (https://forum.cdrinfo.pl/f26/gitara-basowa-59981/)

tengu 22.12.2005 10:34

Ja to raczej covery tallici grywam, ale mimo tego bez basu to nie było by to. Przestery w elektrykach nie dają takiego "dołu" jak basówka i dodatkowo "wzmacnia" rytmikę utworu. Znam też bębniarzy co na koncertach mają w uchu odsłuch na bas aby lepiej posługiwać się "stopą"

Acha sprzęt to MAyones B4 po "przejściach" z drugiej ręki (ale dźwiękiem wymiata nawet niektóre tanie Ibanezy), struny ghs nowe.

sayan 22.12.2005 08:36

Cytat:

Napisany przez mr_spock
lepiej akordeon, jest taki fajny, przypomina kaloryfer i zawsze mozna na ulicy kilka groszy zarobic

na basie na ulicy na sucho to raczej nie zarobisz :)

mr_spock 22.12.2005 00:23

lepiej akordeon, jest taki fajny, przypomina kaloryfer i zawsze mozna na ulicy kilka groszy zarobic

sayan 21.12.2005 22:44

Steve Harris :)

kup sobie jakiegos Defila za 50-100zł podłącz do domowej wierzy i stukaj.

jak sie wkrecisz, to inwestuj w sprzet tj. wzmacniacz i porzadne wiosło.

Bas to najlepszy instrument na swiecie :)

p.s. zreszta moim zdaniem trzeba mieć "zajawke" na konkretny instrument zeby cos z tego bylo, nie mozna sie zastanawiac "hmmm bede grał na basie czy na trąbce ? "

Maciej 19.12.2005 20:49

Cytat:

Napisany przez adegid firgid
Witam ! Ostatnio przymierzam się do zakupu gitary basowej, ale mam dylemat. Bo wydaje mi się że ona nie odgrywa zbytniej roli w graniu muzyki punk rock lub rock. Jaką rolę naprawdę odgrywa bas w tym typie muzyki ? Proszę o pomoc

http://www.math.uni.wroc.pl/~z164759/

bas+perkusja=sekcja rytmiczna zespołu.

malaczarna 19.12.2005 19:38

gitara basowa:) uwielbiam jej dzwiek:)
edit:posiadam taka w domu:), ale naszczescie nie ja jej uzywam-bo by jej jz ne bylo

loki7777 19.12.2005 14:50

za szybko go zjechaliscie i juz sie nie pokaze.Ale fajnie ze forum jest wielotematyczne:)

pops 19.12.2005 14:39

jak nie umiesz grac to moze sobie kup najpierw jakies uzywane pudlo, bo jak ci sie znudzi, co jest bardzo prawdopodobne, to bedziesz mniej kasy do tylu.

DreamCrusher 19.12.2005 09:19

Cytat:

Witam ! Ostatnio przymierzam się do zakupu gitary basowej, ale mam dylemat. Bo wydaje mi się że ona nie odgrywa zbytniej roli w graniu muzyki punk rock lub rock. Jaką rolę naprawdę odgrywa bas w tym typie muzyki ? Proszę o pomoc

padlem :rotfl:

Arepo 19.12.2005 01:01

Proponuję przeniesienie kolegi "muzyka" do sekcji gimnastycznej :taktak:.

ps. sorry nie mogłem się powstrzymać ...

Yarozelsky 19.12.2005 00:35

Cytat:

:wow: troche cie nie rozumiem , masz dylemat czy kupic gitare basową a nie wiesz jaką ona role odgrywa w punk rocku / rocku i ogólnie w muzyce :|bas jest bardzo ważny daje 'rytm i podkład' dla całej reszty w/g mnie zaraz po perce bas jest najważniejszy [jak juz napisał @mp666]wogółe to umiesz grac na gitarze czy dopiero zamierzasz sie uczyć grać??? sory ale sprawiasz wrażenie jakbyś pod wpływem jakiegoś zespołu postanowił z kumplami założyc kapele i nie wiecie który na czym bedzie grał ||

ps. wyobraż sobie jak by brzmiał np. Red Hot Chili Peppers bez basu :podbite:

pops 19.12.2005 00:14

jak to nie odgrywa roli ?
bez basu nie bylo by muzyki !! zespol bez basisty to nie zespol tylko jakis halas !!
basistow jest mniej, wiec latwiej znalezc ekipe do grania.
moim zdaniem najwazniejszy jest perkusista, dobre gary wyciagna w gore nawet sredni zespol, gorzej jak jest kiepski perkusista, wtedy to nawet wirtuozi gitary czy basu nie pomoga. basista jest zaraz za nim, bo bas to rytm ! bas to tetno ! bas to sila !
gitara to tylko melodia.

a tak przy okazji, jest tu ktos z kraka z jakims instrumentem i chcialby od czasu do czasu troche pograc ? niestety moja ekipa sie rozjechala po roznych czesciach swiata :(

adegid firgid 18.12.2005 23:48

Gitara Basowa

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:23.