Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   TV LCD 32" - jaka firma ??? Jaki model do około 4300zł ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/tv-lcd-32-jaka-firma-jaki-model-okolo-4300zl-60032/)

nimal 22.12.2005 09:36

pasikonik pm11p 32" 16/9 (mniejsze sa 4/3 z tej serii) - mam i polecam, przegania jakosciowo sonego 75costam, ktory jest drozszy)
albo jakis sajsung z krotka dupa (radze najpierw przetestowac szczegolnie tryby skalowaniaobrazu, bo znam tylko z opinii - ponoc fajny sprzet)

Ice 22.12.2005 00:13

Namówiłem jednak brata na mały "kompromis" chyba dołozy pare złotych i kupi jakis dobry tv 29-30" + jakis komp media center + głosniki 5.1
Mysle ze bedzie ok. Tylko teraz pytanie jakiej firmy i jaki tv do 2500zł??

ro29 21.12.2005 03:08

Cytat:

Napisany przez Ice
Pokoj jest sredniej wielkosci.... ale jezeli chce sie budowac cos w stylu "media center" to tv 21" niezbyt do tego pasuje :) a od czegos trzeba zaczac wiec padlo na tv

Witam !
Akurat z tym to raczej się zgodzę - jeśli to ma być podstawą do budowy czegoś w stylu "media center" to te 21 cali to rzeczywiście trochę mało.

A co do pojęcia "średniej wielkości" - to nie chcę być posądzony że się czepiam :nie: - ale to pojęcie jest bardzo względne - chociażby z tego powodu, że czym innym to będzie dla mieszkającego w klasycznym mieszkaniu z lat 70-tych ( i to też zależy jakim M !), czym innym dla mieszkańca dzisiejszych bloków, a zupełnie inaczej się na to patrzy, gdy mieszka się w domku.
Ja mam pokój niecałe 10 metrów kwadratowych - i też zaliczam go do średnich (mały ma w mieszkaniu niecałe 6 metrów kwadratowych ;) )

Pozdrawiam
ro29

Ice 21.12.2005 01:05

Cytat:

Napisany przez ro29

Bez przesady ;) - mały to jest 14 - i sam taki mam od 13 lat - i raczej nie narzekam. Oczywiście wszystko zależy od pokoju jaki się ma - bo np. w standartowym mieszkaniu większy telewizor niż 25 cali to może być już czasem problem (wiem bo sąsiedzi mają 27 - i wcale to nie jest takie wygodne).
Pozdrawiam
ro29

Pokoj jest sredniej wielkosci.... ale jezeli chce sie budowac cos w stylu "media center" to tv 21" niezbyt do tego pasuje :) a od czegos trzeba zaczac wiec padlo na tv

Ice 21.12.2005 01:01

Cytat:

Napisany przez nimal

Ice - to moze jakis samsung? albo cos z innej beczki - laptop, aparat cyfrowy, projektor... albo zestaw kina a tv dokupic z wlasnej kieszeni crteka?

Właśnie ktos mu polecal samsunga ... modelu nie pamietam, ale jutro bede wiedzial jaki.

mensir67pl 21.12.2005 00:45

Cytat:

Napisany przez pepperman
jesli plazma to tylko pioneer :). tylko, ze te kosztuja ;)

O TAK :1miejsce: i najlepiej sam monitor (bez tunera) i do tego sprzet BOSS-a

i tylko oblizywac sie :piwo:

pepperman 21.12.2005 00:15

Cytat:

Napisany przez nimal
pepperman & andrzejj9 - nie przecze, moze macie racje i oby tak bylo :) ale w tej chwili w polsce nie ma dobrych jakosciowo tv plazmowych - i temu tez nie zaprzeczycie :) a co jest dzis w japonii czy stanach... jak bedzi u nas to pogadamy
ogladalem juz tv po kilknascie tysiecy z pieknym logo odtwarzacza dvd utrwalonym na ekranie... egzemplarze wystawiennicze w sklepach po miesiacu... a to oznacza ze w domu to tez sie stanie - tyle ze po np roku...

Ice - to moze jakis samsung? albo cos z innej beczki - laptop, aparat cyfrowy, projektor... albo zestaw kina a tv dokupic z wlasnej kieszeni crteka?

jesli plazma to tylko pioneer :). tylko, ze te kosztuja ;)

Smartek 21.12.2005 00:13

ja ostatnio nawet w hypernovej widzialem plazme Szajsunga z zabezpieczeniem przed wypaleniem statycznym czy jakos tak..
pozdro ;)

ro29 20.12.2005 23:24

Witam !
Cytat:

Napisany przez demek
(...) nie mniej jednak za 4300 wolalbym kupic 32 cale kineskop i będzie na pewno lepszy niz ten lcd(...)

Święta prawda - żeby na telewizor wydać 4300 zł !! Za tą sumę kupiłbym niezły TV, dobre DVD i video i niezłą wieże. I podejrzewam że jeszcze by zostało na conajmniej kilka filmów :) Albo kompa z ekstra peryferiami.

Tak naprawdę największą zaletą LCD - tak mi się wydaje, jest fakt, że są lekkie i cienkie !! I zużywają chyba też mniej energii.
Bo poza tym to raczej dziś moda głównie.

Cytat:

Napisany przez Ice
(...) maly tv 21" (...)

Bez przesady ;) - mały to jest 14 - i sam taki mam od 13 lat - i raczej nie narzekam. Oczywiście wszystko zależy od pokoju jaki się ma - bo np. w standartowym mieszkaniu większy telewizor niż 25 cali to może być już czasem problem (wiem bo sąsiedzi mają 27 - i wcale to nie jest takie wygodne).
A co do firm - o LG mam takie sobie zdanie. Mam ich napędy w kompie - CD ma już 6 lat i jest OK, nagrywarka niecały rok - jak na razie nie narzekam - a DVD - dwa miesiące - mało używam, więc trudno nawet stwierdzić.
A co do telewizorów - to moja 14 to właśnie stare LG - czyli Goldstar - i powiem tak - swoje wady ma - może nawet takie co by niektórych denerwowały. Ale jeden plus ma - od tych 13 lat nie była ani razu naprawiana - i dopiero od około 3-4 miesięcy czasem ginie jej na chwilę obraz.

Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 20.12.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez nimal
pepperman & andrzejj9 - nie przecze, moze macie racje i oby tak bylo :) ale w tej chwili w polsce nie ma dobrych jakosciowo tv plazmowych - i temu tez nie zaprzeczycie :)

nie śmiem się nie zgodzić ;)

nimal 20.12.2005 23:05

pepperman & andrzejj9 - nie przecze, moze macie racje i oby tak bylo :) ale w tej chwili w polsce nie ma dobrych jakosciowo tv plazmowych - i temu tez nie zaprzeczycie :) a co jest dzis w japonii czy stanach... jak bedzi u nas to pogadamy
ogladalem juz tv po kilknascie tysiecy z pieknym logo odtwarzacza dvd utrwalonym na ekranie... egzemplarze wystawiennicze w sklepach po miesiacu... a to oznacza ze w domu to tez sie stanie - tyle ze po np roku...

Ice 20.12.2005 21:27

Jezeli chodzi o LCD to ma byc sprzet dla brata.... ma on mozliwosc wybrania sobie w ramach premii cos do 4500zł. Wybor padl na zestaw media center lub jakis tv.... a poniewaz ma on stary i maly tv 21" ... to z oczywistych powodów odpadła opcja 1. Do tego dochodzi bardzo ograniczona ilosc miejsca. Wiec praktycznie zostaje TV LCD.

andrzejj9 20.12.2005 21:04

Cytat:

Napisany przez pepperman
sygnal hdtv na na plazmie wyglada pieknie. technologia ta nie jest kiepska, bo w ostatnim czasie znacznie ja ulepszono (dzisiejsze panele sa wystarczajaco trwale, ze zdazysz ze trzy razy zmienic tv niz sie wypala). jedynie co odrzuca to pobor pradu, ale tutaj tez poszlo to naprzod (rowniez natywna rozdzialka hd 1080), http://www.nowetrendy.pl/index.php/news/id/716

ps. dwa tunery to fajna sprawa, ale maja je tv z gornej polki

Dokładnie.

Też swego czasu myślałem, że plazma to bee i w ogóle, aż pewnego razu miałem okazję porozmawiaż z facetem, który przyjechał ze Stanów i mniej więcej przedstawił mi, jak wygląda rynek telewizorów w Ameryce. I podsumowując to krótko - te plazmy, które mamy w Polsce rzeczywiście sa do wyrzucenia, ale w Stanach są już te nowej technologii, przy których LCD nie ma w ogóle co porównywać, a o czym takim, jak wypalanie można zapomniec. Oczywiście są one tam tańsze niż u nas te starej technologii (dla porównania pokazał mi, jak byliśmy w sklepie dwa telewizory po ok. 6000 - 9000, które w Ameryce kosztują średnio odpowiednio 1000 i 1200 dolarów..).

pepperman 20.12.2005 18:16

Cytat:

Napisany przez nimal
zeby ja szybko sprzedac z zyskiem ;)
plazma to technologia kiepska i nigdy nie bedzie dobra - sluzy wlasciwie wyscigowi firm o najwiksza mozliwa przekatna (lider to chyba nadal samsung ze swoimi 104 calami)
a dlaczego - z prostego powodu - plazmy sie wypalaja i nic nie jest w stanie tego zmienic

sygnal hdtv na na plazmie wyglada pieknie. technologia ta nie jest kiepska, bo w ostatnim czasie znacznie ja ulepszono (dzisiejsze panele sa wystarczajaco trwale, ze zdazysz ze trzy razy zmienic tv niz sie wypala). jedynie co odrzuca to pobor pradu, ale tutaj tez poszlo to naprzod (rowniez natywna rozdzialka hd 1080), http://www.nowetrendy.pl/index.php/news/id/716

ps. dwa tunery to fajna sprawa, ale maja je tv z gornej polki

REi 20.12.2005 16:47

Cytat:

Napisany przez Air
Ja ze wszystkim co miałem od LG jeździłem do serwisu, od czytnika DVD do kompa, poprezz nagrywarke aż po monitor. ODRADZAM LG !! jest to moja subiektywna ocena tej firmy

dziwne ??? ja mialem ja narazie 2 sprzety do pc od LG (o agd nie bede pisal bo awaryjnosc tych to sprawa starszych ;) ) Naped CD 52X chodzi po dzis dzien pomimo 5 letniego stazu i monitor LCD - w miare nowy (2 do 3 miesiecy) chodzi prawie 24h/dobe i jak narazie (odpukac) nic mu nie jest - ani jednego padnietego pixela czy temu podobnych. (a od kad mam porzadny ostry monitor z pieknymi kolorami moje skile w photoshopie skoczyly w gore ;) )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:10.