![]() |
Problem z LiteOn 1633S
Witam!
Właśnie przeszukałem forum i niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na mój problem... Posiadam wymienioną w temacie nagrywarkę i od pewnego czasu zaczęły się z nią dziać dziwne rzeczy. Zacznę od tego, ze pierwsza płytę DVD x8 jaką wsadziłem wypalała mi przy prędkości (wg nero) x8 40 minut (podczas gdy płytki x4 wypalały się znacznie szybciej). Od ok 2 tygodni nie nagrywałem żadnej płytki, a wczoraj nagrywarka zepsuła mi 3 płytki -R... działo się to mniej więcej tak: 1.Pasek użycia bufora zapełniał się 2.wypalany był lead-in (przy czym nagrywarka wydawała dzwięki jakby rozkręcała na 2 sekundy płytkę, a następnie zatrzymywała się) 3.Zaczynała się wypalać ścieżka, pasek postępu nagrywania szedł do ok 10% podczas gdy pasek bufora malał do ok 2% 4.Napęd ucichł całkowicie, pasek uzycia bufora leciał do 100% 5. Tak już zostało... pomógł tylko reset... za każdym razem (dioda na nagrywarce cały czas mrugała) 3 płytki pod rząd tak padły... Po przeczytaniu kilku dyskusji na forum sprawdziłem jak wyglądają ustawienia DMA - faktycznie, było PIO. Zmieniłem ustawienie na "DMA jeśli dostępne", jednak 'bieżący tryb transferu' nadal pokazuje "Tryb PIO". Podejrzewam jednak, że nie w DMA tkwi problem... Oddałbym nagrywarkę do serwisu, ale o ile dobrze licze, to niedawno skończyła mi się gwarancja :/ Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Dvd kolejnych już nie chce próbować nagrywać, bo nie stac mnie na kupowanie i wyrzucanie płytek :/ Mogę spróbować nagrać +RW (ostatnią płytką jaką nagrywałem przed tymi trzema był właśnie +RW i nagrał się dobrze, chociaż ciekawiło mnie czemu nagrywarka nagle tak cicho chodzi). Mogę też spróbować nagrać cd-rw... Jeżeli taki temat już był, to bardzo przepraszam, ale nie udało mi się go znaleźć... błagam o jakąś poradę! Opis sprzętu: procesor: Athlon 1000MHz Płyta glowna: epox 8k5A Nagrywarka podpięta jako secondary slave Bios nagrywarki nie był aktualizowany System: win xp sp1 |
W menadzerze urzadzen wywal kanal na ktorym jest nagrywarka i zrestartuj kompa. Po restarcie nagrywarka zostanie na nowo wykryta i powinno byc w porzadku
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:27. |